Asli kusur nedir? Sürücü ve yaya asli kusur maddeleri nelerdir? Asli kusurlu olarak kaza yapanlara ceza yazılır mı? Karayolları Trafik Kanunu ve Trafik Yönetmeliğine göre, asli kusur sayılan halleri ve detayları açıklayalım.
İçindekiler
Asli kusur nedir?
Asli kusur; trafik kazalarında, kazaya birinci derecede etken olan kişilerin işlediği kural ihlalleridir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda asli kusurlar, 84. maddede açıklanmıştır.
Sürücü asli kusurları nelerdir?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 84. maddesine göre; aşağıda yer alan ihlaller, asli kusur sayılmaktadır.
- Kırmızı ışıklı trafik işaretinde veya yetkili memurun dur işaretinde geçme,
- Taşıt giremez trafik işareti bulunan karayoluna veya bölünmüş karayolunda karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit, rampa ve bağlantı yollarına girme,
- İkiden fazla şeritli taşıt yollarında, karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol bölümüne girme,
- Arkadan çarpma,
- Geçme yasağı olan yerlerde geçme,
- Doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapma,
- Şeride tecavüz etme,
- Kavşaklarda geçiş önceliğine uymama,
- Kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymama,
- Manevraları düzenleyen genel şartlara uymama,
- Yerleşim birimleri dışındaki karayolunun taşıt yolu üzerinde, zorunlu haller dışında park etme veya duraklama ve her durumda gerekli tedbirleri almama,
- Park için ayrılmış yerlerde veya taşıt yolu dışında kurallara uygun olarak park edilmiş araçlara çarpma.
Yaya asli kusurları nelerdir?
Trafik Kanunu ya da Trafik yönetmeliğinde, yayalar için asli kusur maddeleri belirlenmemiştir. Fakat kazanın oluşumuna göre, aşağıdaki maddelerden yayalara asli kusur verilebilmektedir.
- 68/1-a-1: Yönetmelikte belirtilen tedbirleri almadan, diğer yayalar için ciddi rahatsızlık verecek boyutta eşyaları itmek veya taşımak, taşıt yolunun en sağ şeridinden fazla kısmını işgal etmek, gece ve gündüz görüşün az olduğu hallerde çarpmayı önleyici uyarıcı tedbirleri almamak.
- 68/1-a-2: Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmadığı veya bulunmadığı hallerde, taşıt trafiğini tehlikeye düşürecek şekilde taşıt yolunda yürümek.
- 68/1-a-3: Her iki tarafta da yaya yolu ve banket bulunmayan veya kullanılır durumda olmayan iki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında, taşıt yolunun sol kenarını izlememek.
- 68/1-b-1: Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerdeki geçitlerde, yayalar için ışıklı işaret olduğu halde bu işaretlere uymamak.
- 68/1-b-2: Karşıdan karşıya geçişlerde işaretlere riayet etmemek.
- 68/1-c: Yaya yollarında, geçitlerde veya zorunlu hallerde; taşıt yolu üzerinde trafiği tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunmak.
Asli kusurlu olanlara trafik cezası yazılır mı?
Asli kusurlu olarak trafik kazasına karışan kişiye, takograf ya da video kaydı gibi somut deliller varsa, trafik cezası yazılır. Eğer bu somut kanıtlar yoksa, kazaya sebep olduğu ihlalden idari trafik cezası yazılmaz.
Asli kusurlu olanlar dava açabilir mi?
Trafik kazasında kendisine asli kusur verilmiş olan sürücü ya da yaya, itiraz için mahkemeye başvuru yapabilir. Başvuru sonucunda daha yeniden görülür. Hakimin atayacağı trafik bilirkişisi kaza dosyasını tekrar inceler. Eğer bir hata var ise, kusurlu olan taraf değişebilir.
Asli kusurlu sürücülerin ehliyetlerine el konulur mu?
Asli kusurlu olarak kazaya sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgelerine, trafik ekibi tarafından el konulmaz. Tabii alkollü olarak kazaya karıştıysa, alkollü araç kullanmaktan işlem yapılır ve sürücü belgesine el konulur.
Eğer sürücü, asli kusurlu olarak kazaya sebep olduysa ve karşı taraftan birinin yaralanmasına ya da ölümüne neden olduysa, mahkeme sürücünün ehliyetini geçici ya da süresiz olarak iptal edebilir.
Konuyla alakalı fikirlerinizi ya da sorularınızı, aşağıda bulunan yorum kutucuğuna yazarak bizlere gönderebilirsiniz. Tüm sorularınız, en kısa sürede cevaplandırılacaktır.