Oto Boya Nasıl Yapılır?

Otomobiller zaman içerisinde farklı sebeplere bağlı olarak orijinal görünümlerini kaybederek görselliğini kaybetmektedir. Bu durum kullanıcı açısından hoş olmayan bir sonuç ortaya çıkardığı gibi, aracın değerinin de düşmesine sebep olabilmektedir.

• Mevsimsel etkiler(güneş, dolu, nem)
• Çizilmeler,
• Trafik kazaları sebebiyle oluşan darbe izleri,
• Paslanma,

arabaların boyanmasını gerektiren sebepler arasında yer almaktadır.

Otomobille ilgili olarak yapılan bakım işlemleri arasında en zor ve zahmetli iş olarak bilinen oto boyama, birçok farklı aşamanın birlikte uygulanması sonucunda yapılabilen komplike bir çalışmadır.

Oto Boyama nasıl yapılır?

Oto boyası gerektiren aracın herhangi bir hasar görmüş olması durumunda hasarlı yerler iyi bir usta tarafından düzeltilerek boyaya hazır hale getirilmelidir. Çizik, güneş sebebiyle oluşan yanık izleri gibi sorunlara sahip olan otomobiller ise direkt olarak boyama hazırlıklarına tabi tutulabilmektedir.

Oto Boya Nasıl Yapılır
Oto Boya Nasıl Yapılır

Temizleme aşaması

Oto boyamada ilk yapılan işlem, araç yüzeyinin mükemmel bir şekilde temizlenerek boyanmaya hazır hale getirilmesidir. Çünkü pas ve çürüklerden tam olarak arındırılmamış bir yüzeyin kısa süre içerisinde eski haline dönüşü kaçınılmazdır. Temizleme işleminde zımpara ve plastik diskler kullanılmakta, tüm gözeneklerin kapanması sağlanmaktadır. Bazı hallerde kimyasal ters çevirici uygulanarak astar işlemlerinde ekstra bir yapışkanlık elde edilmektedir. Orijinal boyanın tespitinin yapılması için otomobilin sol yan ayna, motor içi, orta direk veya bagajında bulunan boya kod numaraları alınarak boya mix sistemine girilmekte elde edilen boya deneme kartlarına atılarak orijinal boya ile uyumluluğu test edilmektedir.

Oto Boya Nasıl Yapılır
Oto Boya Nasıl Yapılır

Astar veya Macunlama işlemleri

Paslanmaya veya oksitlenmeye maruz kalmış olan tüm bölgeler temizlendikten sonra, aracın ihtiyacına göre astar veya macun yapılarak araç boyanmaya hazır hale getirilmektedir. Araca uygulanacak olan boya türü akrilik ise, boya, astar, tiner ve sertleştirici kullanılmaktadır. Bu tür boyama işlemlerinde tüm ürünlerin aynı marka olmasına özen gösterilmesi, boyadan elde edilecek sonucun tatmin edici olmasını sağlayacaktır.

Oto Boya Nasıl Yapılır
Oto Boya Nasıl Yapılır

Maskeleme

Boya sırasında taşmaların önlenmesi adına uygulanan maskeleme oldukça itinalı ve hassas kesiciler kullanılarak yapılmakta, böylece boyanacak alanların daha seri bir şekilde işlemden geçirilmesi mümkün hale gelmektedir. Başka bir yöntem ise, mümkün olan parçaların sökülmesi sonrasında boyama işleminin yapılmasıdır. Boya sonrasında bir süre boyanın kuruması beklenmekte, pasta, cila, boya koruma ürünleri kullanılarak işlem sona erdirilmekte ve aracın teslimatı yapılmaktadır.

Yorum yapın