Aracın viteste bırakılıp bırakılmayacağı konusu, daha çok araç kullanmaya yeni başlayan kişilerin merak ettiği bir durumdur. Aracın viteste bırakılmasının sebebi, özellikle yokuşlu bir yere park edilmesi gerektiğinde aracın kaymasını önlemektir. Bu tür zeminlere park etmek gerektiğinde sadece el freninin korumasına güvenmemek gerekir. Muhtemel bir el freni arızası aracın kaymasına ve kaza yapmasına sebep olabileceğinden dolayı, sürücü aracını viteste bırakıp ekstra bir önlem alarak güvenliği sağlamalıdır.
Aracın yokuş yukarı bir yere park edilmesi gerektiğinde aracı 1. Vitese alarak bırakmak yokuş aşağı park edilmesi halinde ise geri vitese takarak bırakmak gerekir. Ancak pek çok sürücü aracını ne tür şartta park ederse etsin viteste bırakarak, olabilecek muhtemel aksiliklere karşı önlem almayı tercih etmektedir. Sürüş eğitimlerinde mutlaka anlatılması gereken bu yöntem, birçok ülkede hukuki bir zorunluluk olarak trafik kanunlarında yer almaktadır.


Aracı Viteste Nasıl Bırakmalı?
Özellikle acemi sürücülerin yaptığı bariz hatalardan biri, aracı park eder etmez vitese takarak el frenini çekmeleridir. Bu tür bir harekette bütün yük aktarma organlarına binerek parçaların ömrünü kısaltır. Aracı park etme esnasında yapılacak doğru davranış, aracı durdurduktan sonra ayak frende tutularak el freninin çekilmesi ve yokuşun durumuna göre 1. Veya geri vitese takılarak parkın sonlandırılmasıdır. Böylece aracın yükü el frenine yükleneceğinden, şanzıman parçalarının yıpranması önlenebilecektir. Aracın park yerinden çıkarılması sırasında ise vitesin boşa alınarak çalıştırılması aracın geri veya ileri gitmemesini sağlayacaktır.