Kış lastiği hakkında merak ettiğiniz her şey burada!!

Kış lastiği nedir? Kış lastiği ne zaman kullanılır? Hangi araçlarda kış lastiği zorunludur? Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? Kış lastiği ile ilgili aklınıza takılan her soruya, bu haberimizde yanıt bulabileceksiniz.

Kış lastiği nedir?

Kimi yerlerde kar lastiği, kimi yerlerde kış lastiği olarak isimlendirilir. Karlı ve buzlu zeminlerde daha güvenli bir şekilde seyretmek için tasarlanmış, geniş aralıklı ve oluklu üretilen lastik çeşididir.

Kış lastiği Pin
Kış lastiği

Kış lastiğinin özellikleri ve faydaları nelerdir?

Özellikle soğuk ve yağışlı havalarda, araçların güvenli sürüş ve yakıt tasarrufu yapması açısından, kış lastiği kullanmak çok önemlidir. Kış lastiklerinin bazı özellikleri ve sürücülere sağladığı yararlar şunlardır;

  • Kış lastiklerinin diş sayısı, yaz lastiklerine göre daha fazladır.
  • Kış lastiklerinin desen ve doluluk oranı, diğer lastik türlerine göre daha azdır. Bu şekilde yol üzerindeki kar, buz, su ve çamur gibi maddeler, oluklardan rahatça dışarı atılabilmektedir.
  • Kış lastikleri özel bir kauçuk malzemeden yapılır. Bu malzeme sayesinde lastikler sertleşmez ve; karlı, buzlu, ıslak zeminde güçlü bir çekiş yapılmasını sağlar.
  • Kış lastiklerinde bulunan kanallar sayesinde, lastik üzerinde kar birikmeyerek; virajlarda, yokuşlarda ya da buzlu ve karlı yollarda, araca ekstra bir kavrama gücü vererek, patinaj yapmasını ya da kaymasını engeller.
  • Kış lastikleri sadece yağışlı havalarda değil, +7 derecenin altındaki havalarda da kullanılmalıdır.
  • Kaygan ve ıslak zeminlerde, yaz lastiğine oranla daha kısa fren mesafesi sağlar.
Kış lastiği Pin
Kış lastiği

Kış lastiği satın alırken nelere dikkat edilmelidir?

Ekonomik nedenlerden dolayı, maalesef birçok kişi sadece fiyatına göre seçim yapıyor. Ancak çoğu kez sonu hüsran oluyor. Kar lastiği satın almadan önce, aşağıdaki konulara dikkat etmeniz önemlidir.

  • Fiyat ve performans karşılaştırması yapın. Bunun için lastik markalarının internette yer alan yorumlarını okuyabilir, çevrenizde kış lastiği kullananlardan bilgi alabilirsiniz.
  • AB lastik etiketinin ( Avruğa Birliği lastik etiketi ) bulunup bulunmadığına mutlaka dikkat edin. 2012 yılının Kasım ayından beri uygulanan lastik etiketi, Avrupa Standartları gereği her markada olmak zorundadır.
  • Aracınızın dört lastiğinin de kış lastiği olmasına dikkat edin. Ön ve arka lastiklerde, yazlık ve kışlık lastikleri karışık kullanmak, size faydadan çok zarar getirecektir.
  • Yaz ve kış lastiklerinin raf ömrü 10 yıldır. Fakat lastikler araçlara takıldığı andan itibaren, 6 yıl içinde değiştirilmelidir. Tabii kullanıma bağlı olarak bu süre kısalabilmektedir. Bu yüzden lastiklerin üretim tarihine dikkat etmelisiniz.
AB lastik etiketiPin
AB lastik etiketi

Kış lastiği kullanma kanunu ve yönetmeliği nedir?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Kış lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ ve Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü Ve Usuller İle Tartı Ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelikte, kış lastiği ile ilgili detaylar belirtilmiştir. Buna göre;

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu Madde 65/A: Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yılın belirli dönemi için zorunlu tutulur. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu yetkisini valiliklere devredebilir. Bu madde hükümleri çerçevesinde araçları denetlemeye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yetkilendirdiği Bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri yetkilidir. Bu maddede düzenlenen yükümlülüğe uymayan aracın işletenine 776 Türk Lirası tutarında bu maddede belirtilen görevlilerce idari para cezası verilir ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir. Bu maddede belirtilen idari para cezasının tutarını azaltmaya ve iki katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. Bu maddeye ilişkin usul ve esaslar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından belirlenir.

Kış lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ; Amaç – MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğuna ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam – MADDE 2 – Bu Tebliğ; eşya ve yolcu taşımak amacıyla ülkemiz karayollarında seyreden ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan motorlu araçlar ile yabancı plakalı araçların kış lastiği kullanma zorunluluğuna ilişkin usul ve esasları kapsar.

Kış lastiği cezasıPin
Kış lastiği cezası

Kış lastiği kullanmama cezası nedir?

Kış lastiği takmama cezası, Karayolları Trafik Kanununun 65/a maddesinde yasaklanmıştır. Buna göre; Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan
araçlarda, yılın zorunlu tutulan dönemlerinde kış lastiği kullanmamalarının cezası 776 TL’dir. 15 gün içerisinde %25 erken ödeme indirimi ile bu rakam, 574,50 TL’ye düşmektedir.

Kış lastiği kullanmayanlara izin verilir mi/araç bağlanır mı?

Kış lastiği takmayan araçlara, en yakın yerleşim birimine kadar izin verilir. Burada kış lastiği temini yapılarak, yola devam etmeleri gerekir. Kış lastiği cezası araç sahibine, izin belgesi sürücüye verilir.

Kış lastiği hangi araçlara zorunludur?

En fazla merak edilen konulardan biri de budur. Kar lastiği her araca zorunlu tutulmamıştır. Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan tüm araçlarda kış lastiği kullanılması zorunludur. Aşağıda, kullanmaları zorunlu olan ve olmayan araçları bulabilirsiniz.

  • Kamyonet
  • Minibüs
  • Otobüs
  • Kamyon
  • Çekici
  • Tanker

türü araçlarda kış lastiği zorunludur.

  • Türk Silahlı Kuvvetlerine ait araç
  • Lastik tekerlekli traktör
  • Motorlu ve elektrikli bisiklet
  • Motorsikletler
  • Römork ve yarı römork

türü araçlarda kış lastiği zorunlu değildir.

Hususi otomobillerde kış lastiği zorunlu mu: Hususi otomobillerde kış lastiği kullanımı ile ilgili kararı, her ilin valilikleri belirlemektedir. Havaların soğuk ve yağışlı olması durumuna göre, valilik özel otomobillerde kış lastiği kullanımını zorunlu hale getirebilmektedir. Yaşadığınız ilin valiliği ile görüşerek uya da size en yakın trafik birimine danışarak, konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Hangi lastiklerde kış lastiği olmalıdır?

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki lastiklerinde (çekerler); kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinde kış lastiği olması zorunludur.

Kış lastiği hangi tarihlerde zorunludur?

Kış lastiği; her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde zorunludur. İllerde yaşanan hava şartlarına göre ilgili valilikler bu süreyi, 1 ay öncesine ya da sonrasına uzatabilmektedir.

Çivili lastikler kış lastiği yerine geçer mi?

Evet, çivili lastikler de kış lastiği olarak kullanılabilmektedir. Bu tür lastiklere ceza uygulanmamaktadır.

Zincir kullanmak kış lastiği yerine geçer mi?

Hayır. Zincir bulundurmak ya da kullanmak, kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Zincir bulundurmayan sürücülere, 31/1-a maddesi gereği 132 TL ceza uygulanmaktadır.

Dört mevsim lastikler kış lastiği yerine geçer mi?

Hayır. Dört mevsim lastikler kış lastiği yerine kullanılamaz. Lastik satıcılarının ellerinde kalan lastikleri satabilmek için bunu söylediklerini duyuyoruz. Fakat hem kanunen hem de kullanış bakımından, dört mevsim lastiklerin kış lastiği yerine kullanılması mümkün değildir.

Kış lastikleri nasıl anlaşılır?

Kış lastiklerinde; M+S ya da kar tanesi işareti bulunur. Bu işaretler silindiyse, lastik desenine bakarak da anlaşılabilmektedir. Aşağıdaki resimlerde, kış lastiklerine örnekleri görebilirsiniz.

Kış lastiği desenleriPin
Kış lastiği desenleri
Kış lastiği desenleriPin
Kış lastiği desenleri
Kış lastiği nasıl anlaışırPin
Kış lastiği nasıl anlaşılır

Kaplama lastikler kış lastiği yerine kullanılır mı?

Eğer lastik sırtında M+S işareti varsa, lastik diş derinlikleri ve lastik desenleri standartlara uygunsa, kaplama lastikler de kullanılabilir.

Kış lastiklerinin hava basıncı kaç olmalı?

Karlı, buzlu, yağışlı ve soğuk havalarda kullanılan kış lastiklerinin hava basıncı, yaz lastiklerine göre daha farklıdır. Doğru şişirilmiş lastikler, size daha güvenli ve daha konforlu bir yolculuk sağlayacaktır.

1 bar kaç PSI yapar: 2.5 bar ( 36 psi ) ile 1 Bar ( 14.5 psi ) yapmaktadır.

  • 185 65 r15 Lastik hava basıncı ne olmalı: Ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka kısım boş ise, lastik hava basıncı ön lastikler için 34 Psi arka lastikler için 32 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda üç yolcu şekliden tam yük bir seyahat durumunda, önler 34 Psi arkalar 36 Psi olmalıdır.
  • 205 55 R16 lastik hava basıncı ne olmalı: Aracınızın ağılık dağılımı eşitse, ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka taraf boş ise, lastik basınçları önler de 36 Psi arkalar da ise 34 Psi olmalıdır. Ön kısım iki yolcu ve arka kısım üç yolcu şeklinde tam yük durumunda lastikler önler için 36 Psi ve arkalar için 38 Psi olmalıdır.
  • 225 45 R17 lastik hava basıncı ne olmalı: Aracınızın ağırlık dağılım yüzde elli, elli şeklinde eşit dağılımdaysa, önde iki yolcu ve arka kısım boş şeklinde seyahatlerde, ön lastikler 38 Psi, arka lastikler 36 Psi olarak ayarlanmalıdır.
  • 225 40 R18 lastik hava basıncı ne olmalı: Aracınızın ağırlık dağılımı eşitse ve önde iki yolcu şeklinde kullanılıyor ise, ön lastikler 40 Psi ve arka lastikler 38 Psi basınç ile şişirilmelidir. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu var ise tüm lastikler 40 Psi basınç ile şişirilmelidir. Önde iki yolcu ve arka kısımda ise üç yolcu şeklinde çıkılan seyahatler de ön lastikler 40 Psi ve arkalar 42 Psi basınç ile şişirilmelidir.

Daha genel bir ifadeyle, kış lastiklerinin hava basıncı hakkında şunu söylemek mümkün; Ağırlık arka kısımdaysa arkalar, ön kısımdaysa önler daha fazla şişirilir. Tabii basınç değerlerine dikkat etmek önemlidir.

Kış lastiği diş derinliği ne olmalı?

Lastik diş derinliği, lastiklerinizin yola tutuş ve fren mesafesini etkileyen en önemli etkendir. Zamanla aşınan dişler, sizi tehlikeye sokacaktır. Yasal olarak; Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olamaz. Diş derinliği lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülür.

Lastik diş derinliği yasal limitlerin altında olan araç sürücülerine 2023 yılında; 2918 sayılı K.T.K.’nın 30/1-a maddesine istinaden 436 TL ceza uygulanmaktadır.

Kış lastikleri nasıl saklanmalıdır?

Kış lastikleri, uygun saklama koşulları sağlanırsa 10 yıl dayanmaktadır. Doğrudan güneş ışığı alan ve aşırı sıcak olan yerlerde saklanmamalı. Daha serin ve karanlık depolarda saklanmalıdır. Naylon poşet içerisine sarılarak, nem almayan kuru ve serin yerlerde saklanmalıdır.

YouTube video

Not: Ceza miktarları 2023 yılına aittir.

Yorum yapın