Araçların muayenesinin yapılmamasının cezası nedir? Muayenesiz araç trafikte yakalanırsa ne olur? Araç bağlanır mı? Muayene cezası ne kadar? Ağır kusurlu olan araçlar trafiğe çıkabilir mi? İşte tüm detaylar..
2023 Araç muayene cezası ne kadar?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereği, karayoluna çıkacak olan tüm motorlu araçlar (tescili zorunlu olanlar), araç muayenesi yaptırmak zorundadır.
Trafik cezası 34/a maddesi
- Muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkmanın cezası 951 TL ve 10 ceza puanıdır. 15 gün içerisinde %25 erken ödeme indirimi ile birlikte bu rakam, 713,25 TL’ye düşmektedir.
- Ceza araç sahibine yazılır. Eğer aracı kullanan araç sahibi ise, ceza tutarının yanında 10 ceza puanı uygulanır. Fakat aracı kullanan kişi araç sahibi değilse, idari para cezası adrese tebliğ yapılacağı için, ceza puanı da ortadan kalkar.
- İlk seferinde idari para cezası ile birlikte 7 güne kadar izin verilir. Bunun için ek/33 izin belgesi düzenlenir. Bu izin belgesinde yazan süre bitimine kadar, başka ceza yazılmaz. Fakat izin belgesini araçta bulundurmalısınız. Sistemsel bir hatada tekrar ceza yazılabilir.

Trafik cezası 34/b maddesi
- Muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkılması nedeniyle trafikten men edilen araca verilen izin süresinin sonunda, aracın muayenesi yapılmadan trafiğe çıkarılmasının cezası 1.979 TL ve 10 ceza puanıdır. 15 gün içerisinde %25 erken ödeme indirimi ile birlikte bu rakam, 1.484,25 TL’ye düşmektedir.
- Ceza araç sahibine yazılır. Eğer aracı kullanan araç sahibi ise, ceza tutarının yanında 10 ceza puanı uygulanır. Fakat aracı kullanan kişi araç sahibi değilse, idari para cezası adrese tebliğ yapılacağı için, ceza puanı da ortadan kalkar.
- Ceza ile birlikte, ek/33a izin belgesi düzenlenir ve araç, kurtarıcı (çekici) üzerinde sahibine ya da sürücüsüne teslim edilir. Düzenlenen izin belgesi aracı sürmeniz için değildir. Kurtarıcı üzerinde gitmeniz için size verilen izin belgesidir.
Trafik cezası 34/c maddesi
- Muayene sonucunda emniyetsiz raporu verilen aracın trafiğe çıkarılmasının cezası 1.979 TL’dir. 15 gün içerisinde %25 erken ödeme indirimi ile birlikte bu rakam, 1.484,25 TL’ye düşmektedir.
- Ceza araç sahibine yazılır. Ceza ile birlikte, ek/33a izin belgesi düzenlenir ve araç, kurtarıcı (çekici) üzerinde sahibine ya da sürücüsüne teslim edilir. Düzenlenen izin belgesi aracı sürmeniz için değildir. Kurtarıcı üzerinde gitmeniz için size verilen izin belgesidir.

Ağır kusurlu olan bir araç trafiğe çıkabilir mi? (2023)
TuvTurk muayene istasyonuna girmiş fakat ağır kusur nedeni ile muayeneden geçememiş araçlara 1 aylık izin belgesi düzenlenir. Bu belge, aracınızı trafikte kullanmanız için düzenlenmez. 1 ay içinde ağır kusurlarınızı yaptırıp geldikten sonra, tekrar muayene ücreti ödememeniz için verilir.
- Tuvturk tarafından size verilen 1 aylık süre içerisinde trafik denetimine girerseniz, ağır kusurlarınızdan birinden size idari para cezası uygulanır ve 7 güne kadar izin verilir.
- Muayene istasyonundan ağır kusurlu olarak çıktınız ve denetime girdiniz. Henüz yeni de çıkmış olsanız, bu işlem size uygulanır. Birkaç örnekle açıklayalım.
- Araç plakalarınız standartlara uygun olmadığı için size ağır kusur verildi. Size verilen 1 aylık süre içinde trafik denetimine girdiniz. 23/3-a-1 maddeye göre 1.671 TL ceza uygulanır ve 7 güne kadar izin verilir.
- Fren lambalarınız yanmadığı için size ağır kusur verildi. Bu 1 aylık sürede denetime girdiniz. Size 30/1-a maddesine istinaden 436 TL ceza uygulanır ve 7 güne kadar izin verilir.
- Ağır kusur sayınızın kaç tane olduğunun önemi yoktur. 10 tane ağır kusur da olsa, sadece birinden idari para cezası uygulanır.

Muayenesiz araç bağlanır mı?
Muayenesi olmayan araçlar trafikten men edilir. Ancak otoparka alınmaz. İlk seferinde 7 güne kadar sürerek götürülmesi için izin verilir. Bu süre sonunda her seferinde, kurtarıcı üzerinde sahibine ya da sürücüsüne teslim edilir.
Muayenesiz araçlarla ilgili birkaç önemli hatırlatma!
- Muayenesiz araçla trafik denetimine girdiğinde uyarma cezası yoktur. Sorgulama yapan trafik polisleri ya da jandarma trafik ekipleri, 34. maddeden işlem yapmak zorundadır.
- Hususi otomobillerin muayene süresi 2 yıldır. 2 yılda bir muayeneye girmek zorundadırlar. Diğer araçlar yılda bir kez muayene yaptırmak zorundadırlar.
- Egzozdan dolayı 32/3 maddesi gereği haklarında işlem yapılanlar, muayene istasyonuna sevk edilirler. Buradan egzozdaki sorunun yapıldığına dair tespit raporu almak zorundadırlar.
———————————–
Araçların muayenesi ile ilgili aklınıza takılanlar olursa, konu altından sorabilirsiniz. En kısa sürede cevaplanacaktır.
Not: Ceza miktarları 2023 yılına aittir.
İçindekiler