Trafik sürekli hareketli, akışı içerisinde tecrübeli ve tecrübesiz sürücülerin yanı sıra yayaları ve diğer unsurları barındıran bir ortam olduğundan tedbirli davranmakta fayda var. Bu hareketli yapıda sizi koruma altına alacak olan sisteme dahil olabilmeniz için trafik sigortanızın olması gerekir. Trafik sigortası nedir? Trafik sigortası nasıl yapılır? Trafik sigortası ne işe yarar? Trafik sigortası kaç yıl geçerlidir? Sizi olası büyük masraflardan kurtaracak olan trafik sigortası hakkında tüm sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Trafik sigortası nedir?
Trafik sigortası için genel anlamda araç sahibi olanların aldığı güvence denilebilir. Trafik sigortası isteğe bağlı bir uygulama değildir. Trafiğe çıkacak olan her araç için zorunlu kılınmış olan trafik sigortası ile olası hasar anında karşı tarafta meydana gelmesi muhtemelen bedeni ve maddi hasarların karşılanması sağlanır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaptırılan trafik sigortaları sadece ülkemiz sınırları içerisinde geçerlidir.
Trafik sigortası nasıl yapılır?
Trafik sigortası yaptırılması zor bir uygulama değildir. Günümüz imkanları sayesinde pek çok kanal vasıtası ile trafik sigortası yaptırabilmeniz mümkün.
- Bilindik ve en sık kullanılan yöntemlerin başında yerel acenteler gelir. Sigorta acentelerine ruhsatınız ve kimliğiniz ile uğrayarak sigorta teklifinizi dakikalar içerisinde alabilir, onaylamanız halinde zorunlu trafik sigortası poliçenizi doğrudan acenteden teslim alabilirsiniz. Sigorta acenteleri çok sayıda sigorta firmasının bayiliğini alabilmekte, bu sayede size farklı alternatifler sunabilmektedir.
- Online ve telefon şubeleri aracılığı ile trafik sigortanızı yaptırabilmeniz de mümkün. Üstelik online veya telefon şubesi ile hizmet veren firmaların çoğu, zaman zaman kampanyalar düzenleyerek farklı fırsatlar da sunabilmekte. Bu kanallardan sigorta poliçenizi yaptırabilmeniz için kimliğiniz, araç ruhsatınız ve internet alışverişine açık bir kredi kartınız bulunması gerekir.
- Bankalar da trafik sigortanızı yaptırabileceğiniz kanallardan biri. Müşterisi olsanız da olmasanız da çoğu banka tarafından sunulan sigorta hizmetlerinden istifade edebilirsiniz. Tıpkı sigorta acentelerinde yaptırmış olduğunuz trafik sigortası için gerekli olduğu gibi banka şubesine giderken araç ruhsatı ve kimliğiniz mutlaka yanında olmalı. Müşterisi olduğunuz bankaların web, cep veya telefon şubesinden de trafik sigortanızı yaptırabilmeniz mümkün.
Trafik sigortası ne işe yarar?
Öncelikle bilmeniz gerekir ki trafik sigortası sizdeki veya sizin aracınızdaki zararları karşılamaz. Trafik sigortasının temel amacı, olası kazalarda meydana gelen karşı taraf hasarlarını karşılamaktır. Karşı tarafın aracında, kendinde, olaya karışan üçüncü kişilerde meydana gelen zararlarda trafik sigortası devreye girer. Buradaki önemli hususlardan biri de kusur oranıdır. Kazadaki kusur oranına göre sigorta şirketleri ödeme yapar. Karışılan kazada kusurlu olan karşı taraf ise sizde ve sizin aracınızda meydana gelen hasarları karşı tarafın sigorta şirketi karşılar. Trafik sigortası ile kasko zaman zaman karıştırılabilmektedir. Sizin belirlediğiniz kapsam doğrultusunda kasko sizin ve aracınızın zararlarını güvence altına alırken trafik sigortası sadece karşı taraftaki zararları güvence altına alır.
Trafik sigortası kaç yıl geçerlidir?
Trafik sigortası için geçerlilik süresi standarttır. Ödenen ücret, yaptırılan firma, araç cinsi fark etmeksizin tüm trafik sigortaları 1 (bir) yıl süre ile geçerlidir. Periyodik olarak her yıl trafik sigortanızı yenilemeniz gerekir. Araç el değiştirdiğinde de trafik sigortasının aracın yine sahibinin üzerine yeniden düzenlenmesi gerekir. El değiştirmelerde trafik sigortası, aracın yeni sahibinin poliçeyi düzenlettiği tarih itibari ile 1 (bir) yıl boyunca geçerli olur.