hukuki bir dayanağı varmı ?

Soru CevapCategory: Sigortahukuki bir dayanağı varmı ?
asked 4 sene ago

Aramızda hukukçularda var
bu gün müşterilerimden birisini avukat arıyor.
ve diyor ki aracın yatar gün parasını ödemeniz gerekmekte diyor.
mağdur araç değer kaybını hasarını vs alıyor araç zaten yetkili serviste yapılıyor bununla alakalı hukuki bir dayanağı varmı ?
yatar gün parası diye araç ticari değil hususi bir araç

3 Answers
answered 4 sene ago

Kısacık bir cevap vereyim ,
Aracın hasar onarım süresi kadar sürenin zarar veren tarafından ödenmesi gerekiyor araç sahibi kiralama yapsın yapmasın,
2 ay ,3 ay ,5 ay gibi saçma süreler değil bu tabi , makul süre iki haftadır , hasarın tespiti yapan eksper raporunda onarım süresi için kaç gün belirtiyorsa o kadar süre vatandaş arabasız kalacaktır,
Ödenmesi gerekir.

Serpil replied 4 sene ago

peki kişi kaskodan ikame aldıysa ? ve yinede buradan para talep ediyorsa bu haksız kazanca girmez mi

Serpil replied 4 sene ago

trafik sigortası gibi düşünerek yazdım , kaskodan ikame aldıysa zaten hasar onarım süresi kadar almıştır , tespit edin itiraz edin

answered 4 sene ago

Kasko sigortasını vatandaş kendi cebinden para ödeyerek satın alıyor. İkame araç teminatını da kendi parası ile satın almış oluyor doğal olarak. Şimdi asıl soru şu; zarar gören kişinin parasını cebinden ödeyerek satın aldığı hizmet, zarar veren kişinin sorumluluğunu ortadan kaldırır mı? Benim şahsi düşüncem karşı tarafın sorumluluğunun devam edeceği yönünde. Bu konu çok net anlaşılamadığından mahkemelerde farklı farklı kararlar çıkıyor olabilir…

Serpil replied 4 sene ago

yani madem böyle bir durum var ise neden Trafik sigortaları bunuda ödemiyor değilmi ? olmuş bir kaza neden sigortası olan kişi tekrar mağdur oluyor

Serpil replied 4 sene ago

Maalesef trafik sigortası “ŞİMDİLİK” karşı tarafa verilen DOLAYLI zararları karşılamıyor. Belki ileride teminat kapsamı genişler. Genişlemek de zorunda bence. Çünkü hepimizin malumu ARAÇ MAHRUMİYET BEDELİ / İŞGÜÇ KAYBI / TİCARİ KAZANÇ KAYBI talepleri çok yaygınlaşmış durumda.

Serpil replied 4 sene ago

Sigorta şirketleri şunu da yapabilir; Nasıl ki ilave prim ile trafik sigorta poliçesi ile birlikte çekici hizmeti, ferdi kaza teminatı vb. teminatları veriyorlar, belki akıllarına gelir de ilave prim alıp dolaylı zararları da kapsama alan poliçe seçeneğini müşterilerine sunarlar..

Serpil replied 4 sene ago

benim şahsi aracım kendi iş yerimde olmasına rağmen 20 günde cıktı yani bu bir şekilde çözülmeli

Serpil replied 4 sene ago

evet çözülmeli. Çünkü bu konu ile ilgili davalar çoğaldı ve toplumsal bir sorun haline gelmeye başladı.

Serpil replied 4 sene ago

şu yönden cidden çok gariban insanlar var biz servislerin ellerinde iş olduğundan birazda gecikme olunca e bu sefer garibanı biraz daha gömmek olmuyor mu bu

Serpil replied 4 sene ago

Trafik sigortası kapsamına alınması gerekir diyorum zaten tam da bu yüzden. Ama konu tam sizin dediğiniz gibi değerlendirilmiyor mahkemelerde. Aracın servisten kaç günde çıktığına pek bakılmıyor. Hasarın durumu incelenip makul onarım süresi belirleniyor.

answered 4 sene ago

bu mantıkla biri araca zarar verdiğin de kaskomuzdan aracımızın bedelinin ödendiğini varsayarsak ödenmiş olan ”kasko primi”de talep etmek gerekir kusurlu trafik sigortası veya araç malikinden.

Serpil replied 4 sene ago

Bu durum benim bahsettiğim duruma tam denk düşmüyor. Karşı tarafın kusurlu olduğu durumda biz keyfiyetten kendi kaskomuzdan dosya açtırıp hasarımızın onarımını kaskomuz vasıtası ile yaptırıp bunun üzerine kasko için ödediğimiz bedeli talep edersek çok uygun olmaz. Buna karşılık karşı tarafın cevabı; “Trafik poliçem hasarınızı zaten karşılardı. Kaskonuzdan dosya açtırmanıza gerek yoktu.” şeklinde olur. Benim yukarıda bahsettiğim konu epeydir kafama takılan ve kendi mantığımla bu şekilde yorumladığım bir durum. Tartışmaya açık tabii ki. Muhtemelen mahkemeler konuyu benim düşündüğüm şekilde pek yorumlamıyorlardır. İkame araç kullanıldıysa bu konudaki talebi muhtemelen reddediyorlardır. Ancak mağdur taraf avukatları benim görüşüm yönünde bir beyanda bulunsalar durum değişebilir diye düşünüyorum. Bu konuda çok fazla da kafa yoran olduğunu düşünmüyorum. Çünkü araç mahrumiyet bedeli, hasar ya da değer kaybı bedeli yanında “EŞANTİYON” muamelesi görüyor…

Serpil replied 4 sene ago

bu durumda kasko policesini imm teminatini devreye koyabilirmiyiz kusurlu aracin kasko policesi var ise . (Karsi taraf yatma parasi talep ettiginde)

Serpil replied 4 sene ago

zmss neyi öderse imm limit üzerinde aynı şeyi öder.

Serpil replied 4 sene ago

şöyle bir fark var hakemler kendi arasında ikiye ayrılmış farklı kararlar veriyor , imm üzerinden dosya açıp ödenir diyen var , zmss gibidir diyerek ödenmez diyen var .

Your Answer

15 + 15 =