Fırtınalı bir havada sabah saatlerinde terasın köşesindeki yapışık mermerin bir parçası aşağıya düşüyor ve apartmanın önüne park etmiş olan aracın üzerine düşerek zarar veriyor.Burada aracın kaskodan yapılması durumunda ev sahibine rücu eder mi ederse ev sahibinin bu davayı kazanma şansı nedir?.2. sorum;araç kasko dışında ev sahibi tarafından yaptırılsa sonradan araç sahibine veya kaskoya karşı dava açılabilir mi masrafların bir kısmının karşılanması için,sonuçta kasıt yok doğal afet benzeri bir olay sonucunda meydana gelmiş.???
Gelen cevaplar:
Evin sahibine geçmiş olsun .parçanın düştüğü ev tutanak ile belli ise sigorta kaskodan öder ve düşen parçanın ev sahibine rücu eder
Parçanın düştüğü ev tutanak ile belli ve evin sigortası,kaskosu yok.Burada fırtınanın mucbir sebep olduğunu kanıtlayarak ev sahibi kurtulabilir ama hakimi buna ikna etmek imkansıza yakındır herhalde değil mi?
Poliçe vs yok ise ev sahibi otomobil sahibi ile anlaşarak kendisi ödeme ile onarım yaptitirsa herhangi bir dava vs durum ile karşılaşmaz
oğa olaylarında sorumluluk ev sahibine yüklenmez. Rücu Hakki yok. Geçmişte benzeri bir hasar başımıza gelmişti.
Doğal Afetler rücu ve sorumluluk içermez. Kasko rücu edemez, konut poliçesinde mali mesuliyet devreye girmez.
Doğal afet sayılması için sanırım bakanlar kurulundan onay çıkmalı.Bu parça bir kattan düştüğü belli ise o kat maliki sorumlu,o kat sahibinin poliçesi var ise bu durumda aracın her türlü zarar 3.şahıs mali sorumluluğundan yapılır.Eğer binanın ortak kullanım alanından düşmüş ise tüm kat malikleri yani bina yönetimi sorumlu bu durumda binanın sigortası varsa yine 3.şahıs mali sorumluluğa bakmak gerekir.Bu yoksa bina bu hasarı yaptırıp hertürlü zararı karşılaması hem araç hemde bina sahiplerinin menfaatine.Kasko onarımı yaparsa binaya rücu edebilir.Araç değer kaybına uğramış ise oda bina sahiplerinin sorumluluğunda olacaktır.
Ben bir noktayi yanlis anlatmışım sanırım evin kaskosu yok aracın kaskosu var sadece.yorumlardan ve arastirmalarimdan anladığım firtinayi mucbir sebep kabul ettirmedikce e sahibinin kurtulma şansı yok.fırtınayı mucbir sebep kabul ettirmek de imkansıza yakın…
Fırtına için binanın poliçesi olsa idi fırtına için 7 bofor hızında olması aranıyor.(meteoroloji raporu ile) zaten poliçe olmadığından araç kaskonundan yapılır ve sigorta binaya rücu edebilir.Fakat bakın araçta hasar kaydı oluşacaktır.Aracın hasarını binanın yaptırması her iki tarafın menfaatine olacak,araçta hasar kaydı olunmayacaktır.Uzlaşma herzaman iyidir.ama taktir tabiki zarar görenin.
Evin sigortası yok ve borçlar kanununa göre ev sahibinin kusursuz sorumluluğu var,sadece o günkü fırtınanın mucbir sebep oluşturmasinin mahkeme tarafından kabulü ile ev sahibi rucu davasini kazanabilir.benim sorum sizlerin tecrubelerinde fırtınanın mucbir sebep sayılması için hangi şartlar gerekiyor.ev sahibi araç sahibiyle anlaşıp kendisi aracı yaptıracak ve riske girmeyecek fırtınanin mucbir sebep sayılma ihtimali düşükse.
Buna benzer bir durum daha önce hukuk içerikli bir sitede tartışılmış.linkini izin verilirse paylaşırım.Yada arama yaparsanız bulursunuz.
31 ocak 1 Şubat 2015 tarihinde bursada meydana gelen fırtına sonucunda yaklaşık 200 dosyada aynı işlem oldu ve hiçbir dosyada rücu yapılamadı. Sizin yapmanız gereken o güne ait Meteorolojiden fırtına raporu almanız ve onu sigorta şirketine sunmanız