Fiat Doblo İncelemesi

İkinci jenerasyonuna kavuşan Fiat Doblo, yepyeni tasarımı ve onu rekabette bir adım öne geçirecek özellikleriyle, bir zamanlar zirvesinde olduğu kaleyi yine ele geçirmek arzusunda. Fiat’ın gözbebeği Doblo, 10 yılın ardından ikinci jenerasyonuna kavuştu ve Türkiye yollarına çıktı.

Yeni Doblo’nun eski Doblo’yla ortak parça kullanımı sadece yüzde 3. Bu da demek oluyor ki, karşımızda adeta yepyeni bir otomobil var. Bu nedenle, onu eski Doblo’yla karşılaştırmak yerine, yeni bir modelmiş gibi kaleme almak daha doğru olacak.

Fiat Doblo tarzı araçlar, özellikle Combi versiyonu, küçük esnaf tarafından satın alınmış olsa bile, özellikle haftasonları aileler tarafından kullanılıyor. Bunu iyi bilen Fiat yetkilileri de, hem tasarım hem de iç mekan olarak aile kullanımına uygun bir araç yaratmışlar. Standart kullanımda 790 litre olan devasa bagaj hacmi, arka koltuklar öne katlandığında 3200 litreye kadar çıkıyor. 2755 mm dingil mesafesine sahip olan Doblo, bu konuda sınıfının lideri konumunda. Dış tasarımda bolca siyah renkli cam kullanımı sayesinde, sütunların maksimum oranda gizlendiği otomobil, hangi açıdan bakarsanız bakın son derece modern görünüyor. Eskisinden farklı olarak dikey yerleştirilmiş kapı kolları, zor kullanım nedeniyle başarısız. İç mekanı ferah ve konforlu olan Doblo Combi’nin arka camlarının açılabilmesi çok büyük bir avantaj.

Dış tasarımdaki modern yaklaşım, iç mekânda da devam ediyor. Klima kumandaları, direksiyon simidi ve havalandırma kanalları aracılığıyla Linea’yı andıran kokpitte, 1000 TL karşılığında Blue&Me ve Tom Tom navigasyon sistemleri paket olarak satın alınabiliyor. Navigasyon, bu sınıf için bir ilk. Doblo’nun koltukları rahat, görüş açıları geniş, bagajı devasa, eşya gözü sayısı yeterli. Ancak kapı içi gözler dar tasarlanmış (1,5 lt’lik su şişesi sığmıyor). Sürgülü arka kapılarda bulunan camların açılabilmesi (hem de elektrikli olarak), bu sınıf için çok önemli bir özellik. Sade tasarımlı göstergeler rahat okunuyor. Kokpitte ergonomik açıdan yaşanan tek sorun, kapı kollarının farklı açılış tarzı. Ferrari modellerinden esinlenildiğini tahmin ettiğim bu tasarım, Doblo’ya hem yakışmamış hem de kullanımı zor.

Fiat Doblo Combi 1.6 105 HP Mjet Euro 4 Premio’da turbodizel motor ve 750 TL’ye satın alınan Start&Stop sistemi bulunuyor. 105 HP güç ve 290 Nm tork üreten motor, 6 ileri manuel şanzımanla kumanda ediliyor. İlk iki viteste hantal bir yapı sergileyen motor, araca ilk hareketini sağladıktan sonra sorunsuz bir performans sunuyor. En önemli sistem ise, zaten düşük olan yakıt tüketimini daha da düşüren ve en önemlisi dur-kalk trafikte çok daha az karbondioksit salınımı sağlayan Start&Stop. Aracı durdurup vitesi boşa aldığınızda stop eden motor, vitesi 1’e atmak için debriyaja bastığınızda hemen tekrar çalışıyor. Bu sayede, özellikle sıkışık trafikte hem yakıtınız depoda kalıyor hem de çevreye daha az zarar veriyorsunuz. Tabii bu sisteme sokaktaki insanların da alışmaları gerek. Motorun her çalışmasında, etraftaki araçlardan ve kaldırımda yürüyenlerden “Stop mu ettirdi acaba?” tadında bakışlara maruz kalıyorsunuz. Öte yandan, şanzımanın 6 ileri olması da yakıt tüketimini azaltan unsurlardan biri.

Hafif ticari araçlarda arka koltuğa oturmaktan bıktınız mı? Her kasiste ve çukurda kafanızı tavana çarpma tehlikesi mi geçiriyorsunuz? İşte Fiat mühendisleri, bu serzenişleri duymuş olacaklar ki, yeni Doblo’da yaprak yaylı yerine çift kollu bağımsız süspansiyon sistemine yer vermişler. Bu da arka koltuklara oturacak kişileri rahat ettirmeniz anlamına geliyor. Üstelik istiap haddinden de tasarruf etmek zorunda kalmadan. Yeni Doblo Combi’nin istiap haddi, eskisinden 5 kg artışla 710 kg’ye ulaşmış.
Fiat, yeni Doblo’yla 2010 yılında kombivan pazarının yüzde 20’sini hedefliyor. Yeni tasarım, sınıfında sadece onda olan özellikler ve konforlu süspansiyon sistemiyle bunu başarabilir. En büyük rakibi de, hiç şüphesiz 2009’da 28.245 adetlik satışa ulaşan Ford Transit Connect olacak (Fiat Doblo 22.556 adette kalmıştı). Eski Doblo’ya doyamayanlar için, onun da Classic adıyla hala bayilerde olduğunu hatırlatalım.

Motor: 1598 cc, 4 silindirli, 16V, turbodizel
Şanzıman: 6 ileri manuel
Maksimum güç: 105 HP @ 4000 d/d
Maksimum tork: 290 Nm @ 1500 d/d
Maksimum hız: 164 km/s
0-100 km/s: 13.4 sn
Boyutlar (uz. / gen. / yük.): 4390 / 1832 / 1845 mm
Bagaj hacmi: 790-3200 lt
Tüketim (ş.içi/ş.dışı/ort.): 6.1/4.7/5.2 lt/100 km (Start&Stop)

Yorum yapın