Yollardaki Yeşil Dalga Sistemi Nedir?

Yeşil dalga trafik sistemi nedir? Yeşil dalga hesaplama nasıl yapılır? Yeşil dalga sistemi nasıl uygulanır? Yeşil dalga trafik sistemi hakkında tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Yeşil Dalga Trafik Sistemi Nedir?

Sıkışık ve yoğun trafiği rahatlatmak amacı ile dönem dönem yenilikçi uygulamalara başvuruluyor. Ülkemizde son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan, bu amaca yönelik uygulamalardan biri de yeşil dalga sistemidir.

Özellikle yoğun trafiğe sahip bölgelerde trafiği rahatlatmak, aşırı sürat yapılmasını engellemek, emisyonu ve kazaları azaltmak amacı ile uygulanan siteme yeşil dalga trafik sistemi denilmektedir. Bu sistemde ana amaç, trafik içindeki araçların belirli bir hızda seyretmelerini sağlayarak tüm trafik ışıklarından yeşilde geçebilmelerini sağlamaktır. Bu sayede araçların dur – kalk yapmasına ve gereksiz yakıt tüketmesine de mani olunur. Aynı zamanda hız limitleri dahilinde trafikte seyredileceği için hız kaynaklı kazaların azaltılmasına katkı sağlanır. Yakıt tüketiminin azalması ile de havaya karışan zehirli gazlar da doğru orantılı olarak azaltılır.

Yeşil Dalga Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yeşil dalga sisteminde, yeşil dalga güzergahındaki tüm trafik lambaları koordineli olarak çalışır. Çok bilindik olan “yol = hız X zaman” formülünden istifade edilerek lambalar arası koordinasyon sağlanır. Trafik lambaları arasındaki mesafeyi, güzergah için belirlenen hız limitleri içerisinde, aracın kaç dakikada kat edeceği hesap edilerek trafik lambalarının kırmızı ve yeşil yanma zamanları belirlenir.

Yeşil Dalga Sistemi Nasıl Uygulanır?

Yeşil dalga sisteminde uygulama son derece basittir. Sürücüye düşen görev ilk trafik lambasında yeşilde hareket ettiği an itibari ile yol boyunca belirtilen hız limitine sadık kalmaktır. İlk trafik lambasında harekete başladığınızda, saatte 60 km ile seyahat etmeniz gerektiği tabelalarda belirtilmişse yol boyunca 60 km/sa sürati geçmediğiniz veya çok altına düşmediğiniz sürece yeşil dalga sistemi boyunca yeşilde geçersiniz. Koordineli olarak yanan trafik lambaları ile tüm yönlerden gelen araçlar beklemeden geçiş yapabilirler. Bu sayede trafik lambalarında beklemeler tamamen ortadan kaldırılmış olur.

Yorum yapın