Araba Neden Debriyaj ve Baskı Balata Yakar?

Otomobiller birçok farklı sistemin bir arada uyum içerisinde çalışmasıyla işlevsel hale gelen makinelerdir. Bu sebeple araç sürücüleri kullandıkları araçlarla ilgili asgari bilgiye sahip olmalıdır. Bu sayede güvenli bir sürüş sağlamanın yanı sıra, aracın sürekli olarak en yüksek verimle çalışması olanaklı hale gelir. Araç sürücüsünün takip etmesi ve hakkında bilgi sahibi olması gereken önemli parçalardan biri de debriyaj sistemidir.

Debriyaj sisteminin ana görevi motorla vites kutusu arasındaki bağlantıyı keserek vites değişimini mümkün kılmaktır. Debriyaj balatası ise motorla eş zamanlı olarak dönen ve hareketi şanzımana ileten bir göreve sahiptir. Balata üstlendiği görev sebebiyle motorla doğrudan temas halinde bulunmaktadır. Bu sebeple araç çalışmaya başladığı andan itibaren sürtünmeye maruz kalır. Bu sürtünmenin sonucunda da balatanın eskimesi kaçınılmaz hale gelir. Baskı, balata ve bilya adı verilen 3 farklı parçadan oluşan sistem, sürüş aksamını ilgilendirmesi bakımından araç için oldukça önemlidir.

Debriyajın Bittiği Nasıl Belli Olur?

Aracı kullanan sürücüye bağlı olarak debriyaj balatası farklı sürelerde aşınarak belli bir zaman içerisinde kullanım ömrünü tamamlar. Debriyajın bittiğine dair bazı alametler bu konuda sürücüye fikir verebilir.

  • Kalkış sırasında aracın titremesi
  • Pedalın sertleşmesi
  • Arabanın vitese geçmekte zorlanması
  • Debriyaja art arda basıldığında hissedilir bir koku yayılması

Debriyajın ömrünü tamamladığına dair ilk işaretler olarak algılanabilir. Ayrıca kalkış sırasında ve seyir halindeyken motordan güçlü bir ses gelmesi işaretler arasındadır. Bu durumda araç istenilen çekiş gücü ve performansa sahip olamadığı gibi, yakıt tüketiminde de farklılıklar dikkat çeker. Bu tür işaretlerin biri veya birden fazlası yaşandığında en kısa süre içerisinde servise başvurularak debriyaj balatasının değiştirilmesi gerekir.

Yorum yapın