Araç sürücüleri için en zorlu koşullarından biri, karlı yollarda araç kullanmaktır. Karlı havalarda yola tutunmak zorlaştığı gibi, kaza yapma riski normal yol koşullarından çok daha yüksek seviyelere çıkar. Ancak bazı sürüş tekniklerine uyulması halinde meydana gelmesi muhtemel kazaların önlenmesi mümkün olabilmektedir. Karlı ve buzlu yollarda yaşanan sorunların en aza indirilmesi için yapılması gereken ilk iş, mevsimsel geçişlerde önceden hazırlıklı olmak ve kış lastiği kullanmaktır. Bunun dışında önerilen bazı tavsiyelerin uygulanması da kaza riskini daha düşük seviyelere indirmektedir.

Karlı Havalarda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Karlı yol koşulları tüm sürücüler için dikkatin en üst seviyede tutulmasını gerektirir. Bu sebeple yolculuğun yapılacağı bölge ile ilgili hava tahminlerinin takip edilmesi ve yol koşullarına göre önlem alınması gereklidir. Emniyetli bir sürüş için yapılması gerekenler arasında,
- Lastiklerin havasını düşürmemek,
- Yolculuğu mümkün olduğunca şerit değiştirmeden yapmak,
- Ani fren, gaz verme ve vites hareketlerinden kaçınmak,
- Gizli buzlanma tehlikesine karşı sürüş hızının düşük tutulması,
- Araçta mutlaka zincir ve çekme halatı bulundurmak,
- Köprü, viyadük, tüneller, rüzgara açık alanlarda ve güneş görmeyen bölgelerde donmalara karşı dikkatli davranmak karlı yollarda kazaya sebebiyet verebilecek koşulların oluşmasını en asgari seviyeye indirecektir.
karlı yollarda kazaya sebebiyet verebilecek koşulların oluşmasını en asgari seviyeye indirecektir.
Karlı havalarda sürücülerin özen göstermesi gereken bir başka husus da, önlerinde bulunan araçlara en az 5 saniye mesafede seyretmek olmalıdır. Ayrıca araca dengesiz yükleme yapmadan yolculuk yapılmasına özen göstermek gereklidir.

Karlı yol koşullarında Sürücünün Alacağı Önlemler
Zorlu yol koşullarında mevsimsel etkilere karşı sürücülerin alacağı özel önlemler de olumsuzluk yaşanmasını engeller. Tehlikeli yollarda aracın yumuşak kullanılması, direksiyonun fazlaca sert hareketlerle çevrilmemesi kazaların önlenmesinde yarar sağlamaktadır. Direksiyonun sert çevrilmesi çoğunlukla aracın kaymasına ve savrulmasına sebep olmaktadır. Bu tür durumlarda savrulma arkadan yaşanıyorsa debriyaja basmak veya ayağı gazdan çekmek gerekir. Sonrasında sürücünün direksiyonu arka tarafın savrulduğu yöne doğru çevirmesi oluşabilecek muhtemel kazayı önleyecektir.
Karlı havalarda en önemli sürüş zorluklarından biri de, buzlu zeminlerde aracın patinaj yapmasıdır. Bu tür bir olumsuzlukla karşı karşıya kalındığında ani gaza yüklenmeden, debriyaja basarak oluşan gücü boşa çıkarmak gerekir. Karlı havalarda frene basma şekli de meydana gelebilecek kazaları önlemekte etkilidir. Frene yumuşak hamlelerle basmak gerekir. Fren yapılması gereken durumlarda araçta mevcut bulunan fren sistemlerine göre davranış göstermek gerekir. Araçta ABS fren sistemi varsa aynı anda fren ve debriyaja sonuna kadar basmak gerekirken, ABS fren sistemi olmayan araçlarda fren esnasında debriyaja sonuna kadar basarken frene aşırı baskı uygulamamak gereklidir.

Karlı yol durumunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da, vites hareketleridir. Karlı yol durumunda vites küçültmekten kaçınmalı, çekiş tekerleklerinin kilitlenmesine meydan verilmemelidir. Aracın yokuş aşağı inmesi halinde ise, hızı artırmadan ve frene çok hafif bir şekilde basarak ilerlemek gerekir. Ayrıca el freni de tekerlekleri kilitlemeyecek şekilde bir-iki diş çekilmeli ve düşük viteste iniş yapmaya özen gösterilmelidir.
Karlı havada araba kullanmak