Yabancı ehliyetle araç kullanma cezası (2023)

Yabancı ehliyetle araç kullanma cezası ne kadar? Yabancı ehliyetler kaç yıl geçerli? Yabancı ehliyet kanunu ve yönetmeliği nedir? İşte konuyla ilgili detaylar..

Her ne kadar haberimizin başlığında ” Yabancı ehliyetle araç kullanma cezası ” diye belirttiysek de, yabancı sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmak yasak değildir. Birazdan bahsedeceğimiz şartları taşıyan herkes, ülkemiz sınırları içerisinde araç kullanabilir.

Yabancı ehliyetle araç kullanma cezası
Yabancı ehliyetle araç kullanma cezası

Yabancı sürücü belgesi kanunu ve yönetmeliği nedir?

Yabancı sürücü belgeleri ile ilgili olarak iki durum söz konusudur. Birincisi Türk vatandaşlarının yurt dışından aldıkları sürücü belgeleri, diğeri ise yabancıların kendi ülkelerinden aldıkları sürücü belgeleri. Kanun bu iki durum için ayrı kıstaslar koymuştur.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu Madde 39/4: Dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile yönetmelikte belirtilen süre ve şartlara aykırı olarak araç kullananlar hakkında her seferinde 498 Türk Lirası idari para cezası verilir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliği Madde 88: (Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanılması ve bu belgelerin ülkemiz sürücü belgesiyle değiştirilmesi)

İlgili kanunlar ile ikili ve çok taraflı anlaşma hükümleri saklı kalmak üzere, dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir:

a) Türk vatandaşlarının dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmaları;

  • 1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla 1 yıl süreyle araç kullanılabilir.
  • 2) Altı aydan fazla ülkemizde bulunanların, araç kullanırken sürücü belgelerinin dış temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış Türkçe tercümelerini sürücü belgesi ile birlikte yanlarında bulundurmaları zorunludur.
  • 3) Bir yılın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için, dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.

b) Yabancıların dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile ülkemizde araç kullanmaları;

  • 1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir.
  • 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için, dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.

Buraya kadar olan kısmı kısaca özetleyelim; Eğer Türk vatandaşı iseniz ve yurt dışından ehliyetiniz varsa, 6 ay araç kullanabilirsiniz. 6 aydan daha uzun süre ülkemizde kalacaksanız, noter tarafından ehliyetinizin Türkçe tercümesini yaptırmanız ve araç kullanırken yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Her iki durumda da pasaportunuzun yanınızda olması gerekiyor. Bu 6 aylık süre, sizin yurt dışına hiç giriş çıkış yapmamış olduğunuz varsayılarak söylenmektedir. Her giriş çıkış yaptığınızda bu süre sıfırlanmaktadır.

Eğer yabancı bir ülkenin vatandaşı iseniz, 6 ay ehliyetinizi kullanabilirsiniz. 6 ay sonunda giriş çıkış yapmamışsanız, sürücü belgenizi ülkemiz sürücü belgesine dönüştürmelisiniz.

Yabancı ehliyetle araç kullanma cezası
Yabancı ehliyetle araç kullanma cezası

Yabancı sürücü belgeleri Türk sürücü belgeleri ile nasıl değiştirilir?

Yabancı ehliyetleri Türk ehliyetlerine çevirme işlemi, ülkemizin de içinde bulunduğu 84 konvansiyonel ülke arasında yapılmaktadır. 84 ülke dışında kalanların, maalesef ehliyetleri birebir değişim yapılmamaktadır.

İlgili kanunlar ile ikili ve çok taraflı anlaşma hükümleri saklı kalmak üzere dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin, ülkemiz sürücü belgeleri ile değiştirilmesine ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir:

  • a) Müracaat herhangi bir trafik tescil kuruluşuna yapılabilir.
  • b) Müracaat sırasında ibraz edilmesi zorunlu olan bilgi ve belgeler Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.
  • c) Sürücü belgesi alacaklarda, 2918 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde belirtilen eğitim ve sınav şartı hariç, aynı maddedeki hükümlü olmama, yaş, öğrenim ve sağlık şartları aynen aranır. Ancak ikili veya çok taraflı anlaşma hükümleri ile uygulamalar saklı kalmak üzere diplomatik muafiyeti olan yabancılar için, gerekli şartları taşıdıklarına dair yazılı beyanları esas alınır.
  • ç) Gerektiğinde Dışişleri Bakanlığı veya dış temsilciliklerimiz aracılığıyla sürücü belgesinin doğruluğu hakkında inceleme ve araştırma yapılabilir.
  • d) Geçici olarak alınmış olan yabancı sürücü belgeleri değiştirilmez.
  • e) Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olmayan ve sürücü belgelerinin karşılıklı olarak tanınması ve değişimine ilişkin ikili bir anlaşmamız bulunmayan ülkelerden alınan sürücü belgeleri ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmez.
  • f) Türk vatandaşlarının Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olan ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri, karşılığı veya dengi olan sürücü belgeleri ile değiştirilir.
  • g) Yabancıların Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olan ülkelerden aldıkları motorlu bisiklet (moped), motosiklet, lastik tekerlekli traktör, iş makinesi veya otomobil cinsi araçları kullanmak üzere verilen sürücü belgeleri karşılığı olan ülkemiz sürücü belgeleriyle, diğer araç cinslerini kullanmak üzere verilen sürücü belgeleri ise ülkemiz B sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir, ancak bu araçları römork takarak kullanma yetkisi olanların belgeleri ülkemiz BE sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir. Bunların dışındaki sınıf sürücü belgelerinin talep edilmesi halinde eğitim ve sınav şartı da aranır.
  • ğ) Dış ülkelerden sürücü belgesi almış kişilerin ülkemizde farklı bir sınıf sürücü belgesi alabilmeleri için dış ülkelerden almış oldukları sürücü belgesini ülkemiz sürücü belgesine dönüştürmüş olmaları zorunludur.

Ülkemiz sürücü belgeleri ile değiştirilen dış ülkelerden alınmış sürücü belgeleri, ilgili ülkeye gönderilir.

Yabancı ehliyetle araç kullanma cezası
Yabancı ehliyetle araç kullanma cezası

Yabancı ehliyetle araç kullanma cezası 2023 yılında ne kadar?

Yukarıda yazılan şartları taşımıyorsanız, Trafik Kanunun 39/4 maddesince 1.647 TL ceza uygulanır. 15 gün içinde %25 erken ödeme indirimi ile birlikte bu rakam 1.235,25 TL’ye düşmektedir.

Yabancı ehliyetle alkol kullanılırsa ne olur?

Yabancı sürücü belgesi ile alkollü olarak araç kullandığınız tespit edilirse, 48/5 maddesi gereği ceza uygulanır ve ehliyetinize el konulur. El konulan ehliyet, ikamet ettiğiniz ülkenin konsolosluğuna gönderilir.

Yabancı ehliyet cezasında araç bağlanır mı?

39/4 maddesi gereği hakkınızda işlem yapıldıysa, aracınız trafikten men edilmez. Tabii sürücü de araç kullanmaktan men edilmez.

Yabancı ehliyete yazılan ceza nasıl ödenir?

Yabancı sürücü belgesine yazılan cezalar anında sistemlere kayıt edilmektedir. Elinizdeki ceza makbuzu ile birlikte size en yakın vergi dairesi, bankalar, ptt ya da e devlet üzerinden ödeme yapabilirsiniz. Eğer ceza plakanıza yazıldıysa ve haberiniz yoksa, gümrük kapısında da ödeme yapabilirsiniz.

Sahte yabancı ehliyet cezası ne kadar?

Özellikle ülkemizde bulunan Suriyelilerin sıklıkla tercih ettiği sahte yabancı ehliyetleri anlamanın birkaç yolu vardır. Fakat bu konu hakkında bilgi vermek istemiyoruz. Sahte yabancı ehliyet ya da sahte uluslararası sürücü belgesi kullanmanın cezası, TCK 204. maddesine göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapistir. Aynı zamanda sürücü belgesiz araç kullanmaktan dolayı hem sürücüye hem de sahibine 8.190 TL ceza uygulanır ( 36/3-a maddesi )

Not: Ceza miktarları 2023 yılına aittir.

Yorum yapın