Xenon far, ışık huzmesini oldukça geniş bir alana yayan ve aydınlatmayı en üst düzeyde sağlayarak görüşü netleştiren bir araç farı çeşididir. Güneş ışığına en yakın aydınlatmayı sağlayan xenon farlar, bu yönüyle de öne çıkmaktadır. İçerisinde yüksek saflığa sahip Xenon gazı bulunan far, günümüzde otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok alanda yüksek verimlilikle kullanmaktadır. Araçların far kısmında cam bir tüp içerisinde basınçla doldurularak sıkıştırılan Xenon gazı, gaz ile tepkimeye giren elektrotlar vasıtasıyla aktive edilmektedir. Oluşan akım iletken olmayan hava tarafından iletildiği anda elektriksel ark oluşmaktadır.
Araçlarda Xenon farla birlikte küçük bir elektrik motoru da mevcut bulunmaktadır. Kullanım sırasında uzun farlar yakıldığında Xenon farın ön kısmı tamamen açık, far konumu kısa ve yakın ise Xenon far kısık ve daire şeklinde bir görünüme sahip olur. Araçlarında Xenon far bulundurmak isteyen sürücüler mutlaka yıkama haznesi bulundurmak zorundadır. Çünkü far camının kirlenmesi ve kapanması halinde görüş mesafesi bir hayli düşerek kaza oluşumunda sebep olabilmektedir.

Xenon Farın Sağladığı Avantajlar
Xenon farın en önemli avantajı, sürücüye sağladığı sağlıklı görüş açısıdır. Normal ampullerle kıyaslandığında en az 3 katı daha fazla aydınlatma sağlayan Xenon far sistemi, sürüş güvenliğini en üst düzeye çıkarması sebebiyle tercih edilmektedir.
Bir diğer avantajı da diğer farlara oranla daha uzun kullanım ömrüne sahip olmasıdır. Herhangi bir dış etkene maruz kalmadığı takdirde Xenon far, 20 yıldan fazla süreyle kullanılabilmektedir. Ayrıca Xenon farların aktive olması için gereken enerji miktarı diğerlerine oranla çok daha az olması sebebiyle ekonomik bir seçenektir.

Xenon Far Kullanmak Yasak mı? Cezası Ne Kadar?
Aracın orijinalinin dışında yapılan aksamların büyük bir çoğunluğu yasaktır. Fakat asıl önemli olan, araç üzerinde yapılan değişikliklerin, kimseye zarar vermemesi ya da rahatsız etmemesidir. Xenon farlar ikiye ayrılmaktadır. Mercekli ve merceksiz olmak üzere. Mercekli xenon farlar, aracın orjinalinde bulunur ve karşıdan gelenleri rahatsız etmez. Sonradan taktırılan ve merceksiz olan xenon farlar ise, karşıdan gelen araç sürücülerini çok fazla rahatsız eder ve kazaya sebebiyet verebilir. Bu yüzden de yasaktır.
Xenon far kullanma cezası (orjinalinin dışındakiler), 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 63. maddesine göre 488 TL ve 10 ceza puanıdır.