Bu tarz kazalarda kullanılan anlaşmalı trafik kaza tutanağı nedir? Anlaşmalı trafik kaza tutanağı ne işe yarar? Trafik kaza tutanağı nasıl doldurulur? Anlaşmalı trafik kaza tutanağı hakkında işinizi kolaylaştıracak tüm cevapları yazımızda bulabilirsiniz.
Anlaşmalı trafik kaza tutanağı nedir?
Trafikte, her ne kadar arzulanmasa da kazalar, olağan akışın bir parçası durumunda. Büyük kazalar olduğu gibi ufak çaplı, maddi hasarlı kazalar da meydana gelebilmekte.
Öncelikle şunu söylemek istiyoruz. Bu tür tutanaklara her ne kadar halk arasında “Anlaşmalı trafik kaza tutanağı” denilse de, aslında bu raporları tutmak için anlaşmaya gerek yoktur. Bunun asıl adı, “Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı”‘dır. Yani kim haklı kim haksız konusunda anlaşmanıza gerek yok. İki taraf da haklı ya da haksız olduğunu kabul edebilir. Önemli olan fotoğraflamayı doğru yapmak ve bilgileri eksiksiz doldurmaktır.
Anlaşmalı trafik kaza tutanağı, sadece maddi hasarlı kazalarda, kazaya karışan tarafların anlaşarak birlikte doldurdukları, kaza hakkında tüm detay bilgilerin yer aldığı, kazaya karışanların kusur oranlarının belirlenmesinde ve kaza sonucu oluşan hasarların tanziminde kullanılan formdur.
Anlaşmalı trafik kaza tutanağı ne işe yarar?
Tanımından da anlaşılacağı üzere anlaşmalı kaza tutanağı öncelikle maddi hasarlı kazaya karışan tarafların ifadelerine göre kazada kusur oranlarının belirlenmesinde kullanılır. Bu şekilde oluşan hasarların tanziminde anlaşmalı kaza tutanağı dayanak olur. Trafik ekipleri beklenmeden, iki tarafın rızası ile tutanak doldurulduğu ve anlaşma sağlandığı için trafik akışı da uzun süre engellenmez.

Anlaşmalı trafik kaza tutanağı nasıl doldurulur?
Anlaşmalı trafik kaza tutanağı doldurulmadan evvel mutlaka kaza mahallinin fotoğrafları çekilmelidir. Araçlar hareket ettirilmeden ve kaza mahallinde değişiklik yapılmadan bu fotoğraflar çekilmesine özen gösterilmeli.
- Anlaşmalı kaza tespit tutanağı, kazaya karışan tarafların kendi görüşlerini ve kendi bakış açılarına göre kazanın şeklini ihtiva etmelidir. Tüm tarafların ifadeleri mutlaka tutanakta yer almalı.
- Formun doldurulması gereken ilk kısmı, kazanın meydana geldiği yer ve tarih bilgilerine dair bilgilerin istendiği kısımdır.
- Formda yer alan 3 numaralı kısma eğer kazaya şahit olanlar var ise görgü tanığı olarak bilgileri yazılmalı.
- Tutanağın 4’üncü kısmında araç bilgileri istenir. Bu kısımda sol tarafa araçlardan birinin, sağ tarafa diğerinin bilgileri yazılır.
- Tutanağın “A” kısmına bilgileri yazılan aracın sürücüsünün bilgileri 5’inci bölümde yine “A” kısmına, “B” kısmına bilgileri yazılan aracın sürücüsünün bilgileri de yine “B” kısmına yazılır.
- “A” kısmında sürücü ve diğer bilgileri yazılan araca ait trafik sigortası poliçe bilgileri 6’ıncı bölümde yine “A” kısmına, “B” kısmına bilgileri yazılan aracın trafik sigorta poliçesi bilgileri de “B” kısmına yazılır.
- Tutanağın 7’inci kısmı ihlaller için ayrılmıştır. Bu kısımdaki ihlallerden birini ya da birkaçını gerçekleştiren bir araç varsa o aracın bilgilerinin yazıldığı kısma (X) işareti konulur.
- Yurtdışı kayıtlı ve yeşil kartlı olan bir araç varsa 8’inci bölümde kendine ait kısma (X) işareti konulur.
- Tutanağın dokuzuncu kısmında aracın cinsi ilgili resimlerle eşleştirilir ve resim üzerinde araçların hangi taraftan darbe aldığı kendi kısımlarında işaretlenir.
- Olayın gerçekleme şeklini, olay anını 10’uncu kısımda çizerek tasvir etmelisiniz. Olayı anlaşılabilir kılacak şekilde çizim yapmayı unutmayın.
- Kazaya karışan tarafların kendi bakış açılarından kazayı ve kendi görüşlerini ifade etmesi için 11 numaralı bölüm ayrılmıştır. Bu kısımda kazayı kendi gördüğünüz şekilde detaylıca ifade edin.
- Tutanağın 12 numaralı bölümünde ise kazaya karışan taraflar kendilerine ayrılmış olan kısımlara imzalarını atarlar.
Anlaşmalı trafik kaza tutanağı nereye verilir?
Kazanın ardından tarafların anlaşarak doldurduğu anlaşmalı trafik kaza tutanağı 5 (beş) gün içerisinde ilgili sigorta şirketine mutlaka teslim edilmelidir. Anlaşmalı trafik kaza tutanağı ile birlikte;
- Sigorta poliçesinin aslı veya fotokopisi,
- Sigorta poliçesinin prim makbuzu,
- Varsa alkol raporu,
- Araçların ruhsat fotokopisi,
- Sürücülerin ehliyet fotokopisi,
Mutlaka yanınızda olmalıdır.
Anlaşmalı trafik kaza tutanağı sorgulama nasıl yapılır?
Anlaşmalı trafik kaza tutanağı sorgulama işlemi internet üzerinden ve SMS yolu ile yapılabilir.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) anlaşmalı trafik kaza tutanağı sorgulama işlemini yapabilmeniz için sigortam360.com adresi üzerinden hizmet veriyor.
- Sorgulama yapabilmeniz için öncelikle www.sigortam360.com sitesine gitmelisiniz.
- Açılan sayfada “Sorgular” sekmesini ve bu sekme içerisinde “Kaza Tutanağı Sorgula” başlığını gördüğünüzde tıklayın.
- Sorgulama için T.C. kimlik ve Plaka bilgilerinize ihtiyacınız olacak.
- Sorgulama işlemi sonucunda mevcut, sisteme girişi yapılmış anlaşmalı kaza tutanaklarını görüntüleyeceksiniz.
- Bu sorgulama işlemi ücretlidir ve her sorgulama için 5 TL ödemeniz gerekir.
Kaza tespit tutanaklarının inceleme süreçleri sonunda SBM kazaya karışan tarafları SMS ve e posta ile bilgilendirir. Eğer sonuca itiraz edecekseniz bunu 5 (beş) gün içerisinde yapmalısınız.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi SMS sorgulaması ile de anlaşmalı trafik kaza tutanağı bilgilerini size ulaştırıyor.
- Telefonunuzun SMS uygulamasına girin.
- KTT yazın ve boşluk bırakarak araç plakanızı yazın.
- TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE operatörleri için mesajınızı 5664’e gönderin.
- Sorgulama sonucunuz size SMS ile iletilecektir.
- Bu sorgulama işlemi için 7 TL ücret ödemeniz gerekecek.
Anlaşmalı trafik kazası tespit tutanağı örneği
Herkesin aracında mutlaka bulunması gerekmektedir. Bu tür kaza raporlarına, sigorta acentenizden ulaşabilirsiniz. İsterseniz buradan ya da buradan indireceğiniz örnekler inçıktısını alarak da, aracınızda bulundurabilirsiniz.
İçindekiler