Akü Neden Biter?

Araçlar birçok farklı sebebe bağlı olarak arıza göstermekle birlikte, yolda kalma sebeplerinin ilk sıralarında akü kaynaklı sorunlar ilk sıralarda yer almaktadır. Öyle ki, yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre yol yardımı çağrısı yapan sürücülerin nerdeyse %50’si akü bitmesi veya akü arızaları sebebiyle yardım talebinde bulunmaktadır. Akü bir aracın enerji sağlayan ana merkezidir ve bu enerjinin kesilmesi birçok farklı etkene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Akü tamamıyla istenilen verimlilikte çalışsa bile, her 5-6 yılda yenilenme gerektirir. Kullanım süresi içerisinde akünün ömrünü uzatmak için sürekli ve düzenli bakım yapılması gereklidir. Aksi halde en olmadık durumlarda yolda kalma sorunuyla karşılaşılması muhtemel sonuç olacaktır.

Akü Neden Biter
Akü Neden Biter

Akünün Bitmesine Sebep Olan Etkenler

Akü sistemi üzerinde bir kitap yazılabilecek kadar geniş bir konudur. Kimya, fizik, elektrik gibi birçok konuyu bir arada barındıran aküler,  birçok farklı etkene bağlı olarak tükenebilmektedir.

  • Araçta elektrik tüketimini tetikleyen unsurlar ( klima, start stop sitemleri vb.)
  • Soğuk havaya bağlı iklimsel etkiler
  • Kısa mesafe araç kullanımının sıklıkla yapılması
  • Akü bakımının düzenli olarak yapılmaması
  • Araç farlarının açık bırakılması
  • Araç içi ışıklarının açık unutulması gibi etkenler akünün olağandan erken bitişine sebep olmaktadır.

Akünün bitmesi halinde başka bir araçtan akü takviyesi yapıldığı ve bir müddet çalıştırıldığında akü yeniden şarj edilerek kullanıma hazır hale gelebilmektedir. Ancak olur olmaz zamanlarda yolda kalmamak adına, akü bakımının belirli periyotlarda yapılması, kullanım ömrü dolmuş akülerin değiştirilmesi gereklidir.

Yorum yapın