Çocuk Koltuğu Nasıl Kullanılır?

Araç kullanan her birey, kaza yapabilme ihtimalini her daim aklında tutmalı ve gereken önlemleri zamanında almış olmalıdır. Özellikle çocuklu ailelerin kaza sonrası zarar görme ihtimali çok daha yüksektir. Bu tür durumlarda çocukların kendilerini koruma içgüdülerinin gelişmemiş olması sebebiyle, kaza sonucu istenmeyen durumların oluşması kaçınılmaz hale gelmektedir. Son yıllarda araçlarda zorunlu kılınan bebek oto koltukları, oluşan kazalarda ortaya çıkan yaralanmaların veya ölümlerin, asgari seviyelere düşmesine olanak sağlamaktadır.

Araçlarda zorunlu hale gelen oto çocuk koltuğu, bebeklerin seyahat sırasında sabit bir şekilde durabilmesini sağlayarak kaza anında koltukta kalarak savulmamasını temin etmektedir. Yaş guruplarına göre kullanım şekilleri farklılaşabilen çocuk koltuklarında,

  • 9 ay ve 10 kilogram ağırlığa sahip çocuklar emzirme çağında olduklarından dolayı, araç koltuklarında yatar vaziyette taşınması gerekiyor.
  • 9 ay ile 4 yaş arasında olup 9-18 kg ağırlıkta olan çocukların, koltukta bir oturma desteği ile birlikte dik olarak oturtularak taşınması gerekiyor.
  • 3-5 yaş arası ve 15-25 kg arasındaki çocuklar araç koltuklarında bulunan büyüklere ait emniyet kemerlerini kesinlikle kullanmamaları gerekiyor.
  • 6-12 yaş gurubu ve 22-36 kg arasında olan çocukların ise, yükseltici adı verilen koltuklarda yolculuk etmesi gerekiyor.

İlk gurupta yer alan 0-10 kg arası çocuklar, sadece yüzü arka koltuğa dönük şekilde seyahat ettirilmeli, bebek koltuğu yatay pozisyonda olmalıdır. Omuz ve omuz altlarından geçen emniyet kemerleriyle korunmaya alınmalıdır.

9-18 kg ağırlıktaki çocuklar oturur pozisyonda seyahat edebilmekle birlikte, güvenlik koltuğuna ihtiyaç duyarlar. Yüzü öne dönük şekilde kullanılan çocuk koltuklarında, kemerleri yukarı hareket ettiren kuvvetlendirilmiş delikler mevcuttur.

3-7 yaş arası çocuklar koltuklarında serbestçe oturabilmelerine rağmen yetişkin kemeri ile koruma sağlanamaz. Bu sebeple kemerleri bağlanmış bir şeklide çocuk koltuklarında seyahat etmelidir.

Oldukça dayanıklı malzemelerden yapılan çocuk koltukları çocuğun yaşına göre güncellenerek kullanılmalı, yaşa ve kiloya uygun olmayan koltuklar kullanım dışı bırakılmalıdır.

Çocuk Koltuğu Nasıl KullanılırPin
Çocuk Koltuğu Nasıl Kullanılır

Çocuk koltuğu için trafik yönetmeliği

Araçlarda çocuk bağlama sistemleri ile alakalı olarak, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 150. maddesi şunları belirtmektedir;

  • M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı araçlarda 150 cm’den kısa ve 36 kg’ın altındaki çocukların taşınması sırasında çocukların ağırlığına uygun bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (1) sayılı cetvelde yer alan çocuk bağlama sistemlerinin kullanılması zorunludur. Ancak, 135 cm’den uzun çocuklar çocuk bağlama sistemleri yerine ön koltukta oturmamak şartıyla diğer koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanabilirler.
  • Çocuk bağlama sistemleri olmayan M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı araçlarda üç yaşın altındaki çocuklar taşınamazlar.
  • Çocukların taksilerde seyahatleri sırasında, çocuk bağlama sistemleri kullanmaları, yok ise arka koltukta oturmaları zorunludur.
  • Çocuklar, araçta hava yastığı devre dışı bırakılmadan, ön hava yastığı ile korunan bir yolcu koltuğunda yüzü geriye dönük çocuk bağlama sistemi kullanılarak taşınamazlar.
  • M2 ve M3 sınıfı araçlarda seyahat eden üç ve üzeri yaştaki çocukların, emniyet kemeri ya da çocuk bağlama sistemleri kullanması zorunludur.
  • Çocuk bağlama sistemleri kullanma zorunluluğu, bu ve ilgili yönetmelikler gereği emniyet kemeri veya isofix sistemi bulundurma zorunluluğu olmayan araçlarda aranmaz. Bu araçlarda çocukların arka koltuklarda taşınması zorunludur.
Çocuk Koltuğu Nasıl KullanılırPin
Çocuk Koltuğu Nasıl Kullanılır

Çocuk koltuğu bulundurmamanın cezası ne kadar?

Yukarıdaki durumlar için araçlarda çocuk koltuğu bulundurmamanın cezası 108 TL’dir. Araç sahibi farklı ise, aynı miktarda ceza araç sahibine de uygulanır.

Bebek koltuğu nasıl kullanılır?

Çocuk/bebek koltuğunun nasıl kullanılacağı, koltuklara nasıl bağlanacağı hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmek için, aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Yorum yapın