Trafik kazalarında yaya kusurları nelerdir? Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliğinde belirlenen yaya kusurları nelerdir? Yayaların uyması gereken kurallar nelerdir? Maddeler halinde açıklayalım.
Karayolları Trafik Kanunu madde 68
Trafik kanunu 68. maddede, yayaların uyacakları kurallar aşağıda belirtilmiştir.
a) Yayalar, aşağıda sayılan haller dışında, taşıt yolu bitişiğinde ve yakınında yaya yolu, banket veya
alan varsa burada yürümek zorundadır.
(Burada anlatılmak istenen, yayaların taşıt yolu içerisinde yürümesinin yasak olduğudur. Taşıt yolu dışında yer alan kısımlardan yürümek zorundadırlar)
1. Yönetmelikte belirtilen tedbirler alınmak şartı ile diğer yayalar için ciddi rahatsızlık verecek boyutta eşyaları iten veya taşıyan kişiler ile, taşıt yolunun en sağ şeridinden fazla kısmını işgal etmemek, gece ve gündüz görüşün az olduğu hallerde de imkan oranında tek sıra halinde yürümek şartı ile bir yetkili veya görevli yönetiminde düzenli şekilde yürüyen yaya kafileleri taşıt yolu üzerinde yürüyebilirler.
(Toplu yürüyüş yapanlar ile bavul gibi eşyaları taşıyan yayalardan bahsediliyor. Tek sıra halinde olmak şartı ile, taşıt yolunun en sağ kısmından yürüyebilirler.)
2. Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmaması veya bulunmaması hallerinde yayalar, bisiklet trafiğine engel olmamak şartı ile bisiklet yolunda bisiklet yolu yoksa taşıt yolu üzerinde, imkan oranında taşıt yolu kenarına yakın olmak şartı ile yürüyebilirler.
(Yayaların yürümesi için ayrılan kaldırım ya da benzeri bir bölümün olmadığı durumlarda; yayalar ilk olarak varsa bisiklet yolundan yürümelidirler. Eğer bisiklet yolu yoksa, taşıt yolunun en kenar noktasından yürümelidirler.)
3. Her iki tarafında, yaya yolu ve banket bulunmayan veya kullanılır durumda olmayan iki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında yaya kafileleri dışındaki yayalar, taşıt yolunun sol kenarını izlemek zorundadır.
(İki yönlü yani tek gidiş tek geliş olan yollarda yayalar, kendilerine göre yolun sol tarafından yürümek zorundadırlar. Bunun nedeni de, kendilerine doğru gelen araçları görerek, tehlike anında hamle yapabilmelerine olanak sağlamalarıdır.)
b) Taşıt yolunun karşı tarafına geçmek isteyen yayaların taşıt yolunu, yaya ve okul geçidi ile kavşak giriş ve çıkışları dışında herhangi bir yerden geçmeleri yasaktır.
(Karşıdan karşıya geçmek isteyen yayalar, yaya ya da okul geçitlerini kullanmak zorundadırlar. Fakat belirli bir mesafede bu geçitler yoksa, kavşak giriş ve çıkışlarından karşıdan karşıya geçmelidirler. Bunu yaparken, mümkün olsan en kısa zamanda ve en kısa mesafede yapmaları gerekiyor. Yani karşıdan karşıya geçişler yola çapraz bir şekilde değil, düz bir şekilde olmalıdır.)
Yayalar, bu yerlerden geçerken;
1. Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde, geçitte yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak,
(Trafik ışıkları varsa, kendilerine yeşil ışığın yanmasını beklemek zorundadırlar.)
2. Geçitte yayalar için ışıklı işaret yoksa ve geçit sadece taşıt trafiği ışıklı işareti veya yetkili kişi tarafından yönetiliyorsa, geçecekleri doğrultu açıldıktan sonra taşıt yoluna girmek,
(Eğer yayalar için herhangi bir ışıklı işaret ya da trafik polisi yoksa, araçlar için kırmızı ışığın yanmasından sonra karşıdan karşıya geçiş yapmak zorundadırlar.)
Zorundadırlar.
Ancak, yüz metre kadar mesafede yaya geçidi veya kavşak bulunmayan yerlerde yayalar, taşıt trafiği için bir engel teşkil etmemek şartı ile ve yolu kontrol ederek, kendi güvenliklerini sağladıktan sonra en kısa doğrultuda ve en kısa zamanda taşıt yolunu geçebilirler.
(Bulunduğunuz karayolunda ışıklı işaretler, trafik polisi, levha, geçit, kavşak yoksa, karşıdan karşıya geçiş yapmak için taşıt trafiğinin tamamen boşalmış olmasını beklemek zorundadırlar. Bunu yaparken; önce sol, sonra sağ ve sonra tekrar sola bakarak, kendilerine doğru gelen bir araç olmadığından emin olmalıdırlar.)
c) Yaya yollarında, geçitlerde veya zorunlu hallerde taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların, trafiği engelleyecek veya tehlikeye düşürecek şekilde davranışlarda bulunmaları veya buraları saygısızca kullanmaları yasaktır.
(Yayalara ayrılmış olan yollarda, kaldırımlarda, geçitlerde ve taşıt yolu içerisinde şakalaşmak, telefonla konuşmak, gereksiz yere beklemek gibi eylemler yasaktır. Yani geçiş hakkı siz de olsa bile, bu hakkı başkalarını rahatsız edecek ya da tehlikeye düşürecek şekilde kullanmanız yasaklanmıştır. )

Karayolları Trafik Yönetmeliği madde 138
2918 sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliği de, yukarıda yazdıklarımızı kapsıyor. Farklı olan birkaç maddesi var. Kısaca onlardan da bahsedelim.
Yollarda güvenli geçiş, önce sola sonra sağa bakılarak sakınca yoksa taşıt yoluna girmek, geçiş sırasında sola ve sağa bakılarak yürüyüşe devam etmek, taşıt yoluna girmeden güvenle duramayacak kadar yaklaşmış taşıtlar varsa ilk geçiş hakkını onlara verip geçişlerini beklemek suretiyle yapılır.
(Taşıt yolundan geçmek zorunda kaldığınızda, etrafınızı dikkatli bir şekilde kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer yoldan geçmekte olan araçlar varsa, ilk geçiş hakkını onlara vermelisiniz. Eğer yoksa; koşmadan ama hızlı adımlarla karşıya geçmelisiniz.)
Yayalar için özel olarak yapılmış alt veya üst geçit, yaya köprüsü veya yaya tüneli gibi tesisler varsa yayalar buralardan yararlanmak zorundadırlar.
c) Yaya yolu bulunmayan yollarda yürümek zorunda kalan yayalar, araç sürücülerine karşı görünürlüklerini sağlamak, can güvenliklerini daha olumlu yönde artırmaları için alaca karanlık ve gece karanlığında üzerlerinde reflektif aksesuar bulundurmak, uyarıcı açık renk elbise giymek veya ışık taşımak gibi tedbirleri almak zorundadırlar.
(Işıklandırma olmayan karayollarında, havanın kararmasından sonra yürümek zorunda kalan yayalar, açık renk kıyafet giymeli ve el feneri taşımalıdırlar. Hatta reflektif aksesuarlar bulundurulması da oldukça etkili olacaktır.)
——————————–
Trafik kazalarında yaya kusurları bunlardır. Bunlar hem asli yaya kusurları hem de tali yaya kusurlarıdır. Kazanın oluşumundaki illiyet bağına (neden-sonuç ilişkisine) göre, asli ya da tali kusur oranlarının dağılımı yapılmaktadır.
Bu maddelerden birini ihlal ettiğinizde, hem kendi canınızı hem de karayolunu kullanan diğer sürücü ve yayaların canını tehlikeye atacağınızı unutmayın. Ayrıca tüm yaya kusurlarının, trafik cezası karşılığı da bulunmaktadır.
Konuyla alakalı fikirlerinizi ya da sorularınızı, aşağıda bulunan yorum kutucuğuna yazarak bizlere gönderebilirsiniz. Tüm sorularınız, en kısa sürede cevaplandırılacaktır.