Araç Muayenesi İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

Araç sahibi iseniz veya bir araç sahibi olmak niyetindeyseniz araç muayenesi hakkında da sıkıntıya düşmenize mani olacak kadar bilginiz olmalı. Sizin için araç muayenesi hakkında tüm bilgi ihtiyacınızı karşılayacak bir yazı hazırladık. Araç muayenesi nedir? Araç muayenesi neden yapılır? Araç muayenesi kaç yılda bir yapılır? Araç muayenesi için gerekli olan malzemeler nelerdir? Bu sorulara ve daha fazlasına yazımızda cevap bulabilirsiniz. Öncelikle araç muayenesinin ne olduğunu ve neden yapıldığını açıklayalım.

Araç muayenesi nedir?

Araç muayenesi nedir sorusunun tam yanıtına “güvenli trafik için önemli bir gereklilik” denilebilir. Bu şekilde özetlenmesinin nedenlerini anlayabilmek için ülkemizde araç muayene işlemlerini gerçekleştiren TüvTürk’ün araç muayenesi tanımına bakmak gerekir. TüvTürk, araç muayenesini “trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene edilerek trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmamasının tespit edilmesidir” şeklinde tanımlıyor. Güvenli bir trafik için araç muayenesi olmazsa olmazdır. Ayrıca araç muayenesi kanuni bir zorunluluktur. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. Maddesi gereği aracınızın muayenesini yaptırmakla mükellefsiniz. Bu muayeneler esnasında aracınızın fren, aydınlatma, kavrama gibi pek çok noktası kontrolden geçirilir. Bu sayede siz de aracınızın mevcut eksikliklerini daha büyük sıkıntılar oluşmadan öğrenebilirsiniz.

Araç muayenesi kaç yılda bir yapılır?

Araç muayenesi periyotları aracınızın cinsine göre değişiklik gösterir.

  • Hususi veya Resmi Otomobiller ve Her Türlü Römorkları

Satın alınmasından sonraki ilk 3 (üç) yılın ardından her 2 (iki) yılda bir muayeneleri yapılır. Burada önemli olan bir hususu belirtmekte fayda var. Aracınızın kullanım şeklinde “hususi” yazsa bile eğer aracınız “kamyonet” olarak geçiyorsa muayenesi her yıl düzenli olarak yapılır.

  • Lastik Tekerlekli Traktör

Traktörünüzü satın aldıktan sonra 3 (üç) yıl geçince ilk muayenesini yaptırmalısınız. İlk muayenesinden sonra düzenli olarak 3 (üç) yılda bir muayene yaptırmanız gerekir.

  • Diğer Motorlu Araçlar ve Her Türlü Römorkları

Her yıl düzenli olarak muayeneye alınırlar.

  • İki veya Üç Tekerlekli Araçlar ve Her Türlü Römorkları

Sıfır olarak satın aldığınız mobilet, motosiklet ve benzerlerini 3 (üç) yaşını doldurduğunda ilk muayenesine götürmeniz gerekir. Sonrasında ise her 2 (iki) yılda bir düzenli olarak muayene yaptırmalısınız.

Araç muayenesi için gereken malzemeler nelerdir?

Araç muayenesine giderken aracınızda mutlaka olması gereken malzemeler vardır. Bu malzemeler aracınızda eksik olursa muayene tekrarı gerekebilir. Muayeneye gitmeden evvel aracınızda aşağıda sıraladığımız malzemelerin olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

1-     İlk Yardım Çantası

Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler dışında kalan tüm motorlu araçlarda 1 (bir) adet bulunması gerekir. İlk yardım çantasında bulunması gerekenler:

  • 2 (iki) adet 10 cm x 3-5 m ölçülerinde büyük sargı bezi.
  • 1 (bir) kutu hidrofil gaz steril (50’lik)
  • 3 (üç) adet üçgen sargı
  • 1 (bir) adet antiseptik solüsyon (50 ml)
  • 1 (bir) adet flaster
  • 10 (on) adet çengelli iğne
  • 1 (bir) adet küçük makas
  • 1 (bir) adet esmark bandajı
  • 1 (bir) adet turnike
  • 10 (on) adet yara bandı
  • 1 (bir) adet alüminyum yanık örtüsü
  • 2 (iki) çift tıbbı eldiven
  • 1 (bir) adet el feneri

2-     Üçgen Reflektör

Motosikletler ve motorlu bisikletler haricinde kalan tüm motorlu araçlarda 2 (iki) adet bulunması gerekir.

3-     Yangın Söndürme Cihazı

Aracınızın cinsine göre değişen adet ve kiloda yangın söndürücü bulundurmak zorundasınız. Aşağıdaki tablodan aracınıza uygun kilo ve adet sayısını öğrenebilirsiniz.

Araç Cinsi Adet Kapasite
Binek araçlarda, kamyonet ve minibüslerde  1 adet 1 kg
Yolcu sayısı 26 ya kadar olan otobüsler için 2 adet 2 kg
Yolcu sayısı 26 dan fazla olan otobüsler için 2 adet Toplam 6 kg kapasiteli
Azami ağırlığı 12 tondan küçük olan kamyonlarda 1 / 2 adet  Toplam 4 kg kapasiteli
Azami ağırlığı 12 tondan büyük olan kamyon ve çekicilerde 1 / 2 adet  Toplam 6 kg kapasiteli
Araç tehlikeli madde taşıyor ise toplam 12 kg kapasiteli 2 adet Sürücü ve motor bölümündeki yangınlar için en az 1 adet 2 kg olmak üzere toplam 12 kg olmalıdır. Yangın söndürme cihazlardan biri en az 6 kg kapasitede olacaktır.
Araç tehlikeli madde taşıyor ve azami ağırlığı 7500 kg ise 2 adet Toplam 8 kg kapasiteli (Yangın söndürme cihazlardan biri en az 6 kg kapasitede olacaktır.)
Araç tehlikeli madde taşıyor ve azami ağırlığı 3500 kg ise toplam 1 / 2 adet 4 kg kapasiteli
Ambulanslarda  2 adet  2 kg doldurma kapasiteli

 

4-     Stepne

Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler haricindeki tüm araçlarda, kullanıma hazır halde stepne mutlaka bulunmalıdır.

Yorum yapın