Alkollü araç kullanma cezası ne kadar? 2023 Alkollü araba kullanılırsa araç bağlanır mı?

Alkollü araç kullanma cezası ne kadar? Alkolden ehliyete ne kadar el konulur? Alkolden kaptırılan ehliyet nasıl geri alınır? Alkol cezasına nasıl itiraz edilir? Alkollü olarak araç kullanımıyla ilgili aklınıza takılan her şey burada.

Alkollü araç kullanma cezası ne kadar? (2023)

Ceza miktarı %25 indirim Ceza puanı
1. Defada  4.064 TL  3.048 TL 20 ceza puanı
2. Defada  5.096 TL 3.822 TL
3 ve 3’ten fazlasında 8.190 TL 6.142,50 TL

 

Alkollü araç kullanılırsa araç bağlanır mı?

Alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücünün ehliyetine el konulur. Dolayısıyla o dakikadan sonra araç kullanamaz. Fakat burada trafikten men edilen araç değil sürücü olduğundan, başka bir sürücüye teslimi yapılabilir.

Ancak; Trafik Yönetmeliğinin 125. maddesine göre, araç sahibinin istediği bir sürücü olması gerekiyor. Bu yüzden araç sahibinin imzası alınarak, onun istediği bir sürücüye teslim edilir. Eğer araç sahibi yoksa ve ulaşılamıyorsa, araç otoparka alınır.

Alkollü araç kullanma
Alkollü araç kullanma cezası

 

Alkolden ehliyete el konulması nasıl olur?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48. maddesi ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 97. maddesinde, alkol ve keyif verici maddeler ile araç kullanma konuları belirlenmiştir.

Yasal limitlerin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığı tespit edildiğinde, Trafik Kanununun 48/5 maddesi gereğince idari para cezası uygulanır. Geriye doğru 5 yıl içerisinde kaç kez alkollü olarak araç kullanıldıysa, buna göre geri alma işlemi yapılır.

    • Son 5 yıl içerisinde ilk kez alkolden işlem yapılıyorsa, sürücü belgesi 6 ay süre ile,
    • Son 5 yıl içerisinde ikinci kez alkolden işlem yapılıyorsa sürücü belgesi 2 yıl süre ile,
    • Son 5 yıl içerisinde üçüncü kez veya daha fazla kez alkolden işlem yapılıyorsa sürücü belgesi 5’er yıl süre ile

geri alınır.

Alkolden işlem yapılan sürücülere, sürücü belgesi geri alma tutanağı düzenlenir. Süre sonunda ehliyetlerini nereden almak istedikleri sorulur. Sürücü belgeleri, sürücünün istediği trafik kuruluşuna gönderilir.

Alkollü araç kullanma
Alkollü araç kullanma cezası

 

Alkolden kaptırılan ehliyet nasıl geri alınır?

11.06.2013 tarihinde düzenlenerek Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliğe göre, bu tarihten sonra alkolden işlem görenler, trafik cezası borçlarının tamamını ödemek zorundadırlar. Taksitlendirme ya da borcun belirli bir kısmının ödenmesi yeterli gelmemektedir.

Alkolden 1. kez işlem yapılan sürücülerin, 6 ay sonunda borçlarını ödemeleri yeterlidir. Borçlarını ödedikten sonra, vergi dairesinden “Borcu yoktur” kağıdı alıp, sürücü belgesini trafik kuruluşlarından teslim alabilirler.

Alkolden 2. kez işlem yapılan sürücüler, borçlarını ödemenin yanında, SUDGE (Sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi) alması gerekmektedir. İki işlemi de yaptıktan sonra, süre sonunda ehliyetini trafik kuruluşundan alabilir.

Alkolden 3 ve daha fazla kez işlem yapılan sürücüler, borçlarını ödemenin yanında, psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar. Bu testlerden başarı ile geçen sürücüler, süre sonunda ehliyetlerini geri alabilirler.

Alkollü araç kullanma
Alkollü araç kullanma cezası

 

Ehliyeti kaptırdıktan sonra araç kullanılırsa ne olur?

Sürücü belgeleri geçici olarak geri alınanlar, geri alma süresi içinde, yani süresi dolmadan araç kullanırlarsa, 2918 Sayılı KTK’nın 36/3b maddesi gereği 8.190 TL cezai işleme maruz kalırlar. Araç sahibi farklı ise, aynı miktarda ceza araç sahiplerine de uygulanır.

Alkollü araç kullanma cezasında mahkemeye sevk edilir mi?

2918 sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 97. maddesine göre; 1,00 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülere, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 179 uncu maddesinin üçüncü fıkrası gereği adli işlem yapılmak üzere, karakol ekiplerine teslim edilir. Bu sürücülere, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir. Sürücünün sabıka kaydı ve mahkemenin insiyatifine göre hapis cezası, para cezasına çevrilir. Günlüğü 30 TL’den hesaplanarak para cezasına çevrilir.

Alkol cezasına nasıl itiraz edilir?

Diğer tüm trafik cezalarına itirazda olduğu gibi, alkol cezalarına da itiraz, yetkili trafik mahkemelerine yapılır. Fakat ülkemizde trafik mahkemesi bulunmadığından, bu konuda yetkili olan sulh ceza hakimliğidir. Alkollü olarak hakkınızda işlem yapıldıktan sonra vakit kaybetmeden, size en yakın devlet hastanesine gidip, alkol kontrolü yaptırmanız gerekmektedir. Eğer aldığınız sonuç çıktısında yazılan rakam ile size işlem yapılan rakam farklı ise, sulh ceza hakimliğine itirazda bulunabilirsiniz. Bunun için bir itiraz dilekçesi, ceza makbuzunun fotokopisi ve hastaneden aldığınız alkol çıktısı yeterlidir. Ancak unutmamanız gereken şudur; Trafik Yönetmeliğinin 97. maddesine göre, alkol oranı saat başı 0.15 promil azalmaktadır. Bu da Adli Tıp Kurumu’nun yaptığı analizler sonucu ortaya çıkmıştır.

Alkollü araç kullanma
Alkollü araç kullanma cezası

 

Alkollü olarak kaza yapılırsa ne olur?

Yasal limitler üzerinde alkollü olarak trafik kazasına karışırsanız, öncelikli olarak kusur durumu önem kazanmaktadır. Yaptığınız trafik kazasında asli ya da tali kusurlu olmanız durumunda, 1,00 promil altında alkollü olsanız dahi, hakkınızda TCK 179/3 maddesine göre adli işlem yapılmaktadır. Ayrıca trafik kazalarında, alkollü olarak kazaya sebebiyet vermeniz, mahkeme aşamasında alacağınız cezayı arttırmaktadır.

Sürücüler için alkol sınırı ne kadar?

Trafik Kanunu ve Trafik Yönetmeliği, alkollü olarak araç kullanımında, hususi otomobiller ve diğer araçları ayırmaktadır. Yani 2 grup vardır. Birincisi hususi otomobil sürücüleri, ikincisi diğer araç sürücüleri.

Hususi otomobil sürücüleri için alkol limiti 0,50 promildir. Yani 0,50 promil ile araç kullanırsanız herhangi bir ceza işlem uygulanmaz. 0,51 promil ve üzeri kullanırsanız, cezai işlem uygulanır. Kısacası 0,50 sizin, 0,51 devletin 🙂

Hususi otomobil dışında kalan diğer araç sürücüleri için alkol limiti 0,20 promildir. Yani 0,20 promil ile araç kullanırsanız herhangi bir ceza işlem uygulanmaz. 0,21 promil ve üzeri kullanırsanız, cezai işlem uygulanır. Kısacası 0,20 sizin, 0,21 devletin 🙂 Araç cinslerini merak ediyorsanız kısaca söyleyelim. Motorsiklet, kamyonet, minibüs, otobüs, tır (çekici), kamyon, arazi taşıtı, iş makinesi vs..

Aday sürücülükte ise durum biraz farklı.

  • Aday sürücüler hususi otomobilleri 0,21 promil ve üzerinde kullanırlarsa ehliyetleri daimi iptal edilir. 0,21-0,50 promil arası ceza uygulanmaz.
  • Aday sürücüler hususi otomobil dışındaki araçları 0,21 promil ve üzerinde kullanırlarsa ehliyetleri daimi iptal edilir. Ayrıca 48/5 maddesi gereği ceza uygulanır.

Not: Ceza miktarları 2023 yılına aittir.

Alkollü araç kullanma ile ilgili sorular ve cevaplar

  • Aday sürücü 0.21 promil ve üzeri alkollü ise ve hususi otomobil kullanıyorsa, sadece daimi iptal formu doldurulur ve sürücü belgesi alınır. Alkolden ceza yazılmaz.
  • Aday sürücü 0.21 promil ve üzeri alkollü ise ve hususi otomobil dışında bir araç kullanıyorsa, daimi iptal formu doldurularak ehliyeti alınır. Ayrıca 48/5’ten işlem yapılır.
  • Uygulama esnasında; 0,51 promil ve üzeri yakalanan hususi otomobil sürücülerine, 48/5’ten ceza yazılır ve sürücü belgelerine el konulur. Geriye doğru 5 yıl içerisinde alkolden kaçıncı kez yakalanmışsa, ona göre işlem uygulanır.
  • Uygulama esnasında; 0,21 promil ve üzeri yakalanan hususi otomobil dışında kalan tüm araç sürücülerine; 48/5’ten ceza yazılır ve sürücü belgelerine el konulur. Geriye doğru 5 yıl içerisinde alkolden kaçıncı kez yakalanmışsa, ona göre işlem uygulanır.
  • Uygulama esnasında 1,01 promil ve üzeri alkollü takalanan sürücülerin ehliyetleri alınır. 48/5’ten cezası yazılır ve 179/3’ten işlem yapılmak üzere mıntıka karakol ekiplerine teslim edilir ( Polis ya da Jandarma )
  • Trafik kazası sonucunda; 0,51-1,00 promil arası alkollü olduğu tespit edilen sürücülere, 48/5’ten ceza yazılır ve sürücü belgeleri geri alınır. ( Geriye doğru kaçıncı kez ise, ilgili tutardan cezası yazılıp geri alınır ). Kazada asli ya da tali herhangi bir kusuru yoksa, 179/3’ten işlem YAPILMAZ. ( Hususi otomobiller için )
  • Trafik kazası sonucunda; 0,21-1,00 promil arası alkollü olduğu tespit edilen sürücülere, 48/5’ten ceza yazılır ve sürücü belgeleri geri alınır. ( Geriye doğru kaçıncı kez ise, ilgili tutardan cezası yazılıp geri alınır ). Kazada asli ya da tali herhangi bir kusuru yoksa, 179/3’ten işlem YAPILMAZ.( Hususi otomobil dışındaki araçlar için )
  • Trafik kazası sonucunda; yasal limitler üzerinde alkol aldığı tespit edilen ve kazada asli ya da tali kusuru bulunan sürücülere, 48/5’ten işlem yapılır ve sürücü belgeleri geri alınır. Ayrıca 179/3’ten işlem yapılmak üzere, mıntıka karakol ekiplerine teslim edilir.
  • Hareket halinde olmayan bir araç sürücüsüne, alkolden işlem yapılmaz.
  • Seyir halinde yasal limitler üzerinde alkollü olarak araç kullandığını tespit ettiğiniz bir araç sürücüsüne, gerekli işlemleri yaptıktan sonra araç teslim edilmez. Araç sahibinden muvafakatname alınamıyorsa, araç otoparka alınır.
  • Alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen bir sürücünün ehliyeti yoksa, T:C: kimlik numarasından geriye dönük cezaları sorgulanır. Son 5 yıl içerisinde alkolden kaçıncı kezden işlem görüyor ise, ona göre ilgili maddeden işlemini yapılır.
  • Alkollü olarak bisiklet, at arabası gibi kanunda tanımlı ama ehliyet gerektirmeyen bir aracı kullanan sürücülere, 48/5’ten işlem yapılır. Sürücü belgelerine el konulmaz.

“Alkollü araç kullanma cezası ne kadar? 2023 Alkollü araba kullanılırsa araç bağlanır mı?” üzerine 27 yorum

  1. 0,78 promil alkollü çıktım ve hastaneye gitmek istedim. Fakat trafik polisleri götüremeyeceklerini söylediler. Tek başıma gitiğimde doktor yanımda polis olmadan alamayacağını söyledi. Bu durumda ne yapmam gerekiyordu?

    Cevapla
    • Merhaba Selin Hanım. Trafik polislerinin yaptığı doğrudur. Trafik Yönetmeliğinin 97. maddesine göre, trafik ekiplerinin sizi hastaneye götürmesi yasaktır. Sizin yapmanız gereken nöbetçi mahkemeye gitmektir. Tabii bulunduğunuz il ya da ilçede nöbetçi mahkeme olmayabilir. Bu sebeple size işlem yapılan bölgeye bakan karakola gidip, durumu anlatmalısınız. Onlar nöbetçi savcı ile görüşecekler ve onların nezaretinde hastaneye gidip kan vereceksiniz. Geçmiş olsun.

      Cevapla
  2. Hayırlı çalışmalar. Yılbaşı gecesi uygulamada 0,23 promil alkollü çıktım. Aracım kamyonetti. ardından hastaneye gittim ve kan verdim. kan sonucu negatif çıktı. Bundan sonra ki uygulanacak prosedür nedir.?

    Cevapla
    • Merhaba Nedim bey. Yapmanız gereken, alkol cezası makbuzu, geri alma tutanağı ve hastaneden aldığınız etanol raporuyla birlikte, bulunduğunuz ilçenin sulh ceza hakimliğine dilekçe vermektir. Gerisi mahkemenin takdiridir. Fakat hastaneye kendiniz gittiyseniz, itirazınızın kabul edilme olasılığı düşüktür. Geçmiş olsun.

      Cevapla
    • Etanol bir birim ya da ölçüm değeri değildir. Etil alkolün diğer adıdır. Hastaneden alkol raporu alırsanız, birimi mutlaka kontrol edin.

      Eğer etanol sonucu g/l olarak verildiyse, bu değer promile eşittir. Yani etanol sonucu 1.12 g/l çıkmışsa, bu kişi 1,12 promil alkollüdür.

      Eğer etanol sonucu mg/dl olarak verildiyse, bu değeri 100’e bölmek gerekir. Yani etanol sonucunuz 150 mg/dl çıkmışsa, 1,5 promil alkollüsünüz demektir.

      Cevapla
  3. Bisiklet kullanırken 0,78 promil alkollü olduğumdan 48/5 ten işlem yapılıyor. 2(iki) yıl sonra otomobil kullanırken 0,95 promil alkollü olduğum tespit ediliyor. Ehliyetim var. Ehliyetim 2 yıl mı alınacak 6 ay mı?

    Cevapla
    • Bisiklet sürücü belgesi gerektirmeyen bir araç olduğundan, alkolden dolayı ehliyete değil kimliğe işlem yapılır. Yani sizin ehliyetinize el konulmaz. Daha sonra alkollü olarak otomobil kullanırken yakalandıysanız, ehliyetinize 6 ay el konulacaktır. Geçmiş olsun.

      Cevapla
  4. Öncelikle hayırlı Bayramlar. şahısa 2019 yılında 48/9 dan işlem yapılarak 2 yıl sürücü belgesine el konulmuş. Şahıs bugünde üflemeyi red etti şahsı hastaneye sevk ederek kandan alkol raporu aldırıldı. 48/9 ,haricinde bu raporda çıkan alkol den dolayı sürücü belgesine ne kadar süre ile el konulacak?

    Cevapla
    • İyi bayramlar Mehmet bey. Eğer alkolmetreye üflemediyse, 48/9’dan işlem yapılıp 2 yıl ehliyetine el konulması gerekiyor. Eğer hastaneye gittiyseniz ve alkol çıktıysa, 48/9’a ek olarak 48/5’ten de işlem yapılıp, toplamda 2 yıl + 6 ay yani 2,5 yıl ehliyetine el koymalısınız.

      Cevapla
  5. Kişi alkolmetreyi üflemesini reddettiği için ktk 49/9 maddesi uyarınca ceza yazılır.daha sonra hastanede ölçüm yapılır 2,50 promil alkol çıkar.bu seferde alkollü araç kullandığı için bir daha ceza yazılır. 48/9 yapıldıktan sonra alkol tespit edilirse 48/5 yapılır mı?

    Cevapla
    • Merhaba, red etmek ve üflemek birbirinden farklı durumlardır. Üflemeyi reddeden birine 48/9 maddesinden işlem yapılır. Bu kişi görevli ekibe zorluk çıkarırsa, karakol ekipleri ile birlikte hastaneye götürülür. Savcının talimatıyla hastanede alkol kontrolü yapılır. Eğer alkol çıkarsa, 48/9 cezasına ek olarak 48/5’ten de ceza yazılır.

      Cevapla
  6. Herkese kolay gelsin. 155 ihbarı sonucu asayiş ekipleri aracı alır trafik ekibine teslim eder. Şahıs alkol ölçümü yaptırmaz fakat sarhoş olduğu çok bariz. Trafik ekibi tarafından 48/9 dan işlem yapar. Şimdi şahsın alkollü olduğunu biliyoruz. Buna istinaden karakol ekibine teslim edip kan aldırıp 48/5 den işlem yapılır mı ? Yapılırsa yasal dayanağı var mı? Yok yapılmazsa 48/9 dan işlem yapıp şahsı göndermeli miyiz?

    Cevapla
    • Merhaba, eğer görevli ekibe zorluk çıkarıyorsa, asayiş ekipleri hastaneye götürür. Alkol çıkarsa, 48/9 ve 48/5 işlemi birlikte yapılır.

      Cevapla
  7. Bir sürücünün sürücü belgesine 2010 Kasım da 48/5 (1.) ve 44/1b yapılır.
    Bu sürücü 2020 Mayıs ayında tekrar kontrole girer, sürücü belgesini ve diğer belgeleri görevlilere ibraz eder.
    Halen sistem üzerinde sürücü belgesi teslim edilmedi şeklindedir.
    Not: 2013 öncesi için borcu yoktur butonu da polnet sisteminde yoktur.

    ŞU AN BU SÜRÜCÜYE NE İŞLEM YAPILIR?

    Cevapla
    • Haziran 2013 tarihinden önce işlem yapıldığı için,borcu yoktur kağıdı almasına gerek yoktur. Eğer ehliyeti elindeyse, herhangi bir işlem yapılmamalı. Sürücü en yakın trafik birimine yönlendirilip, sistem üzerinden düşüm yaptırması tebliğ edilmelidir.

      Cevapla
  8. Şahıs üflemeye itiraz ediyor. Red çıktısı aldım. Yanlız sürücü belgesi 2. Kezden alınmış bu işlem 3. Kez olacak. sürücü belgesine el koyma işlemi 2 yıl mı 5 yıl mı? cevaplarsanız sevinirim.

    Cevapla
    • Merhaba, sürücü belgesine 2 yıl el konulmuş anladığım kadarıyla. Eğer red ediyorsa, siz üzerine 2 yıl daha koyacaksınız. Yani 3. kezden işlem yapılmayacak. İyi çalışmalar.

      Cevapla
  9. Kamyonet sürücüsü 0,43 promil ALINDI.Ehliyet A1 ve B sınıfı. A1 alma tarihi 2017 2 yıl dolmuş .
    B sınıfı alma tarihi 2019 2 yıl dolmamış.
    YAPILACAK işlemler nelerdir?
    A1 sınıfı Asil.
    B sınıfı aday mı oluyor

    Cevapla
    • A1 ya da B sınıfını hangi tarihte aldığı önemli değil. Ehliyetin ilk alındığı tarih önemlidir. 2017 yılında ehliyeti aldığından ve 2 yıl geçtiğinden aday sürücü değildir. Dolayısıyla sürücü belgesine 6 ay el konulur. Daimi iptal yapılmaz.

      Cevapla
      • Bu konuda emin misiniz? Sütçü kursu işletiyorum. Kişi direksiyon sınavımı kazandığı gün milli eğitim sisteme sertifikayı girmek zorunda. Aynı kişi ertesi gün ehliyeti çıkarmadan trafikte yakalanır ise ehliyetsizlik cezasının yarısını ödüyor. Yani sertifika sayesinde yarı ceza ödüyor. Ancak alkollü yakalanır ise neden o sertifika iptal edilmesin ki? Mantıksız bir durum sizin söylediğiniz.

        Cevapla
        • Merhaba Oktay bey. Size şöyle izah edeyim durumu. Kişi direksiyon sınavını kazandığı gün, sürücü sertifikası almaya hak kazanıyor. Yani o günden itibaren sertifikası var. Sertifika sınıfına uygun bir araç kullanırsa, 42/11 maddesi gereği işlem yapılır. Fakat sertifika sınıfına uygun olmayan bir araç kullanırsa, sertifikası yok kabul edilir ve 36/3-a maddesinden işlem yapılır.

          Alkollü yakalanıldığında sertifikanın iptal edilmemesi, şu an kanunun bir eksiği maalesef. Fakat yakın zamanda bu durumu düzelteceklerini düşünüyorum. İyi çalışmalar.

          Cevapla
  10. İYİ GÜNLER ARKADAŞLAR.ÇİFT TARAFLI MADDİ HASARLI KAZADA, KAZA YAPAN SÜRÜCÜ HAKLI DAHİ OLSA ALKOLLÜ OLMASI DURUMUNDA SİGORTA ŞİRKETİNİN ÖDEME YAPMAYACAĞI, ÖDESE BİLE SONRADAN RUCU EDECEĞİ SÖYLENİYOR, BU KONUDA BİLGİSİ OLAN VARMI?

    Cevapla
    • Merhaba, bu konuyu bir sigortacıya danışırsanız daha iyi olur. Fakat genel kurallar dahilinde, sigorta şirketleri alkollü ya da ehliyetsiz sürücülere ödeme yapmıyor.

      Cevapla

Yorum yapın