Araç kullanmak, hava şartları her nasıl olursa olsun dikkat gerektiren bir iştir. Özellikle yağışlı mevsimlerde otomobil kullanırken azami dikkatin gösterilmesi gereklidir. Yağmurlu havalarda sürüş yapılması gerekiyorsa, özellikle yağmurun ilk başladığı zamanlar dikkatli olunmalıdır. Çünkü kuru zeminden ıslak zemine geçiş anında yol en kaygan halini almaktadır. Bu tür hava koşullarında ani yavaşlamalar tehlikeli olabildiği gibi, ani hızlanmalardan da kaçınılması gerekir. Yağışlı havalarda araç sürücülerinin dikkat etmesi gereken bir diğer husus da, hızın sabit tutulmasına özen göstermek ve ani direksiyon hareketlerinden kaçınmak olmalıdır.
Islak zeminin en önemli dezavantajı, fren yapıldığında mesafenin uzamasıdır. Eğer bahar veya yaz mevsiminde ıslak zeminle karşılaşılmışsa ve lastikler yazlıksa fren mesafesinin uzayacağı hesap edilerek öndeki ve arkadaki araçlarla mesafenin iyi ayarlanması ve korunması gerekir. Yağışlı havalarda yollarda oluşan su birikintileri de risk faktörlerinden biridir. Bu tür yerlerde direksiyon sabit bir şekilde 9.15 pozisyonunda tutulmalı ve sürücü ani hareketlerden kaçınarak birikintilerden kurtulmalıdır.
Yağışlı havalarda araç bakımı önemlidir
Yağışlı havalarda yolculuk yapmak durumunda kalan sürücüler, yola çıkmadan önce aracın genel bakımını yapmalı, özellikle sileceklerin düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Aksi takdirde aşırı yağışlar sebebiyle sürücü görüşü düşecek ve olası kazalara zemin hazırlanacaktır. Ayrıca mümkün olabildiğince gündüz farı açık tutulmalı, sollama veya durma gerektiğinde sinyaller mutlaka verilmelidir. Çünkü arkadan gelen aracın görüş mesafesinin kısıtlı olabileceğinden dolayı istenmeyen kazalara sebebiyet verilmesi muhtemel olacaktır.