Emniyet şeridi ihlali cezası ne kadar? (2023)

Emniyet şeridi nedir? Emniyet şeridi cezası ne kadar? Emniyet şeridini hangi araçlar kullanabilir? Emniyet şeridi hangi hallerde kullanılabilir? Emniyet şeridi yolun neresidir? Emniyet şeridi nasıl anlaşılır? Emniyet şeridi ile banket arasındaki fark nedir? Emniyet şeridine park etmek yasak mı? Emniyet şeridini motosikletler ve bisikletler kullanabilir mi? Emniyet şeridi ihbar hattı nedir? Emniyet şeridi ihlali sorgulama ve cezaya itiraz nasıl yapılır?

Emniyet şeridi ile ilgili Google’de en fazla aranan soruları, sizler için cevaplıyoruz. Bunların dışında merak ettikleriniz olursa, yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Emniyet şeridi ihlali
Emniyet şeridi ihlali

Emniyet şeridi nedir?

Otoyol (otoban) ve bölünmüş karayollarında bulunan, arıza hallerinde, kazalarda, acil yardım durumlarında kullanılan ve şeride girmenin düz çizgi ile yasaklanmış olduğu yol bölümüdür.

Emniyet şeridi yolun neresidir?

Emniyet şeridi, yolun en sağ kısmıdır. Tabii bu kısım, düz çizgi ile belirtilmelidir. Düz çizgi, geçme yasağının olduğunu gösterir.

Emniyet şeridi ile banket arasındaki fark nedir?

Banket: Yaya yolu ayrılmamış karayolunda, taşıt yolu kenarı ile şev başı veya hendek iç üst kenarı arasında kalan ve olağan olarak yayaların ve hayvanların kullanacağı, zorunlu hallerde de araçların faydalanabileceği kısımdır. Fakat emniyet şeridi, yayaların kullanımına kapalıdır. Yayalar, bariyerlerin dışında yürümek zorundadır.

Emniyet şeridi ihlali
Emniyet şeridi ihlali

Emniyet şeridi kuralları nelerdir?

Karayolları Trafik Kanununun 46. maddesinin F bendi; Trafik kazası, arıza hâlleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeritlerini ve banketleri kullanmak yasaktır.

Emniyet şeridi cezası ne kadar? (2023)

Trafik Kanunu 46/2-f maddesine göre; emniyet şeridini ihlal edenlere 2023 yılında 4.064 TL para cezası uygulanmaktadır. Emniyet şeridi ihlali %25 erken ödeme indirimi ile birlikte, 3.048 TL olarak ödenmektedir.

Emniyet şeridi ihlali
Emniyet şeridi ihlali

Emniyet şeridini hangi araçlar kullanabilir?

Resmi ya da sivil polis ve jandarma araçları, itfaiye araçları, ambulanslar, karayolları görevlileri, acil yardım araçları, korunan ve koruyan araçlar kullanabilir.

Emniyet şeridi hangi hallerde kullanılabilir (sivil araçlar için)?

Emniyet şeridi sadece arıza hallerinde kullanılabilir. Böyle durumlarda da, mutlaka önlem alınması gerekmektedir. Aracınızdan en az 50-60 metre geriye, geriden gelen araçların görebileceği şekilde üçgen reflektör koymanız gerekmektedir. Eğer koymazsanız, Trafik Kanununun 52/1-c. maddesine göre 2023 yılında 436 TL ceza uygulanacaktır.

Emniyet şeridi ihlali
Emniyet şeridi ihlali

Emniyet şeridini motosikletler ve bisikletler kullanabilir mi?

Emniyet şeridini arıza halleri dışında hiçbir araç kullanamaz. Bisikletlerin zaten bölünmüş yollara ve otoyollara girmesi yasaktır. Motosikletlerin emniyet şeritlerini kullanması yasak olmasına rağmen, görevli trafik polisleri tarafından müsamaha gösterilmektedir. Bunun sebebi de, motosikletlerin normal şeritte bulunması, yoğun trafikte kazalara neden olabilmektedir. Bu kazaların önüne geçmek için, motosikletlere genel itibariyle ceza uygulanmamaktadır. Tabii bunun garantisi yoktur. Uygulamalar, ilden ile değişiklik gösterebilir.

Emniyet şeridine park etmek yasak mı?

Evet. Emniyet şeridinde gereksiz duraklama ya da park etme yasaktır. Biraz önce söylediğimiz gibi, zorunlu hallerde önlem alarak park edilebilir (Araç arızası nedeni ile). Böyle bir durumda da mutlaka önlem alınmalıdır.

Emniyet şeridi ihlali
Emniyet şeridi ihlali

Emniyet şeridi ihbar hattı nedir?

Emniyet şeridi whatsapp ihbar hattı maalesef yoktur. Fakat 112’yi arayarak, bölgeyi ve plakayı belirtirseniz, yol üzerindeki trafik ekipleri gerkli incelemeyi yapacak ve bir ihlal varsa, ceza uygulayacaktır.

Emniyet şeridi ihlali sorgulama ve cezaya itiraz nasıl yapılır?

Emniyet şeridine girdiyseniz ve ceza yazılıp yazılmadığını merak ediyorsanız, bunu e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Eğer ceza tablet bilgisayar ile yazıldıysa, sisteme hemen yansıyacak ve görebileceksiniz. Fakat ceza eski usül yazıldıysa, sisteme düşmesi 1 haftayı bulabilir. Bu sebeple ara ara sorgulama yapmanız uygun olacaktır.

Emniyet şeridi cezasına itiraz etmek istiyorsanız, bulunduğunuz ilçenin Sulh Ceza Hakimliğine bir dilekçe ile başvurmalısınız.

Aracımda hasta var, emniyet şeridini kullanabilir miyim?

Eğer bir yakınınıza acil müdahale gerekiyorsa ve 112’nin gelişi uzun sürecekse, aracınızla hastaneye götürebilirsiniz. Böyle bir durumda mutlaka dörtlülerinizi yakmalı ve korna ile uyarı yapmalısınız. Tabii trafik ekiplerinin aracınızda acil bir hasta olduğunu bilmesi mümkün değil. Kaldı ki bunu suistimal eden birçok insan var. Plakanıza ceza uygulanabilir. Böyle bir durumda, acile giriş belgeleriniz ile birlikte, Sulh Ceza Hakimliğine dilekçe ile başvurursanız, cezanız iptal edilecektir. Tabii gerçekten acil bir durum var ise, Çünkü bazı vatandaşlarımız grip vs.. gibi hastalıklarla acile giriş yaparak cezanın iptalini istiyor. Böyle bir şey mümkün değildir.

Emniyet şeridinden sadece bir araç geçtim, cezası var mı?

Evet. Emniyet şeridinden kaç aracı geçtiğinizin bir önemi yok. 1 tane de olsa 100 tane de olsa cezası aynıdır.

Emniyet şeridi ihlali
Emniyet şeridi ihlali

Trafik TR notu: Toplantıya geç kaldım, çocuğum okula yetişecek, iş görüşmem var, iftar vakti geldi, yasak olduğunu bilmiyordum, ben buranın yabancısıyım, duruşmam var, cenazem var vs.. Bunların hiçbiri geçerli bir mazeret değildir. Emin olun, sizinle aynı yolu kullanan herkesin kendine göre acelesi var. Sağlık dışında hiçbir sebep, mazeret olamaz. Sağlık derken de yanlış anlaşılmasın. Bir yakınınız hastaneye kaldırılmış ve onun yanına gidiyor olabilirsiniz. Bu da geçerli bir sebep değildir. Sonuçta doktorlar gerekli müdahaleyi zaten yapıyor. Sizin emniyet şeridini kullanmanız, o yolu kullanan diğer sürücüleri sinirlendireceği gibi, sizi görüp de emniyet şeridini kullanan diğer sürücüler yüzünden trafik tıkanabilecektir. Kaza ya da acil yardım durumlarında yetkili kişiler istenen yere ulaşamayacak, böylece can kayıpları yaşanabilecektir. Lütfen, arıza halleri dışında emniyet şeridini kullanmayalım. Hayırlı yolculuklar.

Not: Ceza miktarları 2023 yılına aittir.

Yorum yapın