Toptancılık yapan arkadaşımın deposuna hırsız girmişti. Sigorta şirketi, sigorta sözleşmesinin yapıldığı gün depoda 1 milyon TL değerinde emtia olduğunu, sigortanın bu değere göre yapıldığını, hırsızlık olayının yaşandığı gün ise depoda 1 milyon 500 bin tl ederinde emtia olduğunu, depodaki malın artışının sigortaya bildirilmediğini öne sürerek çalınan malın ederinden yüzde 20 oranında düşük tazminat ödeyeceğini bildirmiş. misal 80 bin tl’lik mal çalındı ise 60 bin tl ödeyecekler. arkadaşımı fazla umutlandırmamak için ayrıntıları sormadım. hangi sigorta şirketi, çalınan mal ne kadar, tazminat ne kadar, bilmiyorum. ama sigorta şirketi haksızlık yapıyor derseniz, ayrıntıları öğrenirim.
Gelen cevaplar:
Eksik ve aşkın sigorta kavramlarını Incelerseniz sorunuzum cevabını bulacaksınız. Bazı şirketler ek prim alarak aşkın ve eksik sigorta muafiyeti uygulamıyor.
Eksik sigorta yapılmış olur. Yani şirket diyor ki sen 1 000 000 Luk risk in için prim ödemiş sin hasarın 1 300 000 milyon diyor bende 1 000 000 Luk hasarın için ödeme yaparım diyor.
Uygulama doğru eksik sigorta tespit edilmiş.
Hasarin oluştuğu tarihte adresteki mal bedeli ile policede mal bedeli karsilastirilir, yüzdelik oranda, adreste ki bedel ne kadar yüksekse, hasar yüzdelik oranda o kadar düşük ödenir,yani oranlama yapilir, ancak policede eksik sigorta teminatı diye bir oran var ise, bu bedelde eksik sigorta oranından düşülür arada ki fark eksik olarak ödenir, anladik mi?
Gerçekten işyerinde emtea yuksekse o oranda hasardan indirim yapılır ancak hasar tarihi itibarıyla sigorta bedeline enflasyon ilavesi yapılması gerekir eğer hasar tarihinde sigorta bedeli ile emtea miktarı aynı ise sorun olmaz.
Malesef bu bir gerçek..eksik sigortaya giriyor…o yüzden mutlaka azami değere dikkat etmeli sigorta ettireni bu konularda bilgilendirmeli..ama enflasyonfan dolayı artış oldu ise irdelenmeli..