Araçlarda yapılan teknik değişiklikler nelerdir? Araçlarda yapılan teknik değişiklik cezası nedir? 32/1 teknik değişiklik cezası nedir? Araçlardaki teknik değişiklikle alakalı tüm detaylar haberimizde.
Araçlarda yapılan teknik değişiklikler nelerdir?
Araçlarda yapılan bazı teknik değişiklikler vardır. Aslında çok fazla değişiklik mevcut. Ancak bu konuda, tescil belgesine (ruhsata) işletilebilen teknik değişikliklerden bahsedeceğiz.
Bunlardan bazıları şunlardır;
- Araçlarda yapılan renk değişikliği
- Araçlara tüp (lpg) taktırmak
- Araçlardaki koltukların sökülmesi ya da fazla koltuk takılması
- Araçların kasalarına tente gibi aparatların takılması ya da sökülmesi
- Araçların motor ya da şase değişimi
- Araçlara farklı renkte kaplama yapılması
Araçlarda yapılan teknik değişiklik cezası nedir?
Yukarıda yazdıklarımız ve buna benzer değişimlerin, en geç 30 gün içerisinde tescil belgesine (ruhsata) işletilmesi gerekiyor. Eğer bu işlem yaptırılmazsa, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 32/1 maddesi gereği haklarında idari işlem yapılır.
32/1 maddesi: Araçlar üzerinde mevzuata uygun şekilde yapılan her türlü değişikliği otuz gün içinde araç tescil belgesine işletmemenin cezası 436 TL’dir. 15 gün içerisinde ödenirse, erken ödeme indirimi olarak %25 indirim uygulanır. Böylece 327 TL olarak ödenir. Ceza işletenlere yani araç sahiplerine uygulanır. Eğer aracı kullanan kişi sahibiyse, ayrıca 10 ceza puanı yazılır.
Araçlardaki teknik değişiklik ruhsata işletilmezse araç men edilir mi?
Araçlarda yapılan teknik değişiklik ruhsata işletilmezse araç bağlanır mı? diye merak ediyorsanız, cevap evettir. Fakat ilk kez işlem yapılıyorsa, 32/1 maddesinden ceza yazılarak 7 güne kadar izin verilir. Buradaki temel ayrıntı şu; izin süresi 7 gün değildir. 7 güne kadar izin verilir. Yani bu izin süresi 1 gün de olabilir 7 gün de. Bu tamamen, denetim yapan ekibin bağlı bulunduğu ilin aldığı karara bağlıdır. 7 gün süre sonunda yapılan teknik değişikliği ruhsata işletmediyseniz, size ikinci kez izin verilmez. Aracınız otoparka çekilerek trafikten men edilir.
Not: Ceza miktarları 2023 yılına aittir.
30 gün süre demişsiniz,ilk yakalandığı andan itibarende 7 gün demişsiz.Değişkliği yapıp yola çıktı diyelim hemen yakalandı 7 gün içinde yaptır diye ceza kestiler.Ozaman 30 günlük süre nasıl oluyor.
Merhaba Ersin bey. Eğer teknik değişiklik yapılalı 30 günü geçtiyse, ilgili maddeden ceza uygulanır. Ceza ile birlikte, değişikliği ruhsata işletmeniz için 7 gün süre verilir. Bu 7 günlük süre içerisinde size başka ceza uygulanmaz. Eğer bu 7 günlük süre içinde, değişiklik ruhsata işlenmezse, 8. gün araç trafikten men edilecektir diye uyarı işlenir otomatik olarak.
Detaylı anlatımınız için teşekkürler. Belki basit ama anlamadığım bir şey var. Diyelimki bu gün Lpg taktırdım. 30 gün içinde işletmedim. Hatta normal muayene tarihime 10 ay daha olduğu için, işlem yaptırmadım. Bu durumda işletmeme cezası muayene ye gittiğimde ortaya çıkacağı için zaten o zaman (11 ay sonra ) ceza öderim. Buraya kadar tamam. Eğer bu 10 ay içinde polis çevirmez, çevirdiğinde de Lpg değişimini fark etmez ise. İşletmeme cezası vb. Bir ceza almam değil mi?
Rica ederim. Tuvtürk’ün uygulaması hakkında pek bilgim yok. Fakat trafik açısından, söylediğiniz şekilde olursa bir sorun olmaz. Zaten denetime girmemişsiniz. Dolayısıyla herhangi bir ceza uygulanması mümkün değil.
Pekı bnm aracımda bagaj ruzgarlı vardı sokulmesı ıstendı 1hafta sure verıldı bnde sokturmek yerıne ruhsata ısletmek ıstedım ama muane ıstasyonuna gıttımde boyle bırsey sıstemımızde yok muanedende gecıyor normalde polıslerde bıse demıyor denıldı nasıl yapacagım tavanımda koca bı delıklemı gezecegım acaba gerı montajını yapsam bırdakı yakalamasında ne olur
Merhaba, bu tür durumlar maalesef yasalara aykırıdır. Muayene istasyonu tarafından sorun olmayan şeyler, trafik kanununda olabiliyor. Trafik kanunu tarafından sorun olmayan şeyler, muayene istasyonunca sorun olabiliyor. Maalesef araca ruhsata işlenilmeyecek değişiklikler yapılması yasaktır. Eğer aynı aparatı tekrar takar ve yakalanırsanız, aynı ceza tekrar yazılır ve aracınız trafikten men edilir. Geçmiş olsun.
Pekı 2kez aynı suctan men edılen arac gerı teslım alınırmı yoksa tamamen coplugemı gıder arac mesala yıne yakalandı aynı ruzgarlıktan men edıldı otaparka cekıldı gıdıp trafıge tamm sokulecek bıdaha takılmıcak denıldı aracı alabılırmıyız cezamızı yıyıp
Çöplüğe gitme gibi bir durum yoktur. Sadece hurda araçlar yakalandığında kamu mülkiyetine geçer. Diğer maddelerde öyle bir durum söz konusu değil. Fakat aracınız otoparka alındıktan sonra 6 ay içerisinde almanız gerekiyor. Aksi halde milli emlağa devri yapılır.
Ben 2018 yılında lpg taktırdım.lpg yi işletmeyi unutmuşum.2020 de tekrar tüvde işletmediğimi söylediler eski faturalarla tüvden geçtim. tekrar işletmesem ne olur. 2022 de dahamı çok ceza öderim
Merhaba Veli Bey. Trafik cezası olarak soruyorsanız daha fazla ödemezsiniz. 32/1 maddesi gereği size 1 haftaya kadar işletmeniz için izin verilir. 1 hafta sonunda işletmezseniz, aracınız trafikten men edilir.
Teşekkür ederim
Merhaba,van araca koltuk taktırdığımızda yakalanıp 7 güne kadar ruhsata işletmek şartıyla bırakıldık diyelim; o süre zarfında koltuğu işletmek yerine söksek oluyor mu? Oluyorsa sonrasında herhangi bir prosedür var mı? İyi günler
Merhaba, ruhsatta yazan sayıda koltuk olduğunda sorun olmaz. Koltukları sökseniz de aynı, ruhsata işletseniz de. İyi günler.
Merhaba benim 8+1 Carevella otomobil ruhsatlı aracım var yazın koltukları söküp yatak ve dolap koyuyorum geçici olarak trafik benim aracımı men ederse bana verdiği süre içinde yatakları söküp koltukları takıp men cezasından kurtulma şansım var mı çok teşekkür ederim
Merhaba Esat bey, size 32/1’den işlem yapılacak ve 7 güne kadar izin verilecektir. Bu süre zarfında ya koltukları yerine takmanız ya da o haliyle ruhsata işletmeniz gerekiyor. Yani koltukları yerine takmanız yeterlidir.
Beni rahatlattınız çok teşekkür ederim bir sorum daha olacaktı peki araçta koltuk olmadığı yatak olduğu anda trafik kasasına karışırsam kasko ve trafik sigortası sıkıntı çıkarır mı tekrar teşekkür ederim
Rica ederim, kasko ve sigorta poliçenize bakmalısınız. Şirketlerin bu konudaki prosedürleri değişebiliyor. Kazasız günler dilerim.
Ben yurtdışında yaşıyorum bir yıl kadar oldu geleli araçsız geldim acil araç lazımdı bende internet ten buldum satan kişiye dürüstçe aracında kaza sorun eksik varsa söyle dedim.arac iki ay oldu muayenesi yeni yapıldı motor sıfır yapılı dedi.bakmadan aldım eve zor gittim hafta sonu kullanmadım hafta başlayınca çıktım yağmur yağıyor du silecekler çalışmıyor arka kapı çalışmıyor araç yolda aniden zıplıyor şanzıman bitik debriyaj bitik araç kamyonet geçiyormuş izinsiz ruhsata işletmeden cam açıp koltuk koymuşlar muayenesi bitmek üzere parayla geçmiş belli trafiğe çıkması sakıncalı her yönüyle dolandirildim… aracını geri al diyorum benden bilmiyor dum deyip paranı harcadım alamam diyor.6.000₺ de senet vermiştim..para yetismeyince.. TRAFİĞE Mİ KARAYOLLARI NAMİ TÜKETİCİ HAKLARİNA MI KİME NEREYE GİREYİM HAKKIMI SAVUNUP BİRDE ENAYİ GİBİ ÜSTÜNE 6.000₺ ODEMEYİM.
Merhaba Tuncay bey, geçmiş olsun. Direkt olarak savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız. Vakit kaybetmeden bunu yapmalısınız.
Aracımın rengini değiştirdim sıralı olarak nasıl bir işlem yapabilirim
Merhaba muayeneye girdikten sonra notere gitmeniz ve tescil belgenize işletmeniz gerekiyor.
Merhaba benim araç mavi renk ben tavana siyah renk kaplama yaptırdım bunu ruhsata işletmem gerekmi ve muayene de sorun yaşarmıyım
İyi günler. VW Caravelle Bulli’m var. Arkadaki 2 sıra koltuğu söküp koltuk sayısını 4’e indirmek, ayrıca çeki demiri ekletmek istiyorum. 1) Ruhsat otomobil olarak kalır mı. 2) Sökülen koltukların raylarındaki yuvaları kaynak mı yaptırılır? Teşekkürler.
merhaba ford courier hafif ticari aracın arkasındaki koltukları söküp 20 gün boyunca türkiye genelinde mal taşımam ve dağıtmam gerekecek, anladığım kadarı ile koltukları sökmem yasal değil, fakat bunun için nasıl ve nerden bir izin alabilirim. teşekkürler