Konjektör Nedir, Ne İşe Yarar? (Araba, Motosiklet)

Siz de buraya ”Konjektör nedir, ne işe yarar?” konusunda bilgi almaya mı geldiniz?

O zaman bilmelisiniz ki son derece doğru bir yerdesiniz. Son derece teknik bir ürün olarak konjektör hakkında bu yazıda merak ettiğiniz ve kafanıza takılan tüm soruların yanıtlarını alacaksınız.

Hadi dilerseniz hemen başlayalım.

Konjektör Nedir?

Öncelikli olarak adım adım giderek ”Konjektör nedir?” sorusunun yanıtını vermek gerekir ise şu şekilde bir açıklama yapılabilir:

”Aküyü şarj eden parça nedir?” diye merak ediyorsanız o parça konjektördür. Konjektör elektrik ünitelerinin ve elektrik olgusunun majör ürünlerinden bir tanesidir. Bir diğer ifade ediş biçimi ile  alternatör tarafınca üretilmiş olan elektriğin gerilim ve akımını kontrol etmekte olan bir sistemdir.

Buna ilaveten taşıtın hızı arttıkça akımı ve voltajını da dengeleme potansiyeli olan bir yapısı vardır. Yani yazının en başında da ifade edildiği gibi aşağıdakilerden hangisi aküyü şarj eden parçadır sorusunun yanıtı konjektördür.

Ne İşe Yarar?

  • Şarj dinamosu konjektörü elektriğin araca düzenli olarak gitmesini sağlar.
  • Araçların uzun süre sorun sıkıntı olmadan sürülmesine olanak verir.
  • Elektrik sistemlerini kontrol eder.
  • Her biri ide son derece önemli olan işlerdir.
  • Akünün bitmesine engel olur.

Konjektör Arızası Belirtileri Nedir?

Konjektör arızası belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aracın zor çalışması
  • Stop ve far lambalarının sürekli olarak patlaması
  • Akü arızaları
  • Kızdırma bujilerinde ortaya çıkan sorunlar
  • Otomatik şanzıman arızalarıdır.

Konjektör Arızası Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Motosiklet akü şarj etmiyor ise o zaman ortada bir konjektör arızası vardır. Ayrıca araç sağlıklı bir biçimde çalışmıyor ise o zaman da yine bir konjektör arızasından söz edilmesi mümkündür.

Yine burada aklınıza şöyle bir soru gelebilir:

Şarj dinamosu bozuk araç çalışır mı yani buradan aracın bozuk olup olmadığı anlaşılır mı diye soracak olursanız tam anlamı ile anlamak mümkün değildir zira akü bitene kadar şarj dinamosu bozuk bile olsa çalışır. Ancak akü bittiğinde durum anlaşılır.

Konjektör Arızası Neden Olur?

Konjektör arızasının temelde iki ana nedeni vardır.

Bunlardan ilki paslanma ya da bir diğer ifade ediş biçimi ile korozyondur. Bir diğer nedeni ise konjektör kablolarının eskimiş olmasıdır. Bu durumun olmaması için şarj dinamosu konjektör belli periyotlar ile kontrolden geçmeli ve temizliği yapılmalıdır.

Konjektör Arızası Tamiri ve Onarım Ücreti Ne Kadar?

Son olarak ”Konjektör arızası tamir ve onarım ücreti nedir?” sorusunun yanıtını vermek gerekir ise güncel rakamlar ortalama olarak servise bağlı olarak değişmekle beraber şarj dinamosu konjektör fiyatları 2023 yılında 1.000 TL ile 1.400 TL arasındadır.

Ne yazık ki konjektör tamir edilebilen bir parça olmadığı için yerinden sökülmesi ve yerine garantili olarak yenisinin takılması gerekir.Aksi hiçbir biçimde mümkün değildir.

Yorum yapın