Frenlerin Tutmama Sebepleri Nelerdir?

Araçlarda güvenli sürüşü sağlayan en önemli faktör fren sistemleridir. Bir aracın güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için; fren kuvvetinin, aracın motor gücünün 8 katı oranında olması gerekir. Aksi durumlarda emniyetli sürüşten söz edilemez. Araç seyir halindeyken sürücünün frene bastığı anda, hidrolik belli bir basınç altında tekerleklerdeki silindire ulaşmalı ve güvenliği sağlayacak bir verimde fren yapması gerekmektedir.

Bazı sebeplerden dolayı araçların fren sistemlerinde zayıflıklar oluşmakta, bunun sonucunda kazalar kaçınılmaz hale gelmektedir. Frenlemeyi etkisiz kılarak kaza oluşumlarında sebep olan etkenler incelendiğinde,

  • Fren balatalarının aşınmış olması,
  • Hortum veya rekorlardan, fren ana merkezinden veya tekerlek fren merkezlerinden hidrolik kaçağı olması,
  • Fren merkezinde hidrolik yağ kaçağı ve balataların yağlanmış olması,
  • Fren ayarındaki bozukluk
  • Westinghouse’de arıza durumu
  • Hidrolik yağın kullanım süresinin geçmesi
  • Fren borularının patlaması

fren tutmamasına sebep olan etkenler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bunların yanında; frenle birlikte debriyaja basılması (ki debriyaja basıldığında motor freni devre dışı kalmış olacaktır), araca aşırı şekilde yük yüklenmesi, yağışlı havalarda aşırı hızlı sürüş yapmak (yağışlı havalarda sürtünme azalacağı için, lastiğin yola tutunması zorlaşacaktır) gibi nedenler de, frenlerin tutmamasına yada geç tepki vermesine neden olacaktır.

Fren tutmaması sebebiyle oluşması muhtemel kaza veya arızaları önlemek adına, araçlara sürekli ve düzenli olarak bakım yapılması büyük önem taşımaktadır.

Frenler tutmazsa ne yapılır?

Takipçilerimizden birinin gönderdiği bir videoyu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Frenler neden tutmaz? Tutmazsa ne yapmalı?

YouTube video

Yorum yapın