Zorunlu araç sigortası nedir? Zorunlu mali sorumluluk sigortası nasıl sorgulanır? Nasıl hesaplanır? Nasıl iptal edilir? Nasıl teklif alınır? İşte merak ettiğiniz her şey..
Araç Sigortası Nedir?
Araç sigortası, herhangi bir kaza ya da aracın başına gelebilecek olumsuzluk durumunda araç üzerindeki haklarınızı ve maddi kayıplarınızı en aza indirmek için yapılan sözleşmelerdir. Araç sigortasının kasko ve trafik sigortası olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır.
Kasko, trafikte seyir halinde ya da aracınız park halindeyken meydana gelen maddi hasarları karşılayan araç sigortası çeşididir. İsteğe bağlı yapılan kasko sayesinde poliçede belirtilen durumlarda bir maddi hasarla karşılaştığınız anda hasarın ya tamamı ya da büyük bir kısmı kasko şirketi tarafından ödenecektir. Bu sayede büyük maddi hasarlı kazalar yaşamanız durumda cebinizden çok fazla para çıkmayacaktır.
Trafik sigortası, trafiğe çıkan tüm araçlara yapılması zorunlu olan araç sigortası çeşididir. Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan ve yakalanan sürücülere cezai işlem uygulanmaktadır. Maddi cezanın ardından araç görevliler tarafından çekilerek trafikten geçici süreliğine men edilir. Aracın trafik sigortası yapıldıktan sonra yeniden trafiğe çıkışına izin verilmektedir.

Araç Sigortası Nasıl Sorgulanır?
Trafiğe çıkan tüm araçlara yapılması zorunlu olan araç trafik sigortası sorgulama yapabilmek için öncelikli olarak e-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer e-Devlet şifreniz bulunmuyorsa herhangi bir PTT şubesine başvurarak kişisel e-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. Araç trafik sigortası sorgulama yapmak için e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama kutucuğuna ‘’trafik poliçe sorgulama’’ yazarak hizmetin bulunduğu ilgili bölüme girebilirsiniz. Bu alanda istenen bilgileri girdikten sonra sorgulama yapabilirsiniz.

Araç Sigortası Nasıl Hesaplanır?
Trafik sigortası hesaplama işlemi yapılırken dikkate alınan ilk konu aracın markası (segmenti) ve modelidir. Yüksek model araçlar ile düşük model araçların arasında donanımsal olarak büyük farklar olduğu için öncelikli olarak bu durum göz önüne alınmaktadır. Hesaplama yapılırken sürücünün yaşı, kaç yıl önce ehliyet aldığı ve sürücünün kaza geçmişi gibi durumlar da göz önüne alınmaktadır.
Diğer göz önüne alınan nokta aracın trafik sigortası yapılacağı şehirdir. Şehirlere göre kaza oranı değişmekte olduğundan dolayı yapılacak olan sigortaya da artı ve eksi olarak yansımaktadır. Kaza gerçekleşme oranı yüksek olan şehirlerde ödenen sigorta primi, kaza oranı düşük olan şehirlerden daha fazla ödenmektedir. Buradan yola çıkarak büyükşehirlerde ödenen sigorta primi daha yüksektir. Yukarıda bahsedilen tüm detaylar göz önüne alınarak bir hesaplama yapılmaktadır.

Araç Sigortası Teklifi Nasıl Alınır?
Araç sigortası teklifleri sigorta şirketlerinin web sitelerinde yer alan ‘’teklif al’’ formları doldurularak alınabilmektedir. Bu formlara gerekli bilgileri girdikten sonra verdiğiniz iletişim adresinden sigorta şirketi tarafından tarafınıza dönüş sağlanacaktır. Ancak dikkat etmeniz gereken güvenilir sigorta şirketleri ile iletişime geçmenizdir, aksi halde dolandırılma ihtimaliniz bulunmaktadır.
Diğer bir araç sigortası teklifi alma yöntemi ise direk sigorta şirketinin bürosuna giderek birebir iletişime geçmenizdir. Yüz yüze daha etkili bir konuşma yapabilirim belki de daha avantajlı fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

Araç Sigortası Nasıl İptal Edilir?
Yıllık olarak yenilenen araç sigortası belirli durumlar karşısında iptal edilebilmektedir. Bu durumlar genelde sigorta şirketinin ya da sigortalının yapması gereken işlemleri yapmamasından kaynaklanmaktadır. Örnek vermek gerekirse sigortalı doğru vermesi gereken bilgileri yanlış bir şekilde sigorta şirketine iletmişse, sigorta şirketi araç sigortasını iptal etme hakkına sahiptir.
İptal için başvurulan en sık durumlar ise aracın satılması, elden çıkarılması ya da aracın değişimidir. Bu tip durumlarda ruhsat sahibi değişeceğinden dolayı araç sigortasının herhangi bir hükmü kalmayacaktır ve iptali gerçekleştirilecektir.
Araç sigortası geri idesi ise iptal gerçekleştikten sonra yapılmaktadır. İptal işlemi gerçekleştikten sonra kullanılmayan sigorta günleri (yılın geri kalan günleri) hesaplanarak sigortalıya geri ödeme yapılmaktadır.
İçindekiler