Hurda aracı kullanmanın cezası nedir? (2023)

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 21/5 maddesi nedir? Hurda aracı kullanmanın cezası ne kadar? Hurda araç trafikten men edilir mi? İşte konuyla ilgili detaylar.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 21/5 maddesi

Hurdaya çıkarılmış araçların karayolunda sürülmesi yasaktır. Bu araçların karayolunda sürüldüğünün tespiti hâlinde sürücüsüne 2473 Türk lirası idari para cezası verilir ve bu araçlar trafikten menedilir. Ayrıca mülki amir tarafından el konulur ve aracın mülkiyeti kamuya geçer.

2918 sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliği 40. maddesi

Ekonomik ömrünü doldurma ya da tahsis edildiği hizmet konusunun kalmaması nedenleriyle, gerek kamu kurum veya kuruluşları gerekse Maliye Bakanlığınca satışı yapılacak olan resmi taşıtların satışı yapılmadan önce, taşıtın maliki olan kurum tarafından trafik tescil şube veya bürolarında trafikten çekme veya hurdaya ayırma işlemi yaptırılması zorunludur.

Trafikten çekme veya hurdaya ayırma işlemi için; 237 sayılı Taşıt Kanununun 13 üncü maddesi gereğince düzenlenen, taşıtın hizmet dışı bırakıldığını gösteren raporun eklendiği bir yazı ile trafik tescil şube veya bürolarına müracaat edilir.

Rapordaki kayıtlara ve talebe göre;

a) Tescil belgesine “hurdaya çıkarılmıştır” kaydı konulur ve bu durum bilgisayar kayıtlarına işlenir. Hurdaya ayrılmış olan taşıtlar tamir edilmiş olsalar dahi yeniden tescil edilemezler.

b) Ekonomik ömrünü doldurduğundan ya da tahsis edildiği hizmet konusunun kalmamasından dolayı satışı öngörülen taşıtlar için trafikten çekme işlemi yapılır. Bu taşıtlar; muayenesi yaptırılmak ve tescil için gerekli diğer belgeler de istenilmek suretiyle, satış işlemini yapan kurum veya kuruluş tarafından düzenlenmiş olan satışa ilişkin belge esas alınarak, alıcısı adına tescil edilir. Trafikten çekilmiş taşıtları satın alanlar, bir ay içinde trafik tescil şube veya bürolarında adlarına tescil ettirmek zorundadırlar. Bu şekilde tescil edilen araçlara mevcut plaka numaralarının kullanılmasının mümkün olmadığı durumlarda yeni bir plaka numarası tahsis edilir.

c) Alıcıların bir ay içinde trafik tescil şube veya bürolarına müracaat etmemeleri halinde, aracın önceki maliki olan kurum veya kuruluşun müracaatı üzerine satış tarihi itibariyle alıcısı adına mevcut plakası üzerinden resen tescil işlemi yapılır.

Hurda aracı kullanmanın cezası ne kadar? (2023 yılı için)

Hurdaya çıkarılan aracı karayolunda kullanmak yasaktır. Hurda aracı karayolunda kullanan sürücülere, 2023 yılında 8.190 TL para cezası uygulanır. 15 gün içerisinde ödenmesi halinde bu rakam, %25 indirimle birlikte 6.142,50 TL’ye düşmektedir.

Hurdaya ayrılan araç karayolunda kullanılırsa men edilir ve otoparka alınır. Aracın mülkiyeti, mülki amir tarafından kamuya geçirilir ve araç üzerinde herhangi bir hak iddaa edemezsiniz.

Konuyla alakalı fikirlerinizi ya da sorularınızı, aşağıda bulunan yorum kutucuğuna yazarak bizlere gönderebilirsiniz. Tüm sorularınız, en kısa sürede cevaplandırılacaktır.

Not: Ceza miktarları 2023 yılına aittir.

“Hurda aracı kullanmanın cezası nedir? (2023)” üzerine 34 yorum

  1. Motosokletimi hurdaya çıkarttım, nedeni sattığım kişiyi bulamıyorum vergiler hep bana geliyordu, bir sıkıntı olurmu

    Yanıtla
    • Merhaba Hamza bey. Araç sini adınıza ise, tabii ki hurdaya çıkarabilirsiniz. Eğer o kişi motorsikleti sürerken yakalanırsa, 2473 tl ceza ödeyecektir. Sizin açınızdan yasal olarak bir problem yok.

      Yanıtla
  2. Aracın ruhsatini sattım arac bende kaldı arac hurdaya ayrıldı ama ben trafikte yakalandim ve 2573 tl ceza yedim aracın ruhsatini alan arkadaşta ceza yermi

    Yanıtla
    • Merhaba, Hurda araç cezası sadece sürücülere uygulanır. Araç sahibine uygulanmaz. Fakat aracınız artık kamu mülkiyetine geçti. Geçmiş olsun.

      Yanıtla
  3. ÖTV indirimden aracımı hurdaya cıkardım araçımıda hurda belgeli sattım eğer bu satın alan kişi trafiğe cıkar yakalanırsa bana bişey ceza gelir mi ?

    Yanıtla
    • Hayır, artık sizlik bir durum kalmadı. Noter satışı yaptıysanız zaten hiçbir problem yok. Eğer alan kişi sürerken yakalanırsa, 2473 TL ceza uygulanacak ve araç kamu malı olacaktır.

      Yanıtla
  4. ben yeni hurda belgeli bir tofaş aldım 87 model yakalandım ehliyetimde olmadıgı icin 5.250 tl para cezası yedim aracıda cekiciyle aldılar aracı aracı geri alma gibi bi şansım varmıdır ve otopark parası filan gelirmi bana !?

    Yanıtla
    • Merhaba Can bey. Hurda kanunu değişti artık. Geri almanız maalesef mümkün değil. Kaymakam ya da vali tarafından aracın mülkiyeti kamuya geçiriliyor. Otopark parası da dolayısıyla sizden alınmaz. Geçmiş olsun.

      Yanıtla
  5. Hurda belgeli araç karayollarından men deniyor. Peki sokak aralarında veya köyde kırsal alandada mı kullanılamıyor? Anladığım kadarıyla sadece en fazla marşa basıp içinde müzik dinlemeye ve kaloriferiyle ısınmaya yahut parça niyetine kullanılabiliyor doğrumudur?

    Yanıtla
    • Karayolu olarak geçen hiçbir yerde kullanılamaz. Zaten hurda kanununun amacı da, çevre ve trafik kirliliği yaratan araçları ortadan kaldırmaktır.

      Yanıtla
  6. bi arkadaşımız söyledide alıyorlar diye ondan sorayım bi dedim de aracı aldılarda o onemli değil sonra cıakrmasınlar otopark parası ondsan tereddütte kaldım sorayım bi dedim bilir kişiye .

    Yanıtla
    • 26 Ekim 2018 tarihinde kanun değişti. O tarihten önce otoparktan alınıyordu. 6 ay içinde alınmazsa, Milli Emlak’a devrediliyordu. Fakat belirttiğim tarihten sonra kanun değişti. Araç otoparka alınırsa, kamunun mülkiyetine geçiriliyor.

      Yanıtla
  7. Hurdaya ayırdığım motoru arkadaşın evi önünde jandar tafından yakalnmış haliyle ekipler hem hurda aracı kullanmaktan hemde ehliyetsizlikten cezai işlem uygulamışlar. Sorgulamada araç sahibi olarak da ben çıkmışım bana bi kağıt geleceğini söyledi
    şimdi soru şu : bana gelecek olan kağıt ceza kağıdımıdır yada bana herhangi bir cezai işlem olur mu?

    Yanıtla
    • Hurdaya ayrıldığı için size ceza uygulanmaz. Aracınız artık kamu malı olmuştur. Yani o motoru tekrar alamazsınız. Ayrıca aracınızı ehliyetsiz biri kullandığı için, size ehliyetsiz birine araç kullandırmaktan dolayı 36/3-a maddesi gereğince 2473 TL ceza gelecektir. Geçmiş olsun Nuri bey.

      Yanıtla
      • Merhaba 2014 yılında motorsikletimi trafikten men edip hurdaya çıkardım ve motor tamircisine sattım onlarda onarım yapıp trafiğe çıkarmışlar ve motoru yakalatmışlar 6 yıl sonra beni yediemin avukatı arayıp icra işleminiz başlıcak 16 milyar ödemeniz var dediler ne yapmalıyım

        Yanıtla
  8. Arkadaşımın aracını ötv için ruhsatını sattık araç bana kaldı bende hurdacıya sattım hurdacıda başka yere satmış satın alan kişiler sahte plaka ile hırsızlıktan yakalanmışlar arkadaşımı karakoldan aramışlar arkadaşım aracın satışını noterden zaten devir etmişti hurdasıda bana kalmıştı ben hurdacı ya sattığım için benim kafam ağrırmı ne gibi bir yol izlenir teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Hayır yasal olarak sizin bir dahliniz yok bu konuda. Aracı hurdacıya satmışsınız sonuçta. Sattığınıza dair bir belge de varsa, size herhangi bir sıkıntısı olmaz.

      Yanıtla
  9. Merhaba Babamın arkadaşı okuma yazma bilmiyor diye babm noterde bir motoru üzerine alıyor arkadaşı bir süre kullanıyor sonradan babam 01/12/2019 motoru noter vasıtasıyla artes den hurdaya çıkarıyor hurdaya çıkan motoru arkadaşı yoldan geçen tanımadığı bir hurdacıya satıyor sattığı kişi trafiğe çıkıyor polis yakalıyor 10/05/2020 tarihinde 2918 sayılı kanunun 25/1 maddesi uyarınca 2473 TL trafik cezası tebligatı ulaştı bu cezaya itiraz edebilirsek ödememe şansımız varmı ? nasıl bir yol izlemeliyiz babam yakalanan adamı da tanımıyor yardımlarınızı rica ediyorum teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba Ali bey. 21/5 maddesi gereği işlem uygulanmış anladığım kadarıyla. Fakat bu ceza sürücülere yazılıyor. Sürücüyü tespit edememiş mi ekipler?

      Yanıtla
      • Merhaba Sürücünün ismi soyismi var biz sürücüyü tanımıyoruz ama ceza motor şase numarasından kesilmiş babamın adına kayıtlı olduğu için

        Yanıtla
        • Cezanın motor-şase numarası üzerinden kesilmesi normal. Çünkü hurdaya ayrılan araçların plakaları sistemlerden silinir. Ceza sizin adrese mi geldi? Siz nasıl öğrendiniz ceza yazıldığını?

          Yanıtla
  10. Motosikleti hurdaya ayırdık daha sonra trafikte yakalandık cezamızı ödedik ama otoparka çektiler motosikleti herhangi bir otopark cezası gelir mi bize

    Yanıtla
    • Hurdaya çıkarılan aracı karayolunda kullanmanın cezası, maalesef mülkiyetin kamuya geçirilmesidir. Yani aracınız artık kamu malı olmuş durumdadır.

      Yanıtla
      • Cevabınız için teşekkür ederim. Hurda motosikleti tekrar alma niyetimiz yoktu zaten. Ama tek çekincemiz motoru otoparka çektikleri için yıllar sonra kabarık bir otopark faturası gelmesi. Kanunen böyle bir şey yaşamayız değil mi?

        Yanıtla
  11. Hurda belgeli traktör karayoluna çıkmadan köyde tarla üretim işlerinde kullanılıyorsa tarlada yada köyde gelip siz tarlada kullanıyorsunuz diye ceza yazılıp kamuya devir edilirmi. Yoksa tarlada bağda üretimde kullanılan araçlara esneklik var mı.

    Yanıtla
Yorum yapın