Güvenli Sürüş Önerileri Nelerdir? Kazasız bir yolculuk için neler yapılmalı? Uzun yolculuklara çıkmadan önce, aracınız için neler yapmalısınız? Sizin ve sevdiklerinizin canının yanmaması, pişmanlık duymayacağınız bir yolculuk yapmak için, birazdan vereceğimiz önerilere mutlaka kulak verin.
Araç sahibi olan kişiler trafiğe çıktıkları andan itibaren ciddi bir sorumluluk altına girerler. Hem kendileri, hem araç içerisinde seyahat edenler, hem de diğer sürücülere karşı sorumluluk sahibi olan sürücüler trafik kuralları ve sürüş teknikleri ile ilgili bilgi sahibi olduklarında olası riskler daha düşük seviyelerde gerçekleşir. Araç sürücüleri yaptıkları seyahatlerde bazı teknikleri uygulamak suretiyle güvenli sürüşe sahip olabilmektedir. Böylece trafik kazalarından korunmak, can ev mal emniyetini sağlamak mümkün olabilmektedir.
Güvenli Sürüş İçin Yapılması Gerekenler
Araç bakımı
Güvenli bir sürüş için öncelikle yolculuk yapacağınız aracın bakımını eksiksiz bir şekilde yapmak gerekir. Bakımı düzenli olarak yapılan bir aracın yolda kalma veya kaza yapma riski diğer araçlara göre çok daha düşük olacaktır. Camlar ve görüş açısını kapatacak şekilde kirli olan aynalar temizlenmelidir. Ayrıca uzun yol yapılacaksa aracın periyodik bakımı yapılmalı eksikleri giderilmelidir.
Emniyet kemeri kullanımı
Araç şoförü ve araçta bulunan diğer yolcuların yapması gereken ilk iş, yola çıkışla birlikte emniyet kemerlerini takmak olmalıdır. Çünkü olası bir kaza durumunda veya ani manevralarda bedene gelecek zararları önleyebilecek tek şey emniyet kemeridir. Gidilecek mesafeye bakılmaksızın mutlaka emniyet kemeri takılmalı, sürücü tarafından tüm yolcular uyarılarak kemer kullanılmasına yönelik ikaz yapılmalıdır.
Trafik ve kasko sigortası
Yola çıkmadan önce mutlaka aracın trafik ve kasko sigortası kontrol edilmeli, zamanı geçmiş poliçeler yenilenmeden yola çıkılmamalıdır. Çünkü yolculuk sırasında yaşanabilecek herhangi bir kazada sürücüyü maddi külfetten kurtaracak olan tek şey geçerli bir sigorta poliçesidir. Kasko sigortası ise aracın çalınması, kaza sonucu zarar görmesi veya yanması halinde ortaya çıkacak zararların telafi edilebilmesi için gereklidir.
Uzun yolculuklarda sık sık mola vermelisiniz
Ortalama her 3 saatte bir mola vermek hem sürücünün bedensel olarak rahatlamasını, hem de yorgunluk sebebiyle ortaya çıkabilecek uyuşmaları önler. Uzun süreli sürüşlerde dikkatin dağılması hata yapmaya sebep olarak kazaların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Ayrıca özellikle sıcak havalarda kesintisiz sürüş sonucunda lastiklerde basınç artmakta ve lastikler aşınmaktadır. Bu sebeple sürücü kendisini yorgun hissettiğinde aracın müsait bir yere çekilerek dinlenilmesi gereklidir.

Sürüş sırasına takip mesafesi korunmalı, dikkat dağıtacak her şeyden kaçınmalısınız
Güvenli sürüşte önemli bir teknik de, sürüş sırasında trafikteki diğer araçlarla takip mesafesinin korunmasına özen gösterilmesidir. Ani fren yapmak gerektiğinde veya beklenmeyen manevralar sebebiyle zarar görme ihtimali bu şekilde ortadan kalkacaktır. Bir diğer güvenli sürüş tekniği de, seyahat sırasında sürücünün dikkatini dağıtacak her şeyden kaçınmak olmalıdır. Diğer yolcularla konuşmak, telefon görüşmesi yapmak, sürüş sırasında bir şeyler yemek sürücünün dikkatinin dağılmasına sebep olacağından kaza yapma ihtimali artar.