4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanununa göre yetki belgesi nedir? Nasıl alınır? Yetki belgesi nereden alınır? İşte detaylar..
Taşıma Yetki belgesi nedir?
Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 5. maddesine göre; Bu Yönetmelik kapsamına giren taşımacılık, acentelik, taşıma işleri komisyonculuğu, taşıma işleri organizatörlüğü, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, dağıtım işletmeciliği, terminal işletmeciliği ve benzeri faaliyetlerde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin yapacakları faaliyetlere için, Bakanlıktan almaları zorunlu olan belgelere yetki belgesi denir.
Taşıma Yetki belgesi alma şartları nelerdir?
Her yetki belgesi türünün, bu belgeyi alma şartları farklılık gösterir. Bunları ayrı ayrı ele almak gerekmektedir. Bu yüzden haberin sonunda bağlantısı bulunan ” Yetki belge türleri ” konusuna göz atmanız uygun olacaktır.
Taşıma Yetki belgesi nereden alınır?
Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınmaktadır.
Taşıma Yetki belgesi nasıl yenilenir?
Yetki Belgelerinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Eğer yetki belgesi sahibi firma faaliyetine devam etmek istiyorsa yetki belgesini süresi içinde yenilemelidir. Süresi için yenilenmeyen yetki belgeleri ve eki belgeler iptal edilir. Bu sebeple süresi dolmadan önce Ulaştırma Bakanlığına başvurarak, taşıma yetki belgenizin yenilenmesi için talepte bulunmanız gerekmektedir.

Taşıma Yetki Belgesi nasıl değiştirilir?
- Yetki Belgesi alarak faaliyet gösteren bir firma; yetki belgesi alma şartlarını kaybetmiş ve yerine getiremiyor ise, yetki belgesi iptal olmadan önce, başka bir belgeye dönüştürebilir.
- Almış olduğunuz belge esas iştigalinizi kapsamıyor ve siz iştigalinize uygun olan belgeyi almak istiyorsanız, bu durumda daha önce almış olduğunuz yetki belgesini, istediğiniz belgenin genel ve özel şartlarını sağlamanız ve aradaki fiyat farkını ödemeniz halinde değiştirebilirsiniz.
Yetki belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler; unvan, adres, vergi numarası, ortaklık, hisse devri (halka açık sermaye şirketlerinde hamiline yazılı hisse devirleri hariç), sermaye azalışları, yönetici, acentelik sözleşmeleri ve taşıtlara ilişkin değişiklikleri, değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren 90 gün içinde Bakanlığa bildirmekle yükümlüdürler. Aksi durumda 10 uyarı cezası (600 TL)
Taşıt kartı nedir?
Alınan taşıma yetki belgesine kayıt ettirilen araçlara verilen belgedir.
Araç yetki belgesi sorgulama nasıl yapılır?
Araçlarınızın yetki belgelerinin düşüp düşmediğini öğrenmek için, yani araç yetki belgesini sorgulamak için, E devlet uygulamasını kullanabilirsiniz.
Konuyla alakalı fikirlerinizi ya da sorularınızı, aşağıda bulunan yorum kutucuğuna yazarak bizlere gönderebilirsiniz. Tüm sorularınız, en kısa sürede cevaplandırılacaktır.
İçindekiler