Kompakt – yarı kompakt SUV sınıfı olan, 2012 Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılan ve son çeyrekte Avrupa ile aynı anda Türkiye’de satışa sunulan Opel Mokka, ismini bir kahve çeşidinden; mokka kahve çekirdeğinin küçük ve oval yapısına benzerliğinden alıyor.
Şehir içinde devasa SUV araçları sık sık görmenin mümkün olduğu bu dönemde hem şehir içine hem de araziye uyumlu bu tarz araçlar artık daha fazla tercih edilir oluyorlar. Nissan Qashqai’den yaklaşık 5 cm kısa, yüksek ve 1cm daha dar olan Mokka; Nissan Juke’dan ise 13 cm kadar uzun, 9cm daha yüksek ve 1 cm daha geniş. Yani Mokka için Qashqai ve Juke arası boyutlara sahip diyebiliriz.
Dış görünümü ön ve arkadan basık, yukarı doğru şişkin gibi görünen araç büyüklük hissi uyandırsa da iç mekan görünümü kompakt boyutlarda bir SUV olduğunu hemen hatırlatıyor. İç mekanda kullanılan malzemeler rakiplerine göre oldukça iyi. 6 hoparlör, 7″ renkli ekran, direksiyon üzerindeki kontrol düğmeleri, USB ve Bluetooth bağlantısı gibi temel sistemler başarıyla yerleştirilmiş.
Opel Mokka’nın en önemli özelliklerinden biri de AWD (all-wheel drive) teknolojisinin yakıt tasarrufu ve güvenliği bir arada sağlayabilmesi. Yani kaygan olmayan normal zeminde önden çekiş sağlayarak daha az yakıt tüketen sistem, kaygan ve bozuk zeminlerde gücün yarısını arka tekerlere ileterek 4×4 çekişle yol tutuşunu arttırıyor. Yani Mokka’nın esas başarısının kaygan veya kumlu zeminler gibi zorlu koşullarda ortaya çıkacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Mokka’nın sürüş notunu düşüren etkenler ise ses ve titreşim. Düşük hızlarda özellikle dizel motorda duyulan sesin fazla olmasının yanında genel olarak süspansiyonlar sert ve titreşimi fazla hissetmenize sebep olabiliyor. Ancak sürüş keyfini görmezden gelerek yalnızca performans açısından bakacak olursak 1.4l Turbo Ecotec motoru hızlanma ve güç hissini başarılı bir biçimde verebiliyor.
Opel, patentine sahip olduğu yeni teknolojilerini de Mokka’nın üst seviye paketinde opsiyonel olarak sunuyor. “Opel Eye” adı verilen ve aracın önünde bulunan kamera, trafik işaretlerini algılayarak hız sınırı gibi bilgileri konsoldaki ekranda gösterebiliyor (TSR: Traffic Sign Recognition). Yol çizgilerini de algılayabilen bu kamera, kural dışı şerit değiştirme veya farkında olmadan yoldan çıkma gibi durumlarda sürücüyü uyaran sinyal veriyor (LDW: Lane Departure Warning). Ayrıca mesafe sensörü özelliği ile öndeki aracı algılayarak takip mesafesi tehlikeli seviyeye gelince uyarı verebiliyor (FCA: Forward Collision Alert).
Fiyat olarak Yeti ve Qashqai gibi rakiplerinin gerisinde kalıyor gibi görünen Mokka, çoğu rakibinin aksine en düşük seviye paketinde bile ESP (Elektronik denge kontrol sistemi), Cruise Control (Hız sabitleyici) ve Start/Stop gibi sistemleri standart olarak sunuyor. Ayrıca 18″ aliminyum hafif alaşımlı cantlar da tüm modellerinde standart olarak sunuluyor.
2013 başı itibariyle 53.225 TL başlangıç fiyatıyla satılan Mokka’nın üç motor seçeneği bulunuyor. 1.6l Ecotec 115HP Manuel-5 ve 1.4l Turbo Ecotec 140HP Manuel-6 motorları ortalama 6,5l/100km kabul edilebilir yakıt tüketimine sahip. Bunun yanında 1.7l CDTI Dizel 130HP Otomatik-6 versiyonu ortalama 5.3l/100km tüketimiyle çok cazip görünse de fiyatı, motor hacmine bağlı yüksek ÖTV’nin de etkisinde kalarak 80.000 TL’nin üzerine kadar çıkabiliyor.