Araçlar Hararet Yaptığında Ne Yapılmalıdır? Özellikle sıcak havalarda ya da motorun aşırı zorlandığı durumlarda, motordan dumanlar çıkarak hararet lambasının yandığını ya da hararet ibresinin yükseldiğini görmüşsünüzdür. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, aşağıda vereceğimiz tavsiyeleri uygulayın yeterli.
Araç sürücülerinin korkulu rüyalarından biri de, seyir halindeyken aracın hararet yaparak sorun yaratmasıdır. Motorun hararet yapması, radyatör içerisinde mevcut bulunan soğutma suyunun 90 derece sıcaklığı aşarak kaynaması ve su seviyesinin giderek azalmasıdır. Bu tür durumlarda aracın performansı kötü etkilendiği gibi motorda da önemli zararlar görülebilir. Araçla seyir halindeyken hararet lambasının yanması durumunda sürücü, aşağıdakileri yapmalıdır.
Araçlar Hararet Yaptığında Ne Yapılmalıdır?
- Trafik durumunu gözeterek, aracını güvenli bir yere çekmeli,
- Aracın herhangi bir yerinden, kaputtan veya alt bölgelerden buhar veya sıcak su fışkırıp fışkırmadığını kontrol etmelidir.
- Kaput açılmadan önce sıcak suya maruz kalınabileceği hesaplanarak dikkatli olunmalıdır.
- Aracı durdurmadan bir süre rölantide çalıştırmalı, kalorifer sitemi en son sıcaklık derecesine ayarlanarak, fanlar maksimum seviyeye getirilmelidir.
- Sıcaklık göstergesinin düştüğü görüldükten sonra, soğuk su koymamak şartıyla eksilen su tamamlanmalıdır.
Aracın kontrolü sırasında herhangi bir buhar veya sıcak su tahliyesi görülmemişse aracın kaputunu açmak suretiyle motor soğutma suyunun seviyesi kontrol edilmelidir. Bu tür durumlarda mümkün olabilecek derecede sakin olunmalı, motorun soğuması beklenmeden kapak açılmamalıdır. Aksi takdirde içeride sıkışan hava kızgın suyu sürücüye zarar verecek şekilde fışkırtacaktır. Motor hararetine bağlı sorunlarda soğukkanlı olmak ve en yakın servisten yardım talep etmek sorunun kısa süre içerisinde çözümüne katkı sağlayacaktır.