Trafik cezaları tuzak mı?

Trafik cezaları tuzak mı? İlk seferinde ceza yazmadan uyarılabilir mi? Polisler ya da Jandarmalar ceza yazdığında prim alıyor mu? Ceza kotası diye bir şey var mı? Radar yaparken levha olmalı mı? Trafik cezaları nasıl iptal ediliyor? gibi aklınıza takılan tüm sorulara, bir trafik polisi arkadaşımız cevap veriyor. Lütfen her satırını dikkatlice okuyalım. Eğer sorularınız olursa, yazı sonunda yer alan Yorum Yap kısmından bize iletebilirsiniz.

Trafik cezaları tuzak mı?

Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Ben trafik polisi olarak görev yapıyorum. Fakat her şeyden önce bir Türk vatandaşıyım. Kurallara çok dikkat etmeme rağmen, 2 kez radar cezası ödedim. Arkadaşlara tek kelime etmedim. Çünkü benim hatamdı. Belki inanmayabilirsiniz buna. Fakat burada yazdığım her kelimenin doğru olduğuna yemin ederim.

Trafik cezaları tuzak mı sorusuna cevabım elbette hayırdır. Çünkü olmayan bir ihlalden dolayı ceza yazılmıyor. Kırmızı ışıkta geçmişsinizdir, hız limitlerini aşmışsınızdır, araç muayene sürenizi geçirmişsinizdir, ehliyetiniz yoktur, alkollü araç kullanmışsınızdır vs.. Yani size ceza yazılıyorsa, yapmadığınız bir ihlal için kesinlikle yazılmaz.

Kimi vatandaşlarımız şöyle bir düşünce içerisinde: “Trafik polisi bana gıcık oldu ceza yazdı“. Bakın böyle bir şey söz konusu bile değildir. Eğer trafik polisleri olarak bizler ceza yazmak istesek, aracın bagajını açtırır; yangın tüpü, ilk yardım çantası, yedek lastik vs.. var mı diye bakarız. Eksik bulamadık mı, ilk yardım çantasını açar, içerisinde sargı bezi, turnike, flaster, paslanmaz makas, yara bandı eldiven vs.. var mı diye bakarız. O da olmadıysa, bu malzemelerin son kullanma tarihi geçip geçmediğini inceleriz. Yukarıdaki gibi, kendilerine gıcık olunduğunu düşünen vatandaşlarımıza soruyorum, kaç kez bu uygulamayla karşılaştılar?

Kısacası tuzak diye bir durum söz konusu değil. Keşke tuzak tabirini kullanacağımıza, kurallara uygun araç sürmeye özen göstersek. Bakın size şöyle bir örnek vereyim. Bizlerin Polnet adında bir sorgu sistemimiz var. Buraya araç ve sürücü bilgileri girildiğinde, araç ve sürücü hakkında her şey çıkmakta. Sadece bu da değil. Yapılan sorgular sisteme kayıt edilmekte ve kesinlikle silinmemektedir. Son 5 yılda 135 kez kontrol edilen, fakat hiçbir ceza yazılmayan bir sürücüyle karşılaştım. Ufak tefek eksiklikleri yok mudur? Elbette vardır. Fakat nizami olarak kurallara uymaya gayret gösteren bir sürücü bu vatandaşımız. Neden ceza yazalım ki?

İlk seferinde ceza yazılmadan uyarılabilir mi?

Az önce, yapılan sorgulamaların kaydedildiğini söylemiştim. Bu sorgulamaları silmeye ya da değiştirmeye hiç kimsenin yetkisi yok. Sorgulama yapmadan önce uyarılamaz mı? diye düşünebilirsiniz. Böyle bir şey elbette mümkün. Fakat bunu yapan polis ya da jandarmanın risk aldığını belirtmeliyim. Çünkü; artık hem araç hem de yaka kamerasıyla tüm uygulamalar kaydedilmektedir. Size işlem yapması gerekirken, vicdani olarak yapmayan ve sizi gönderen bir görevli, sizin kaza yapma ihtimalinizi ve akabinde kamera görüntülerinin incelenebileceğini hesap etmelidir. Bu durum sonucunda da hakkında sruşturma açılıp, görevden uzaklaştırılacağını da düşünmelidir.

Ayrıca kanunda da uyarı diye bir durum yok. Birçok maddenin, birinci ve ikinci kez diye aşamaları vardır. Mesela; son 5 yıl içinde 1. defa alkolden işlem yapılan sürücünün ehliyeti 6 ay alınırken, 2. defa işlem yapılanın 2 yıl alınıyor. Aracının muayenesi geçtiği tespit edilen araç sahibine ilk seferinde 235 TL ceza yazılırken, ikincisinde 488 TL yazılıyor. Umarım anlatmak istediklerimi tam olarak vurgulayabilmişimdir.

Polisler ya da Jandarmalar ceza yazdığında prim alıyor mu?

Kesinlikle hayır. Böyle bir şey olsaydı zaten gizli kalmazdı. Tüm haber bültenlerinde manşet olurdu. Bir doktor ya da hemşire döner sermayeden pay alabilir, bir öğretmen ek ders ücreti alabilir, bir imam bazı namazlar için ek ödeme alabilir vs.. Aklıma gelenler bunlar. Sakın yanlış anlaşılmasın. Saydıklarımın hepsi kutsal meslekler, helali hoş olsun. Fakat bizde böyle bir durum söz konusu değil. Bir benzetme yapmak için kullandım. Sürçü lisan ettiysem affola.

Ceza kotası diye bir şey var mı?

Cevabım yine hayır olacak. Trafik görevlilerinin ceza kotası diye bir uygulaması yoktur. Bize gelen böyle bir talimat da yoktur. Sadece, yaptığımız denetimlerde; sizlerle uyum içinde olmamızı, eksik bir durum görüldüğünde işlem yapmamız isteniyor. Sizin ceza kotası diye bildiğiniz ya da kulaktan kulağa dolanan şey, aslında sorgulama kotasıdır. Yani her il ve ilçe trafik ekiplerine, bulundukları güzergahtaki yoğunluğa göre denetim sayısı belirlenir. Atıyorum İstanbul’da günlük ekip başına 250 araç ve sürücü kontrol edilmesi gerekiyorsa, Bayburt’ta günlük 20 araç ve sürücü kontrol edilmelidir. Yani kota olarak bildiğiniz şey ceza değil, denetleme sayısıdır.

Radar yaparken levha olmalı mı?

Gelelim en can alıcı soruya 🙂 Ne Trafik Kanunu’nda, ne Trafik Yönetmeliği’nde, ne de Trafik Yönergesi’nde levha konulmasıyla alakalı bir madde yoktur. Sadece, gelen tepkiler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bir genelge vardır.

En fazla yazılan ceza olmasından dolayı, en fazla itiraz edilen ceza maddesidir. Herkeste “Tuzak radar” kavramı oluşmuş durumda. Bizler inanın bunu anlamakta çok zorlanıyoruz. Hani bir laf vardır ya, bir deli kuyuya taş atmış, 40 akıllı çıkaramamış diye. Birisi bu kavramı çıkarmış, maalesef arkasından onbinlerce kişi kullanmaya devam ediyor. İşin en acısı da, bazı avukat ve hakimlerimizin de bu Tuzak Radar kavramını kullanıyor olması.

Aslında çok uzatmak istemiyorum ama herkesin anlayabilmesi için, bazı örneklendirmeler yapmak zorunda hissediyorum kendimi. Günlük yaşantımda da emin olun bu tarz sorular geliyor ve hiç sıkılmadan, üşenmeden anlatıyorum. Umarım okuyanları sıkmıyorumdur.

Radar levhası koyduk diyelim. Bu ne anlama geliyor? Radar levhasından sonra radar ekibini görene kadar yavaş git, sonra bas gitsin. Peki o zaman bizim denetim yapmamızın amacı nedir? Eğer tabela koyarsak, yaptığımız iş sadece göstermelik olur. Ha, levha koymamıza rağmen radara giren çok fazla kişi oluyor. Orası ayrı bir durum. Bu da neyi gösteriyor, levhalara bakma alışkanlığımızın olmadığını. Radara giren kişiler “Levha yoktu, ceza yazamazsınız” diyor. Biz de levhanın olduğunu, isterse gidip bakabileceğini söylüyoruz. Ardından kameraya kaydetmek için gidip bakıyorlar. Bu sefer de diyorlar ki, “siz sağ şeride koymuşsunuz. Ben sol şeritten gidiyordum“. Böyle olunca hem sağ hem de sol şeride levha koymaya başladık. Bu sefer de, “kardeşim, o levhalar ufacık. Nasıl görelim biz onu” diyenler oldu. Uzun lafın kısası; kimse evet, ben bu ihlali yaptım, cezasına razıyım demiyor.

Bunu da geçelim. Trafik Kanununda yaklaşık 350 ceza maddesi var. Neden sadece radar için levha koymamız gerekiyor? Radar için levha yoktu diyen biri varsa, “emniyet kemeri takmamak yasaktır levhası yoktu, itiraz ediyorum” diyen de olabilir. Bana göre çok da haklıdır. Ya da cinayet işleyen biri, “şehrin girişinde burada cinayet işlenmesi yasaktır yazmıyordu, ben de işledim diyebilir“. Ya da hırsızlık yapan biri, “burada hırsızlık yapmak yasaktır yazmıyordu, ben de yaptım, itiraz ediyorum” diyebilir. Hatta drone uygulaması için aynısını söyleyenler oldu. “Drone ile uygulama yapıldığı yazmıyor, itiraz ediyorum” diyenler oldu. Bunun gibi yüzlerce örnek sayabilirim. Şimdi siz söyleyin, radar için levha koymak doğru mu?

Trafik cezaları nasıl iptal ediliyor?

İşte burada sıkıntı başlıyor. 2918 sayılı Trafik Kanunu var duymuşsunuzdur mutlaka. İnternetten de detaylı inceleyebilirsiniz. 6100 Sayılı Hukuk Muahakemeleri Kanununun 297. maddesi ve 06.03.2008 tarih ve 2008/74 karar sayılı Resmi Gazete‘de yayınlandığı üzere, trafik polisince düzenlenen “trafik ceza tutanağı” aksi sabit oluncaya kadar geçerli bir resmi belgedir. Bu özelliği gereği kesin delil niteliğindedir. Yani aksini kanıtlama yükümlülüğü, suçlanan kişiye yüklenmiştir.

Fakat cezalara itiraz geldiğinde, maalesef mahkemeler itiraz eden kişiden değil, trafik ekiplerinden kanıt istiyor. Kanıtlar gönderilmelerine rağmen, maalesef bir şekilde iptal edilebiliyor. “O yolu ben de kullanıyorum, o yolda 150 km/s gayet normal bir hız ” diyerek cezayı iptal eden hakimlerimiz var. Tabii tüm hakimlerimizi zan altında bırakmak istemiyorum. Benim bizzat görüştüğüm, amaçları sadece trafiği düzene sokmak olan hakimlerimiz de var. Zaten hakkı gözeten hakimlerimiz olmasa, açıkçası hiç umudumuz kalmayacak.

Ceza yazarken araç mı seçiliyor?

Evet, bu soruyla sıklıkla muhatap oluyoruz. Mesela Afyon’da görev yapan bir arkadaşımız İzmir plakalı bir araç durdurduğunda, “Tabii yabancı plaka gördün ondan durduruyorsun” söylemiyle karşılaşıyor. Bu, tüm illerimizde mevcut. Fakat bizler bir aracı durdurmak için, yaklaşık 60-70 metre mesafeden işaret veriyoruz. O mesafeden plakayı okumak mümkün değil. O yüzden lütfen bu düşünceden vazgeçin.

Polisler egosunu mu tatmin ediyor?

Bu ego tatmin etme olayı sadece polisliğe has bir şey değil. Bunu her mevkii de, her meslekte görebilirsiniz. Bu bir siyasetçi de olabilir, doktor da, asker de, öğretmen de, belediye başkanı da, zengin bir kodoman da olabilir. Burada unutmamamız gereken şey şudur. Ego tatmin etme, yukarıdan bakma, diğerini aşağılama meslekle ilgili değil, karakterle alakalıdır. Bir meslek grubundan biri böyle davrandı diye, o meslekte çalışan herkes öyle olacak diye bir kaide yok. Hiçbir meslek için genelleme yapmayalım. Bu sözümün üstüne “Ama tanıdığım tüm polisler böyle ” diyenler olacaktır. Ben de o kişiye, hayatında kaç polis tanıdın diye sorabilirim değil mi 🙂

Neden trafik cezası yazılıyor, uyarılıp gönderilse olmaz mı?

Diyelim ki bir kural ihlali gördük. O kişiyi uyardık ve ceza yazmadan gönderdik. O kişi daha sonra, her polis ya da jandarmadan aynı şeyi bekliyor. Eğer biri yapmazsa; o kişiyi gönderdiğim için ben iyi polis olurken, ceza yazan arkadaşım kötü polis oluyor. Dolayısıyla meslektaşımı zor durumda bırakmış oluyorum. Bu birincisi.

İkinci konu, uyardığımız ve ceza yazmadan gönderdiğimiz kişiler, o hatayı yapmaya devam ediyor. Küçük bir ilçede çalıştığım için buna çokça kez şahit oldum emin olun. Ceza yazılmadan işin ciddiyetini kavrayamıyorlar. Aynı ihlali yapmaya devam ediyorlar. Bir kızım var. Kızımın üstüne size yemin ederim ki, kimseye ceza yazmak istemiyorum. Tek istediğim, herkesin kurallara uygun hareket etmesi ve can ve mal kaybı yaşanmamasıdır.

Google’ye girip, arama kısmına “Trafik kazaları” yazın. Üşenmeyin ve çıkan sonuçlara bakın. Gördüğünüz kazaların %99’u sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Ve ülkemizde terörden, hastalıktan daha çok trafik kazalarına kurban veriyoruz.

Yakalanmamak için değil, kaza yapmamak için trafik kurallarına uyalım. Herkese kazasız belasız yolculuklar dilerim.

——————————————————-

Not: Soruları, yaklaşık 15 yıldır görev yapan bir trafik polisi arkadaşımız cevapladı. Sizler de sormak istediklerinizi, alt kısımda bulunan yorum kutusuna yazarak sorabilirsiniz.

“Trafik cezaları tuzak mı?” üzerine 17 yorum

  1. Kolay gelsin memur bey. Bu güzel röportaj için emeği geçenlere teşekkür ederim. Bir kaç ay önce trafik işaret levhalarına uymamaktan ceza yedim. Plakaya değil ehliyete yazıldı. İndirimli ödemek için erken ödedim. Ancak üzerinden bir kaç ay geçmesine rağmen ceza hala e-devlette görünüyor. Bu durum normal midir? Yoksa eksik yapılan ve düzeltmemiz gerekn bir durum mu var? Teşekkür ederim. Tekrar kolay gelsin…

    Cevapla
    • Merhahab memur bey 2018 yılının ekim ayında eds sisteminden ceza yediğimi düşündüm bölünmüş yol hızında giderken bir anda şehir içine girdik ve dikkatsizliğim sonucu eds de flaş yandı cezayı bir akç ay bekledim sonrasında artık gelemzdiye düşünürken 2019 un 5 inci ayında yani tam 7 ay sonra ceza geldi bu ceza usüle aykırı değilmidir benim bildiğim aynı yıl içinde yazılmayan ceza geçersiz olması gerekiyor

      Cevapla
      • Merhaba Fethi bey. Cezaların bildirilme süresi 2 yıldır. Dolayısıyla kanuna aykırı bir durum yok. Ceza elinize ulaştığı andan itibaren 15 gün içinde öderseniz, indirimden faydalanabilirsiniz. Bunun yanında itiraz hakkınızda vardır. Geçmiş olsun.

        Cevapla
  2. Çok teşekkür ederim bu röportaj için sizi çok iyi anlıyorum ve size üzülüyorum ülkemizde bırakın kurallara uymayı bir çok levhanin ne anlama geldiğini bilmeyen şoförler var ben düşündüren tek şey src nedir ne ise yarar her hangi bir sınavı dersi psikolojik sorgusu yükümlülüğü varmı ben 99 yılında ehliyet aldım halen src belgesi almak hakkım varmı bir de nasıl öyle birşey duydum

    Cevapla
    • Rica ederim Hasan bey. 2003 tarihinden önce ehliyet alanlar, sadece kart parası ödeyerek SRC alabiliyorlar. Sınava girmeniz gerekmiyor.

      Cevapla
  3. İlk seferde uyarma durumu bir polis memurunun değilde emniyet müdürlüğünün genel kuralı olmalı ve bu kuralda polis kayıtlarına geçmeli sonrasında ise ceza yazılmalı bu n adil olan bence budur

    Cevapla
    • Keşke dediğiniz olsa. İnanın biz de çok rahatlarız. Ceza yazdığımız birçok kişi, kuralı biz koymuşuz gibi bize sitem ediyor. İnanın görev yaparken çok zorlanıyoruz. Dediğiniz gibi olursa, hem biz hem de vatandaşlarımız rahat eder. Fakat şu aşamada bizim elimizden bir şey gelmiyor.

      Cevapla
  4. Merhabalar. Çok güzel, verimli ve dolu dolu bir röportaj olmuş. Aydınlattığınız için teşekkür ederiz. Size sorum şu: “Hangi koşullarda emniyet mensupları trafik kurallarını çiğneyebilir? Ankara Sincan ve Etimesgut’ta henüz bir trafik lambasında duran herhangi bir polis gördüğümü hatırlamıyorum. Bir defa da Kırıkkale yolunda 160 km ile giden bir ekip arabasının arkasında 20 dk yol aldım fakat durdurup uyaramadım. Sigara içerek ya da emniyet kemeri takmadan seyredenleri söylememe gerek yok sanırım. Park yasağı olmayan bir yerde durakladığımda ceza kağıdı harici bir kağıda aynı yolda duraklayanların plaka bilgilerini alıp daha sonra ceza yazanı da gördüm ve şikayetçi de oldum. Ben öğretmenim, belli kanunlar ve müfredat çerçevesinde devletime sorumlulukla eğitim veriyorum. Yapılmasını istemediğim bir davranışı yapmamaya gayret ediyorum. Trafik polisleri ile muhatap olduğum neredeyse her zaman kültürlü, saygılı , beyefendi memurlar gördüm. Ancak trafik kurallarına uyma noktadınfa sizce emniyet personelinde bir eksik eğitim mi söz konusu yoksa kendi içinde polis kurallara uymakla yükümlü değil mi?”
    Tekrar teşekkür ederim.
    Not: ~30 yıldır Sincan’da ikamet ediyorum. 12 yıllık ~ 300.000 km trafik kullanıcısıyım.

    Cevapla
    • Merhaba Nazım bey. Söylediklerinizin birçoğunda haklısınız. Yazı içerisinde de belirtiğim gibi, her meslek içerisinde, meslek etiğine yakışmayacak davranışlarda bulunanlar var. Bizim meslek içerisinde de var mutlaka. Trafik kural ihlalleri konusunda ise şunu belirtmek istiyorum. Sanırım resmi trafik araçlarından bahsediyorsunuz. Yönetmelik 141’e bakarsanız, bu tip araçların trafik kurallarına bağlı olmadığını görebilirsiniz. Yani resmi ekip kırmızıda neden geçiyor diyemeyiz. Çünkü o aracı kullanan polis, kendi işi için ihlal etmiyor. Çoğu zaman acil bir olaya gidiliyor. O yüzden, kural ihlalleri konusunda resmi ya da sivil ekipleri (tepe lambası ya da çakarları olan araçlar) maruz görmeniz gerekiyor. İyi çalışmalar dilerim.

      Cevapla
  5. S.a ben yurtdışından arabamla turkiyeye geldiğim ilk gun emniyet şeridinden dolayı ceza yedim . 2ci gün drift attın diye asayiş polisleri tarafından durdurulup ceza yedim. 2ay ehliyetime el.konuldu 2 ay arabam trafikten men edildi 5010tl de para cezası yedim. Ve birde park cezası yedim . Park cezasında haksızdim yasak yere park ettim ona amenna. Lâkin emniyet şeridi ile drift cezasini haksız yere yedim bütün bunlar mobese kameralariyla sabittir. Emniyet şeridi almanya-da ne için kullanılırsa burdada aynısı olacağını sandım ve kenara geçtim 4 dakkaya yakın emniyet şeridinde 4lüleri yakarak durdum tam karşımda mobese vardi lakin ceza yinede yazıldı. Ben yurtdışında kaldığım için savcilikla itirazla uğraşamam ve zaten nereye gideceğimi dahil bilmiyorum o ayrı bir konu. Bunu ödedim ne itiraz ettim nede başka bişey dedim . Hadi 1kere haksizliga uğradim vatan sag olsun dedim. Drift meselesine gelince . Arabam 500 beygirden daha fazla bir araçtır ve arka cekiclidir. Arabayi yeni aldim ve ilk defa turkiyeye geldim aksaray merkezde arabamın arka tekeri dönerken çok.hafif kaydı mobese kameralarindan trafik emniyeti bunları izledi ve bana aynen şu kelimeleri kullandı : dritten ceza yedim ama burda durmadan çıkış yaptığın için ceza var ama drift kesinlikle değildir dedi ve bunun üzerine görüntülere bende bakmak istediğimi söyledim ve aynen öyle durmadan geçmiş gibi gözüküyor ama.durdugum noktayı kamera almamış hızlı çıkış yaptim bunun sebebide yoksa trafikte kavga çıkacaktı ve salı pazsri felan vardı yani kısacası trafik yoğundu başkalarını bekletmemek için Bende biras hızlı çıktım ama bunu bile isteye yapmadım arabamda zaten hafif gasa dokununca araba hemen kalkıyor bende biraz fazla dokundum bütün olay buydu . Simdi beni almanyadan aradılar iş yerimden atildigimi söylediler çünkü mektuplara cevap vermediğim için. Benim iş yeri bulma imkanim çok.dusuk sağlık problemlerim yüzünden. Buda yetmedi devletten ev yardımı parası ve yeme icme parasi alıyordum çünkü is yerimden aldığım para yetmedigi için onada devlet 3 ay boyunca el koydu yani 3 ay yardımı kesti . Ev kirası elektrik gas vesayre hersey 3 ay boyunca odenemiyecek .Burdaki durumu anlatmama rağmen uçağa atla gel dendi ben bütçeme uygun bilet bulamadigim için gidemedim. Ve söylemesi ayıptır almancı olarak geldiğim para 2500euro idi ve cezalar yeme içme kurbanin parasi derken param bitti sadece bir yol parasi olarak 350eurom kaldi . Adliye tatil olduğu için nöbetçi hakimler karar vermek istemiyorlarmış ben çoktan geri dönmem gerektiği halde hala burdayım ve arabam bağlı asıl hakimi bekliyoruz. Simdi benim.asil.sorum o kadar yerden yardım istedim avukat tuttum trafik emniyettinden insanlarla görüştum cimere sikayette bulundum bir çok sosyal.medyada olayı.paylastim birileri yol göstersin yoksa almanyadaki hayatim zehir olacak dedim ciddiye alan olmadı şimdi benim sorum ADALET NERDE ???? INSANLIK NERDE ??? GURBETCILERE BIRAZ SAYGI NERDE???? KAC BIN KILOMETRE YOLDAN GELDIK BUMUYDU GÖRECEGIMIZ MUAMELE??? MISAFIR PERVERLIK BUMU ? KALDIGIMIZ SURDA 1 AY ODA ADALETSIZCE GECIRILEN BIR AY. PISKOLOJIM ŞUAN DARMADAĞIN SIZLERE ÇOK.HAFIF BIR OLAY GIBI GELEBILIR AMA BENJM ALMANYADA HAYATIM SONUYOR EVIN KIRASI ODENEMEYECEGI ICIN EVDEN ATILACAGIM. ONDAN SONRA EV BULMAK DAHADA ZOR.OLACAK CUNKU ALMANYADA EVDEN ATILDIGIN ZAMAN DIGER EV SAHIPLERI NEDEN CIKTIGINI VEYA CIKARILDIGINI GOREBILIYOR VE EV BULMAK.NERDEYSE ÇOK ZOR.OLUYOR EVLIYIM AILEM VAR BANA BUNLARI YAŞATAN KIM??? TÜRK POLISI TURKIYE O KADAR OVDÜGUM O KADAR ÇOK.SEVDIGIM TURK POLISI YAPTI . ŞIMDI IYI OLAN POLISLERE BILE ICIMDEN KÜFÜR EDIYORUM. POLIS OLAN AKRABALARIMA KARSI BILE SOGUDUM. BUTÜN BUNLARIN SUCLUSU KIM ??? BÖYLE.POLISLER NEDEN GÖREVDEN ALINMIYOR . 2 TANE KENDINI BILMEZ ASAYIS POLISI BJTUN HAYATIMI MAHF ETTI. ALLAH BELALARINI VERSIN BUNUN ICIN NAMAZDAN SONRA DUA EDİYORUM. DÖNÜŞÜ OLMAYAN BIR OLAYIN ICINE GIRDIM. ŞAKA GIBI MASAL.GIBI GELIYOR KULAGA AMA HEPSININ DELILI KAGITLARI ELIMDE. ALMAN POLISINE O KADAR ÇOK ÖVMÜŞTÜM KI.TÜRK POLISINI ŞUAN ALMAN POLISINDEN NEFRET ETTIGIMIN 5 KAT FAZLASI NEFRET EDER OLDUM . ADALET BU DEGIL BANA KIMSE YARDIMCI OLAMADI O KADAR SIKAYET ETTIGIM.HALDE HALA MAHKEMEDE OLAY ZATEN 1AYINDAN FAZLASI GITMIS KALMIS 3 HAFTA ONDAN SONRA ARABAM KENDI KENDINE CEZASI BITTIGI IÇIN ÇIKACAK. ADALETI OLMAYAN BIR ÜLKEDE POLISDEN SDALET BEKLEMEK KADAR SACMA BIR SEY OLAMAZ GALIBA .

    Cevapla
    • Merhaba İbrahim bey, öncelikle geçmiş olsun. Anlattıklarınız kolay şeyler değil. Görüntüleri görmediğimiz için yorum yapmamız doğru olmaz. Fakat emniyet şeridinde dörtlüleri açık beklediği için hiçbir polis ceza yazmaz, bunu biliyoruz. Drift konusu ise biraz muallakta. Aracımın arkası hafifçe kaydı demişsiniz. Fakat kendi ekseni etrafında dönerek trafiği tehlikeye düşürdüyseniz, bundan dolayı da ceza yazılması normaldir. Almanya’da işinizden çıkarıldığınız için Türk polisini suçlamanız biraz fazla olmuş. Mektuplara cevap vermemenizin nedeni Türk polisi değildir muhtemelen! Bizim yaptığımız en büyük hata aslında bu. Yanlış yaptığımızı kabul edebilsek, durum kendiliğinden çözülecek. Fakat biz bunu yapmıyoruz. Almanya’da da arabası olmayan vatandaşlar vardır mutlaka. Yani sizin arabanızın çıkış süresini beklemenize gerek yok. Almanya’ya gidip işlerinizi rayına oturttuktan sonra gelip aracınızı alabilirsiniz. Tekrar geçmiş olsun.

      Cevapla
  6. O polis memuru temiz açıklamalar yapmış. Peki şunu yazabilirmiydi evet keyfen zora koşan arkadaşlar var egosunu tatmin edenlerde var. Malesef bazanda böyle durum diyebilirmiydi. Zaten bu ülkede kim yoğurdum ekşi diyorki. Ha bide ülkede asgari ücret 2020tl ceza geliyor 400 – 500tl devlete soruyorum sen şoförümü yoksa şoförün çoluk çocuğunumu cezalandırıyorsun.

    Cevapla
  7. Bir millet cezalarla terbiye edilmemeli. Eğitim en önemli unsurdur. Bence hükümet şu an her şeyden para koparmanın peşinde. Cezalarda milletin cebine inmenin en kolay ve kestirme yoludur. Toplumun çoğuda bunu biliyor ve görüyor. Kimse kusura bakmasın. Gerçekte bu.

    Cevapla
  8. Merhaba ben bugün polis çevirmesine girdim ticari araç kullanıyordum src kursuna yazıldığımı söyledim sınava gircem dedim arkadan iş yerime ceza gelir mi hiçbir evrak hazırlanmadı ve imzalamadım

    Cevapla
    • Merhaba. Eğer size ceza yazıldıysa, şirkete de ceza gider. Fakat size yazılmadıysa, şirkete de yazılmaz.

      Cevapla
  9. Selam.
    Trafik ekipleri denetimlerinde yaka ve araç kamerası kullanmak zorunda mı ?
    Bununla ilgili genelgeye nasıl ulaşabilirim ?

    Cevapla

Yorum yapın