Takografta hile yapmanın cezası nedir?

Takograf hilesi nasıl yapılır? Takografta hile yapmanın cezası nedir? 31/2 maddesinin cezası nedir? Konuyla ilgili tüm detaylar burada.

Takograf hilesi nedir?

Takograf hileleri, takometrenin düzgün çalışmasını önleyecek işlemler diyebiliriz. Hangi tür hilelerin olduğunu buradan bahsetmek istemiyoruz. Bazı şoförler, takografın sağlıklı çalışmasını engelleyecek müdahaleleri yapmaktadırlar. Elektronik ve mekanik takograflarda hız ve süreye müdahale edilebiliyordu. Tabii bunların tespiti çok zor değildi. Artık dijital takograflara geçiş yapıldığı için, eski yöntemler pek işe yaramamaktadır. Ancak yine de farklı yöntemlerle takografa müdahale edilebilmektedir. Dijital takograf raporlarında yer alan akım kesintisi hatası, bu müdahalelerin olabileceğini göstermektedir. Eğer aracınız tamire girdiği için akım kesintisi hatası veriyorsa, servis ya da tamirciden o gün tarihli fatura alıp aracınızda saklamanız gerekiyor. Aksi halde, 31/2 maddesi gereği işlem yapılabilir.

Takograf hilesinin cezası nedir?

Takografa müdahale cezası ya da takografta hile yapmanın cezası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 31/2 maddesinde belirtilmiştir. Buna göre;

31/2 maddesi: Takoğraf veya taksimetre cihazlarını bozuk imal etmek veya bozulmasına vasıta olmak, bu durumdaki cihazları araçlarda kullanmanın cezası 9344 TL’dir. Ceza mülki amir tarafından yazılır. İdari para cezası, 5252 sayılı Kanunun 7. maddesine göre belirlenir.

Maddede görüldüğü gibi, sadece takografa müdahale etmek değil, aynı zamanda takografları bozuk üretmek ya da bozmak da bu madde kapsamına girmektedir.

Not: Ceza miktarları 2020 yılına aittir.

Yorum yapın