Araba neden hararet yapar?

Arabaların hararet yapmasına sebep olan etkenlerden biri, aracın soğutma sisteminde bir sorun yaşanıyor olmasıdır. Bu sebeple motorun hararet yapmasını önlemenin en temel yolu, aracın soğutma sistemiyle ilgili periyodik bakımların tam ve zamanında yapılmasıdır. Antifriz suyunun değiştirilmesi, radyatör hortumunun kontrolü, hararet müşürü ve göstergesinin kontrolü sağlandığında aracın hararetine sebep olan en önemli etkenlerden biri kontrol altına alınmış demektir.

Araba neden hararet yapar?

Aracın hararet yapma sebepleri incelendiğinde bu tür oluşumlara sebebiyet veren 5 farklı oluşumun varlığından söz etmek mümkündür.

  • Soğutma sıvısının azalması
  • Hararet göstergesinde oluşan arıza,
  • Soğutmayı sağlayan fanın arızalanması,
  • Aracı zorlama veya yanlış vites değiştirme gibi sürücü hataları,
  • Motor hararet müşüründe arıza oluşumu
Araba neden hararet yapar
Araba neden hararet yapar

Motor Hararet Yaparsa Ne Yapılmalıdır?

Motorun hararet yapması durumunda yapılacak ilk iş, aracı mümkün olan en kısa sürede durdurarak klimayı kapatmak ve araç kaputunu açıp bir süre beklemek olmalıdır. Makul bir süre bekledikten ve aracın tamamen soğuduğundan emin olunduktan sonra, su kaybını kontrol edebilmek için radyatör kapağı açılmalıdır. Oluşan hararet su kaybına bağlı ise su eklemesi yapılmalıdır. Yapılan ilk kontrolde hararetin su kaybından olmadığı anlaşıldığında ise, en kısa sürede bir araç tamircisi çağırarak sorunun giderilmesi sağlanmalıdır. Hararet yapmış olan bir araçla yola devam etmekte ısrar edildiğinde kısa bir süre içerisinde silindir kapak contası veya silindir kapağında arızalar oluşabileceği gibi, motorun tamamen kullanım dışı kalabilmesi de söz konusudur.

Yorum yapın