Rektifiye Nedir? Ne Zaman ve Hangi Durumlarda Yapılır?

Rektifiye, araç motorunun tamamen çıkarılarak tüm parçalarının sökülmesi ve kullanım ömrü sona ermiş parçaların yenileriyle değiştirilmesi işlemidir. Oldukça zahmetli ve teknik bir işlem olan rektifiye, genellikle 1 hafta ile 10 gün arasında çalışmayı gerektiren bir uğraştır. Rektifiye yapılacak olan aracın markasına ve modeline göre değişkenlik göstermekle birlikte oldukça pahalı bir işlemdir. Rektifiye yapılmasını gerektiren en önemli sebep, araçlarda kullanılan parçaların zamanla aşınarak görevlerini istenilen düzeyde devam ettirememesidir.

Motor yapılarında kullanılan ve birbirini tamamlayan sistemler farklı alaşımlardan imal edilen parçalardan oluşmaktadır. Bazı parçalar diğerlerine nazaran daha sert olduğu için, yumuşak alaşımlardan imal edilen parçalar zamanla aşınır ve görev yapamaz hale gelir. Örneğin piston segmanları aşınabilir malzemeden imal edilirken, segmanların temas ettiği gömlekler sert alaşımlı metalden imal edilmiştir. Uzun süreli temas sebebiyle piston segmanlarının aşınması kaçınılmazdır.

Rektifiye Nedir
Rektifiye Nedir

Rektifiye Ne Zaman ve Hangi Durumlarda Yapılır?

Bir aracın rektifiye ihtiyacı duyması bazı belirtilerle anlaşılabilmektedir. Eğer araç yağ yakmaya başlamışsa bu belirti segmanların aşındığına dair bir işaret olarak algılanmalıdır. Ayrıca araçta yatak sesi olması biyel kollarının kranka bağlandığı bölümde bulunan yataklarda hasar oluşmuş olma ihtimalini güçlendirir. Bunun dışında araçtan mekanik kırılma sesleri veya çatlama sesleri geliyorsa aracın rektifiye edilmesi gerekecektir. Araçta bulunan motorun marka ve modeline göre değişkenlik göstermekle birlikte bakımı doğru yapılmış araçların rektifiye gereksinimleri benzinli araçlarda 500 bin kilometre, dizel araçlarda ise yaklaşık 600 bin kilometre civarındadır. Bu süreler aşıldıktan sonra araç motoru rektifiye gerektirir.

Yorum yapın